Postoscarovske reakcije - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Postoscarovske reakcije

Postoscarovske reakcije

Clint Eastwood ove godine nije omastio brk s oscarovskom nominacijom, ali zato se brojnim 'malim' glumcima isplatio dugogodišnji staž.

s.p. 23.01.2009 0 komentara

Postoscarovske reakcije

Prošao je i taj dan kada se u Hollywoodu podvlači crta za proteklu godinu - objava nominacija za Oscara. Bitne nominacije zaobišle su 'Viteza tame' pa brojni fanovi filma (i Batmana) najavljuju bojkot ceremonije - znači li to još manje gledatelja prijenosa Oscara? Prijenos Oscara 22. veljače gledat će se sigurno u Indiji i to zbog 'Slumdog Millionairea', nominiranog za najbolji film, režiju, scenarij itd... a sve to bez glumačkih zvijezda i na neengleskom jeziku.


BURNA reakcija Christiana Balea na izostanak glavnih nominacija za 'Viteza tame'.

Najviše iznenađenja dolazi iz glumačkih kategorija. Clintu Eastwoodu izmakla je nominacija iako je najavio da će uloga čangrizavog starca u 'Gran Torinu' biti njegov posljednji glumački nastup. I Sally Hawkins ima razloga za brigu, nije nominirana za vedri nastup u 'Samo bez brige'. Redatelj Mike Leigh (nominiran za najbolji scenarij) izjavio je kako je vrlo razočaran zbog Sally jer vjeruje da 'nijedna glumica nije bila bolja ove godine'. Upućeni kažu da je šteta i što nije nominirana Kristin Scott Thomas koja je u filmu 'I've Loved You So Long' cijelo vrijeme glumila na stranom, tj. francuskom jeziku.

S druge strane, Kate Winslet je dobila nominaciju za glavnu ulogu u 'Readeru', iako je dobila Zlatnog globusa za tu istu ulogu kao sporednu. Valjda se Akademiji više sviđao taj film nego sumorni 'Put oslobođenja' za kojeg je dobila Globusa za glavnu ulogu. I uloga Roberta Downey Jr.-a bila je pod lupom jer glumi bijelca premazanog u crnca, no ipak je dobio nominaciju, što dobije rijetko koji komičar na Oscarima.


Robert Downey Jr. savjetuje kolegu kako osvojiti Oscara.

Iznenađenja su i relativno nepoznati glumci s nominacijama: Taraji P. Henson za ulogu u 'The Curious Case of Benjamin Button', te Richard Jenkins za nastup u 'Visitoru', filmu koji je premijeru imao u travnju i zaradio samo 9 milijuna dolara. Manje poznata, ali cjenjena u glumačkim krugovima, glumica Melissa Leo ('Frozen River') je ukratko sažela što za nju donosi nominacija - više posla. I Michael Shannon ('Put oslobođenja') je skromno prihvatio nominaciju - kaže da je počeo na dnu i radio 20 godina, pa mu je ovo zaista vrhunac.

Naša make-up artistica Ivana Primorac dobila je na dodjeli Globusa zahvalu od Kate Winslet što ju je tako dobro postarala u 'Readeru', no od nominacija za šminku ove godine neće biti ništa. Izvisio je čak i Bruce Springsteen, njegova pjesma iz 'Wrestlera' nije upala na kratku listu od samo 3 nominirane pjesme, među kojima su čak dvije (nengleske pjesme!) iz 'Slumdoga'.

Sigurno je samo to da Akademija voli Stephena Daldryja koji je dosada dobio  redateljsku nominaciju za SVAKI od 3 filma koje je režirao, a Meryl Streep ne treba ni predstavljati na Oscarima - ima već 15. glumačku nominaciju. A kome će se posrećiti s osvojenim Oscarima saznat ćemo 22. veljače, kada ćemo definitivno vidjeti tko je izvisio, a tko iznenadio!

Komentari

Nema komentara.