Preminuo Sydney Pollack - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo Sydney Pollack

Preminuo Sydney Pollack

Veliki redatelj, producent i glumac u dugoj karijeri napravio je značajne filmove kao što su 'Tootsie', 'Tri kondorova dana' i 'Moja Afrika'.

s.p. 27.05.2008 0 komentara

Preminuo Sydney Pollack

Američki redatelj, producent i glumac Sydney Pollack umro je od raka u ponedjeljak, u 73. godini života. Dogodilo se to u njegovom domu u Los Angelesu, a Pollack je preminuo okružen obitelji. Prije 10 mjeseci mu je bio dijagnosticiran tumor, ali Pollack se i u zadnjoj godini života aktivno bavio filmom. Kao najveći njegov uspjeh navode se dva Oscara za film 'Moja Afrika', ali Pollack je i prije i poslije tog filma imao bogatu filmografiju. Počeo je kao glumac, ali se uskoro okrenuo režiranju i produciranju filmova, a do kraja života obavljao je sva tri posla.

Pollack je rođen 1934. u Lafayetteu, u obitelji ruskih korijena. Nakon gimnazije, sa 17 godina odlazi u New York da bi se bavio glumom. Nakon studiranja glume, i sam postaje predavač, te je poučavao i Roberta Duvalla. Na početku je glumio i režirao u raznim TV serijama ('Zona sumraka', 'Alfred Hitchcock predstavlja'). Prvi igrani film je režirao 1965., 'The Slender Thread' sa Sidney Poitierom i Anne Bancroft. 1969. je gostovao i u Jugoslaviji, kada je s Burtom Lancasterom snimao ratnu dramu 'Castle Keep'. Jedan od prvih velikih uspjeha bila je potresna drama 'I konje ubijaju, zar ne?' s Jane Fondom, film koji je osvojio Oscara za sporednu mušku ulogu (Gig Young) i dobio još osam nominacija, uključujući i onu za Pollackovu režiju.


'Jeremiah Johnson', r: Sydney Pollack, trailer

70-te su protekle u znaku suradnje s Robertom Redfordom, s njim je snimio moderni vestern 'Jeremiah Johnson', u kojem je ublažio krvavi scenarij Johna Milliusa i napravio hvaljenu lirsku priču o osvetniku s planine. Još jedan popularan žanr je u to doba bio politički triler, pa je Pollack s Redfordom 1975. snimio 'Tri kondorova dana', kojeg također ubrajaju u filmske klasike.

Njegive 'zlatne godine' ostaju osamdesete. 1985. je osvojio Oscare kao producent i redatelj 'Moje Afrike' s Robertom Redfordom i Meryl Streep. Uspjeh te epske romanse pokušao je ponoviti sa još jednim sličnim filmom, 'Havanom', ali ovaj film nije bilo ni Oscara ni publike, te je to bila zadnja suradnja s Redfordom. No, u osamdesetima je snimio još jedan značajan film s velikim glumcem. Riječ je o 'Tootsie', koji je postao jedna od najpopularnijih komedija i zacementirao status zvijezde Dustinu Hoffmanu.


'Tootsie', r: Sydney Pollack, scena u kojoj Pollack i glumi

Nije uvijek snimao hitove, znao je snimiti i velike podbačaje, kao što je film o vozaču utrka 'Bobby Deerfield', koji ipak ostaje zanimljiv film u karijeri Ala Pacina. Filmovi koje je režirao imali su različite rezultate, 'Tvrtka' je pomogla u stvaranju zvjezdane karijere Toma Cruisea, a 'Sabrina' i 'Random Hearts' bili su veliki promašaji u filmografiji Harrisona Forda. 2005. je režirao politički triler 'Prevoditeljica' koji je solidno zaradio, a pamte ga kao prvi film sniman u zgradi UN-a. Sveukupno, filmovi na kojima je Pollack radio zaradili su ukupno 48 nominacija za Oscara. 

Njegov ozbiljan, odlučan izgled redatelji su često koristili da bi ga angažirali za uloge beskrupoloznih negativaca, često onih iz odvjetničkih krugova ('Michael Clayton', 'Kobno prestrojavanje'). U svojim filmovima je angažirao najveće holivudske glumce (Pacino, Redford, Newman, Streep), ali su i njega kao glumca uzimali najveći redatelji - Woody Allen ('Muževi i žene'), Robert Altman ('Igrač') i Stanley Kubrick ('Eyes wide Shut'). Nedavno je glumio u epizodama brojnih popularnih TV serija, od 'Will i Grace' pa do 'Obitelji Soprano'.


Sydney Pollack još jednom glumi zločestog pravnika, i to u 'Michaelu Claytonu' Tonyja Gilroya

U kasnijoj karijeri Pollack se udružio s britanskim filmašem Anthonyjem Minghellom i osnovao produkcijsku kuću Mirage Enterprises. Njihovi zajednički projekti bili su još jedna epska romansa, 'Studengora', te dokumentarac 'Sketches of Frank Gehry', koji je ujedno i posljednji film koji je režirao. Zlokobna informacija je da je, nakon Anthonyja Minghelle, Pollack još jedan producent filma 'The Reader' koji je preminuo za vrijeme snimanja tog filma. Nadamo se da ovaj film ne spada u uklete filmove, a preostalom producentu, Scottu Rudinu, želimo sve najbolje. Vama preporučamo da pogledate nešto iz bogate filmografije Sydneya Pollacka, veliki filmaš je snimio toliko zanimljivih filmova da zaista svatko može naći nešto po svom ukusu.

Komentari

Nema komentara.