'Arminu' nagrada, ali ne i Oscar - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      'Arminu' nagrada, ali ne i Oscar

'Arminu' nagrada, ali ne i Oscar

Sviličićev film ispao iz oskarovske trke, Golubović postavlja srpsku klopku za Oscara, a Hrvati još imaju šanse za BAFTA-u.

s.p. 16.01.2008 0 komentara

'Arminu' nagrada, ali ne i Oscar

Hrvatski film 'Armin' Ognjena Sviličića u nedjelju je na 19. međunarodnom filmskom festivalu u kalifornijskom Palm Springsu dobio nagradu kritike FIPRESCI za najbolji rad među stranim filmovima predlaganim za ovogodišnjeg Oscara. Riječ je o najvažnijoj nagradi na tom festivalu, no ipak 'Armin' nije uspio iskoristiti dobre kritike i izboriti oscarovsku nominaciju.

Američka Akademija je objavila listu od 9 filmova koji ulaze u zadnji krug izbora za Oscara za najbolji strani film. Na listi je film iz susjedstva – srpska 'Klopka' Srđana Golubovića. Ostali kandidati za nominaciju su austrijski 'Die Fälscher' ('The Counterfeiters') Stefana Ruzowitzkog, brazilski 'O Ano em Que Meus Pais Saíram de Férias' ('The Year My Parents Went on Vacation') Caoa Hamburgera, kanadski 'L'Âge des ténèbres' ('Days of Darkness') Denysa Arcanda, izraelski 'Beaufort' Josepha Cedara, talijanski 'La Sconosciuta' ('The Unknown') Giuseppea Tornatorea, kazahstanski 'Mongol' Sergeja Bodrova, poljski 'Katyn' Andrzeja Wajde, te ruski '12' Nikite Mikhalkova (koji se prikazuje i na aktualnom Kusturičinom festivalu).

Veliko iznenađenje je izostanak nekoliko favorita, prije svega rumunjskog filma '4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana' koji je osvojio Zlatnu palmu i nagradu Europske filmske akademije. Nema ni francuskog 'Persepolisa', mada taj film još ima još ima šanse u kategoriji za najbolji animirani film. U sljedećoj fazi odabira će žiri od 20 članova  pogledati filmove s ove liste, a zatim se 22. siječnja službeno objavljuju sve nominacije za jubilarnog, 80. Oscara. 

Svi hvale izgled Keire Knightley, pa bi trebalo nagraditi i šminku Ivane Primorac 
Jedna druga Akademija, ona britanska, objavila je nominacije za svoju nagradu. Glavni favorit BAFTA-e je 'Okajanje', koje ima čak 14 nominacija, uključujući i one za najbolji film, redatelja, glavnog glumca i glavnu glumicu. Jedna od nominacija je i ona za najbolju šminku – za koju konkurira Ivana Primorac.

Ostali favoriti su 'No Country For Old Men' i 'There Will Be Blood' s devet nominacija, a uz ta tri djela za najbolje filmove su nominirani i 'Američki gangster' i 'Život drugih'. Zanimljivo je da je britanska 'Kontrola' dobila samo nominaciju za najbolji britanski film i nekoliko sporednih nominacija.

Dodjela BAFTA-e održat će se 10. veljače, a sve nominacije možete pročitati ovdje.

Komentari

Nema komentara.