Bigelow osvojila BAFTA-u - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Bigelow osvojila BAFTA-u

Bigelow osvojila BAFTA-u

Kathryn Bigelow porazila Camerona i osvojila britanske filmske nagrade, a redatelj 'Proroka' proriče neobično ime svojoj kćerki!

s.p. 21.02.2010 0 komentara

Bigelow osvojila BAFTA-u

Na nagradama Britanske filmske akademije trijumfirao je 'Narednik James' sa 6 osvojenih kipića, među kojima su i glavne nagrade za najbolji film, režiju, i originalni scenarij. Osvojio je još i nagrade za montažu, fotografiju i zvuk, a glavni konkurent 'Avatar' osvojio je samo 2 tehničke nagrade za scenografiju i specijalne efekte.

Redateljica Kathryn Bigelow zahvalila se na nagradi svojim suradnicima, osobito scenaristu Marku Boalu koji je riskirao život pri istraživanju, te posvetila nagradu potrazi za mirom. Scenarističke nagrade poklopile su se s nagradama Američkog ceha scenarista - najbolji originalni scenarij je onaj od 'Narednika Jamesa', a najbolji adaptirani od 'Ni na nebu ni na zemlji'.

Najbolji glavni glumci su oni domaći (Carey Mulligan i Colin Firth) a najbolja sporedna glumica je Mo’Nique koja se nije ni pojavila na nagradama. Nagrada za sporednog glumca je očekivano otišla Christophu Waltzu, a on ju je posvetio Tarantinu, rekavši da 'bez njega ne bi bilo ni 'Nemilosrdnih gadova' ni Christopha na BAFTA-i ni bilo gdje drugdje'. Najbolji govor zahvale održao je redatelj 'Proroka' Jacques Audiard koji je dobio nagradu za najbolji strani film i izjavio da će, ako dobije kćer, nazvati ju - Bafta!

Za najbolji domaći film proglašen je 'Akvarij', a najboljim debitantom proglašen je Duncan Jones koji je u emotivnom govoru izjavio da je 'sada konačno otkrio što voli raditi'. A publika je proglasila da od svih novih zvijezdi najviše voli - Kristen Stewart! Nagradom za životno djelo počašćena je Vanessa Redgrave, a predstavio se i novi predsjednik BAFTA-e - popularni princ William! Popise svih nagrađenih i nominiranih potražite ovdje, a mi objavljujemo listu dobitnika u najvažnijim kategorijama:

Najbolji film: 'Narednik James'
Najbolji redatelj: Kathryn Bigelow, 'Narednik James'
Najbolji originalni scenarij: Mark Boal, 'Narednik James'
Najbolji adaptirani scenarij: Jason Reitman i Sheldon Turner, 'Ni na nebu ni na zemlji'
Najbolji britanski film: 'Akvarij', Andrea Arnold
Najbolji britanski debitant:Duncan Jones, 'Mjesec'
Najbolji glavni glumac
: Colin Firth, 'A Single Man'
Najbolja glavna glumica: Carey Mulligan, 'Sve o jednoj djevojci'
Najbolji sporedni glumac: Christoph Waltz, 'Nemilosrdni gadovi'
Najbolja sporedna glumica: Mo’Nique, 'Precious'
Najbolji strani film: 'Prorok'
Najbolji animirani film: 'Nebesa'
Najbolja nova zvijezda: Kristen Stewart

Komentari

Nema komentara.