U Hollywoodu više nema tajni - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      U Hollywoodu više nema tajni

U Hollywoodu više nema tajni

Novinari, fotografi, blogeri i prolaznici – svi otkrivaju tajne iz najnovijih filmskih hitova, pa su i sami filmaši počeli objavljivati spoilere.

s.p. 04.06.2008 0 komentara

U Hollywoodu više nema tajni

Znatiželja je ubila mačku i filmsko uzbuđenje! Čak se i pravim filmofilima teško othrvati opojnom zovu spoilera - malih, kvarnih detalja koji otkrivaju radnju filma prije njegovog službenog objavljivanja. Mediji vole ekskluzive, pa često objavljuju detalje iz zapleta, fotografije glumaca, pojedine scene i ostale pikanterije koje većinu čitatelja zabavljaju, a ostalima kvare doživljaj filma.

Autor 'Izgubljenih', J.J. Abrams, naziva cijeli taj fenomen spoilera 'tračerskom kulturom', a i sam se uspješno borio protiv njih - sačuvao je tajnu 'Cloverfielda', otkrivajući samo djeliće informacija iz filma, a iz dobro dozirane zagonetnosti ispao je vrlo uspješan film.

No, ostali filmaši su puni problema kada se nađu 'pod opsadom' znatiželjnika i tabloida, a najnemoćniji su kada snimaju na otvorenom. Uz silne paparazze, i razni obožavatelji iz hobija love slike i informacije o filmovima - čak ako i lokacija snimanja ostane tajna, opet će naići neki slučajni prolaznik, oboružan mobitelom s kamerom.

Producenti se pokušavaju štititi snimanjima na privatnom vlasništvu, odakle uvijek mogu izbaciti uljeze. No 'lešinari' će opet uz pomoć teleobjektiva snimiti sve što požele. A ograđivanje seta sa svih strana je predugo, preskupo i nepraktično, pa nema prave zaštite od udaljenih fotografa.


SPOILER snimka sa snimanja 'Seksa i grada'.

Ponekad je jedini način da se spriječi invazija 'voajera' da se jednostavno odustane od početnih planova. Ekipa jednog od najiščekivanijih filmova sezone, 'Seksa i grada', snimala je svoj film i na ulicama svoga Grada. Ipak, i u inače diskretnom New Yorku glumci su svakodnevno ometani i od novinara i od prolaznika. Na kraju je zvijezda i producentica filma, Sarah Jessica Parker, jednostavno odlučila da 'pobjegne' i jednu posebno osjetljivu scenu iz eksterijera prebaci u interijer.

Izvršna producentica posljednjeg 'Indiane', Kathleen Kennedy, također je priznala poraz - 'Ne možemo to više kontrolirati'. 'Indianu Jonesa i Kraljevstvo kristalne lubanje' već su nazvali 'najvrebanijim filmom'. Da bi se prikrili, film je na setu bio naslovljen drugim imenom, Harrison Ford je bio potpisan pod šifrom, no opet su stalno upadali 'partibrejkeri' željni da razotkriju film. Čak je prošle godine netko provalio u ured producenata i ukrao kompjuter sa važnim datotekama. Filmaši nisu bili sigurni ni iz zraka, neki turist je na svojoj turi helikopterom slučajno nadlijetao snimanje Indiane u džungli, pa je i to zabilježeno i objavljeno.


'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje' - snimka sa seta.

Koje je jedino rješenje? Pa, ona stara - 'Ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se'. 'Indianin' redatelj Spielberg je jednostavno dokrajčio mahnitu potragu fotografa za prvom fotografijom iz filma. Dok su paparazzi vrebali sliku vrijednu bar 50.000 dolara, Steven je jednostavno posudio producentovu malu kameru, prvi usnimio Harrisona Forda u Indianinom odijelu i objavio to na službenoj stranici.

Filmaši, naravno, žele sve bitne stvari sačuvati za kino publiku koja plaća ulaznice, a kada slike i informacije nekontrolirano cure, onda se ne može ni efikasno planirati promotivna kampanja, o kojoj u konačnici uvelike ovisi odziv publike. Ipak, i filmski PR-ovci su naučili igrati igru - sami anonimno objavljuju slike sa snimanja, a na YouTube stavljaju početne scene iz filmova. A da ne spominjemo i da se sve češće 'iznenada' pojavljuju fotke sa snimanja s golim glumicama, od Sienne Miller pa do Megan Fox, i to sve u visokoj rezoluciji. Eto, Steven Spielberg opet nameće trendove, ovaj put u promociji filmova...

Komentari

Nema komentara.