Michael Douglas

25.09.1944 New Brunswick, New Jersey, SAD Michael Kirk Douglas

Najstariji sin legendarnog Kirka Douglasa pošao je očevim stopama i uspio ga nadmašiti. Danas je jedan od najmoćnijih ljudi u filmskoj industriji.

Michael_Douglas

Michaelovi rani dani nisu ničim dali naslutiti da će biti toliko uspješan. S filmom se upoznao na snimanjima očevih projekata. Kad se i sam za vrijeme studija okušao u glumi u predstavi 'As You Like It', Kirk je rekao: 'Michael je bio očajan'. Ipak, mlađi Douglas je bio zgodan, imao je očeve crte lica i glas te urođeni talent što će mu kasnije pomoći da ugrabi uloge u mnogim filmovima. 

Kao producent debitirao je na filmu Miloša Formana 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' (1975), u kojem je briljirao Jack Nicholson. Bio je to instant uspjeh, zarada je bila poprilična, a Douglas je dobio Oscara za najbolji film zajedno s ostalim suradnicima koji su sudjelovali na ovom projektu. Nakon toga je udružio snage s Jane Fondom i njezinom kućom IPC Films te producirao i glumio u 'Kineskom sindromu' (1979).

Sve do 'Romancing the Stone' (1984), Douglas je bio puno više cijenjen kao producent nego kao glumac, ali njegov izniman portret avanturista Jacka Coltona, sve je promijenio. Suradnja s De Vitom (kod kojeg je živio nakon što se, u potrazi za uspjehom, preselio u New York) i Kathleen Turner se pokazala iznimno produktivna pa je logčan potez bio snimiti nastavak. To je bio 'Jewel of the Nile' (1985), koji je bio izrazito uspješan i na kino blagajnama i kod kritike. 1989. trio se zadnji put sastaje u crnoj komediji na temu razvoda zvanu 'The War of the Roses'.

1987. godinu Douglas završava jako uspješno. Naime, za ulogu Gordona Gekka u filmu 'Wall Street' zaradio je Oscara za najbolju mušku ulogu te je čak uspio zasjeniti sjajnog Charliea Sheena. Iste godine nastaje i 'Kobna privlačnost', u kojem ga proganja potpuno opsjednuta Glenn Close.

Douglas 1988. godine osniva producentsku kuću Stonebridge Entertainment Inc. Zatim prihvaća još jednu kontroverznu ulogu u 'Sirovim strastima' (1992), a uz njega tu je i biseksualna, zavodljiva Sharon Stone. Izrazit uspjeh na kino blagajnama polučio je i 'Dan ludila' (1993), u kojem Douglas glumi poludjelog šmokljana, ulogu koja je čista suprotnost svemu što je prije radio. Producira 'Made in America' (1993), a onda se opet vraća glumi, surađujući po prvi put s Demi Moore u 'Disclosure' (1994). Film ima neobičnu temu, radi se o muškarcu kojeg seksualno zlostavlja njegova šefica.

U 'The American President' iz 1995. godine glumi predsjednika Shepherda te iste godine s produkcijskom kućom Paramount potpisuje ugovor o suradnji. Za njih producira i glumi u povijesnoj avanturi 'The Ghost and the Darkness' (1996). Slijedi hit u kojem kao surovi biznismen dobiva vrlo neugodan rođendanski dar od svog brata (Sean Penn) naslova 'Igra' (1997). S Gwyneth Paltrow snima 'A Perfect Murder' 1998. godine.

2000. godine izlazi film u kojem Douglas zajedno s Robertom Downey Jr.-om glumi luckastog profesora, naziva 'Zlatni dečki'. No u to vrijeme u središtu pozornosti je njegov privatni život, a manje njegov rad. Naime, te godine upoznaje svoju buduću ženu, prelijepu i znatno mlađu Catherine Zetu-Jones, majku njegova drugog i trećeg djeteta. Par zajedno radi na Soderberghovom trileru 'Traffic'. 2001. možemo ga vidjeti kao ubojicu prerušenog u Elvisa u crnoj komediji 'Što muškarci žele', a zatim kao psihologa u trileru 'Don't Say a Word'. Manje uspješan je bio film iz 2003. godine 'Sve ostaje u obitelji', u kojem se pojavljuje i njegov slavni otac.

Nakon podužeg odmora od velikog platna, Douglas se pojavljuje sa svojim ocem Kirkom u HBO-ovom dokumentarcu 'A Father... A Son... Once Upon A Time In Hollywood' (2005). U njemu ova glumačka dinastija progovara o svojim glumačkim podvizima te, naravno, o svom kompliciranom, ali ljubavlju ispunjenom odnosu. Nakon toga Michael se ponovno vraća filmu, pojavljujući se u 'Sentinel – agent u bijegu' (2005) kao specijalni agent Bijele kuće. 2006. godine nastaje i 'Svakog gosta tri dana dosta', a godinu nakon 'The King of California', koji govori o manično depresivnom ocu koji pokušava uvjeriti svoju mladu kćer da postoji zakopano tajno blago. Za 2009. godinu najavljuju se tri projekta na kojima će raditi, a to su 'Racing the Monsoon', 'Beyond A Reasonable Doubt' i 'The Ghosts of Girlfriends Past'.