Zlatni Globusi 2009. - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Zlatni Globusi 2009.

Zlatni Globusi 2009.

'Slumdog Millionaire' osvojio 4, a Kate Winslet 2 Zlatna globusa. Zločesti dečki Rourke i Farrell ganuli publiku, a Ledger posthumno nagrađen.

s.p. 12.01.2009 0 komentara

Zlatni Globusi 2009.

Priča o autsajderu koji osvaja glavnu nagradu, 'Slumdog Millionaire', bila je ispočetka autsajder – i osvojila sve glavne nagrade na 66. Zlatnim globusima. Zlato na Globusima sigurno vrijedi više od milijuna jer je 'Slumdog Millionaire' osvojio čak četiri - za najbolji dramski film, režiju, scenarij i glazbu.

Slavljenica večeri je Kate Winslet, koja je nakon 5 neuspjelih napokon osvojila 6. i 7. nominaciju. Prvi put je izgledala zaista potresena što je konačno nešto dobila (sporedna uloga, 'The Reader'), a drugi put (glavna dramska, 'Revolutionary Road') se ispričavala kolegicama što nosi sve nagrade za glumicu. 

Sally Hawkins je u suzama primila Zlatni globus za svoj one-(wo)man-show u komediji 'Samo bez brige', a nagrada za komičnog glumca šokirala je Colina Farrella koji je obećao prepoloviti kipić i podijeliti ga s (također nominiranim) partnerom iz filma, Brendanom Gleesonom. Iako nisu osvojili nijednu glumačku nagrade, zgodni glumci i glumice su sigurno doprinijeli šarmu Allenove 'Vicky Cristine Barcelone' koja je proglašena najboljom komedijom. 


Kate Winslet osvaja prvu veliku holivudsku nagradu, Zlatnog globusa za sporednu ulogu u 'The Readeru'.

'Wrestler' je rasplakao mnoge gledatelje, a očito je dirnuo i strane kritičare iz Globusa koji su nagradili autora emotivne naslovne pjesne (Bruce Springsteen!), a zatim su kipićem počastili i glavnog glumca Mickeya Rourkea. On se u iskrenom nastupu imao priliku zahvaliti svima koji su (hrabro!) vjerovali u njega, a na kraju se zahvalio i svojim psima koji su mu pravili duštvo u trenucima samoće. 

Heath Ledger je očekivano dobio nagradu za sporednu ulogu, kipić je preuzeo redatelj Nolan uz komentar o velikoj praznini koja je ostala iza Ledgerove smrti. Od crtića je trijumfirao 'Wall-E', dok je onaj animirani za odrasle, 'Valcer s Bashirom' (revija Cannesa!), proglašen najboljim stranim filmom. Za životno djelo nagrađen je Spielberg,  a TV nagrade prošle su očekivano, gotovo identično kao i na Emmyjima. Među komedijama je pobijedio '30 Rock' s nagrađenim glumcima Alecom Baldwinom i Tinom 'Sarah Palin' Fey, najbolja dramska serija je 'Mad Man', a od mini-serija najbolja je 'John Adams', za što je zasluge pobrao producent – Tom Hanks.


Heath Ledger posmrtno osvaja Zlatnog globusa za sporednu ulogu u 'Vitezu tame'.

Od zabavnih najava na dodjeli treba izdvojiti onu Rickyja Gervaisa, koji je u svom stand-up nastupu s pivom u ruci podsjetio Winsleticu da joj je u 'Statistima' prorekao Globus jer 'filmovi o holokaustu donose nagradu'. Sacha Baron Cohen se osvrnuo na recesiju i prokomentirao da je dobro da ljudi u vrijeme krize gledaju eskapističke gluposti jer uskoro i njemu izlazi film. Na kraju je Cohen ispalio i par tipičnih neslanih šala – 'zbog recesije Victoria Beckham nije jela tri tjedna, Charlie Sheen spava sa ženom kojoj ne plaća za seks, a Madonna je morala otpustiti osobnog asistenta – Guya Ritchieja'.

Sve filmske i TV nagrade Zlatnih globusa možete pronaći na službenoj web stranici ovdje, a mi ćemo vam samo sažeti glavne nagrade:

Najbolji film - drama:
'Slumdog Millionaire'

Najbolji film - mjuzikl ili komedija:
'Vicky Christina Barcelona'

Najbolji redatelj:
Danny Boyle ('Slumdog Millionaire')

Najbolji scenarij:
Simon Beaufoy ('Slumdog Millionaire')

Najbolji dramski glumac:
Mickey Rourke ('The Wrestler').

Najbolja dramska glumica:
Kate Winslet ('Revolutionary Road').

Najbolji glumac (mjuzikl/komedija):
Colin Farrell ('Kriminalci na godišnjem')

Najbolji glumica (mjuzikl/komedija):
Sally Hawkins ('Samo bez brige')

Najbolji sporedni glumac:
Heath Ledger ('Vitez tame')

Najbolja sporedna glumica:
Kate Winslet ('The Reader')

Najbolji animirani film:
'Wall-E'.

Najbolji strani film:
'Valcer s Bashirom'

Komentari

Nema komentara.