Clint Eastwood

31.05.1930 San Francisco, California, USA Clinton Eastwood Jr.

1966. i filmovi 'For a Few Dollars More' i 'The Good, the Bad and the Ugly' lansirali su Eastwooda u orbitu najsjajnijih glumačkih zvijezda.

Clint_Eastwood

Macho ikona Clint Eastwood proživio je pravu show-biz borbu. Sin običnog radnika, izbačen s koledža, imao je sreću da se nađe na pravom mjestu u pravo vrijeme. Prolazeći pravu kalvariju, čisteći bazene, obilazeći audicije i tražeći svoju priliku, jedan dan je došao po frenda na CBS i nabasao na čovjeka koji je tražio baš takvog kauboja za sporednu ulogu u seriji westerna 'Rawhide' (1959) koju je kuća baš namjeravala producirati. Ta godina značila je velik preokret od malih i rijetkih uloga do zvijezde kakvu danas vidimo.

Dalje slijedi 'Per un pugno di dollari' (1964), 'Per qualche dollaro in più' (1965) i treći nastavak trilogije 'Buono, il brutto, il cattivo' (1966). Filmovi su postali hit, a Clint internacionalna zvijezda. Uspio je uvjeriti javnost da je pravi kauboj jer mu ta uloga tako dobro stoji, iako je sam to poricao. Odigrao je sjajne uloge u 'Where Eagles Dare' (1968), 'Coogan's Bluff' (1968) i 'Paint Your Wagon' (1969), a 1971. mu je bila jedna od najboljih godina. Glumio je u filmovima: 'Play Misty for Me' i 'The Beguiled'.

Osim kao kauboj, prepoznatljiv je i po ulozi policijskog inspektora u filmu 'Dirty Harry' (1971) koja je služila kao uzor sličnim ostvarenjima. Odlično se snalazio u toj ulozi jer je dobro razumio radničku klasu, njihove vrline, frustracije i oblike ponašanja, a to je bila i okosnica 'Dirty Harrya'. I ostali policajci koje je glumio, gubitnika i pijanicu u 'The Gauntlet' (1977) ili seksualno zbunjenog policajca u 'Tightrope' (1984), imali su slične karakteristike koje je publika jednostavno obožavala.

Poznati filmovi iz 80-ih su: 'The Rookie' (1990) i 'Pink Cadillac' (1989). Tada počinje i s vlastitim projektima kao što su: režiranje filma 'Bird' (1988) te gluma i režija filma: 'White Hunter, Black Heart' (1990). 1992. dobio je Oscara za režiju vesterna 'Unforgiven' (1992) i nominiran je za najboljeg glumca u istom filmu.

Filmski projekti u 90-ima: 'In the Line of Fire' (1993), 'A Perfect World' (1993), 'The Bridges of Madison County' (1995), 'True Crime' (1999), 'Blood Work' (2002) i 'Space Cowboys' (2000) nisu doživjeli takav uspjeh kod kritike, ali su bili dobro prihvaćeni kod publike. Ponovni uspjeh je doživio kao redatelj filma 'Midnight in the Garden of Good and Evil' (1997).

'Mystic River' s odličnim glumcima (Sean Penn, Kevin Bacon, Tim Robins) pobrao je pohvale i kod publike i kod kritike, ali i kod Akademijinih glasača, drama o djevojci boksačici, 'Million Dollar Baby', na dodjeli Oscara 2005. proglašena je najboljim filmom u konkurenciji s još četiri drame i to četiri biografske, Hillary Swank dobila je drugog Oscara za najbolju glavnu glumicu, Morgan Freeman za najboljeg sporednog glumca, a Eastwood još jednog za redateljsko umijeće čime je postao najstariji dobitnik Oscara u toj kategoriji.

Eastwood ima sedmero djece, bio je dva puta oženjen i u dugoj ljubavnoj vezi sa Sondrom Locke. Kći Alison Eastwood je u glumačkim, a sin Kyle u glazbenim vodama (vrlo cijenjeni jazz glazbenik).