Harrison Ford

13.07.1942 Chicago, Illinois, SAD Harrison Ford

Bio je Han Solo, Indiana Jones, Blade runner, Bjegunac... Čovjek koji ne može bez akcije ni nakon svog 65. rođendana.

Harrison_Ford

Rođen je 1962. godine u Chicagu i bio je mirno i povučeno dijete. Kao takvog, u osnovnoj su ga školi često zadirkivali i maltretirali. Odlučio se za studij filozofije i engleskog na Ripon Collegeu u Wisconsinu, a kako bi popravio svoje osrednje ocjene, pristupa dramskoj sekciji. Nastupa u nekoliko predstava, ali se zbog loših ocjena ispisuje samo mjesec dana prije diplome. Odlučio se posvetiti svojoj novoj ljubavi – glumi – pa sudjeluje u nekoliko lokalnih predstava, a nakon toga 'trbuhom za slavom' seli na Zapadnu obalu.

Po dolasku, 1965. godine, Ford potpisuje sedmogodišnji ugovor (sto pedeset dolara tjedno) s filmskim studiom Columbia Pictures. Prvi film u kojemu se pojavio bio je 'Dead Heat on a Merry-Go-Round' (1966) te je njegova gluma bila toliko dobra da su mu savjetovali da se ostavi tog posla. No to ga nije pokolebalo i prelazi u Universal Studios gdje mu je plaća bila dvjesto i pedeset dolara tjedno. Uglavnom su ga koristili za povremene uloge u televizijskim serijama, a pojavio se i u par filmova. No, tada su on i njegova žena Mary dobili sina Benjamina (1967) i Harrison je morao preuzeti odgovornost za svoju obitelj i početi ozbiljno zarađivati. Tada počinje raditi kao stolar, ali se ne oprašta od željene karijere glumca. Dapače, kao stolar je dobro zarađivao pa je mogao biti izbirljiviji što se tiče uloga koje su mu nuđene.

1970. Ford potpisuje ugovor s uglednom agenticom, Patriciom McQueeney. Njegovo konstatno odbijanje uloga, čak i onih dobro plaćenih, stvorilo mu je reputaciju mrzovoljnog i neugodnog glumca, a njegovu agenticu je dovodilo do ludila. Ipak, sve se to isplatilo 1973. godine kada mu George Lucas nudi ulogu u svom 'American Graffiti'. Film je i financijski i po kritikama bio veliki uspijeh te je Fordu otvorio mnoge mogućnosti. Jedna od njih je i uloga Hana Soloa'Ratovima zvijezda' (1977). Iako su svi koji su radili na tom filmu, uključujući i režisera Lucasa, mislili da film neće doživjeti uspjeh, 'Ratovi zvjezda' su s vremenom postali ne samo kultni film već i kulturološki femonen – diljem svijeta nicali su klubovi obožavatelja i imitatora, a rekviziti iz filma postali su najtraženija roba.

Upravo zahvaljujući tom filmu Ford postaje hollywoodska zvijezda u usponu, ali još mu je falilo nekoliko filmova da dobije glavnu ulogu. Ona je konačno došla s ratnim filmom 'Hannover Street' (1979), ali kritičari kažu da je cijelu tu priču najbolje zaboraviti. Nakon toga snima 'The Frisco Kid' – western komediju, a 1980. godine vraća se na poznati teritorij. Opet se našao u ulozi svemirskog cowboya u nastavku popularne franšize – 'Imperij uzvraća udarac'. Po mnogima ovo je najbolji nastavak početne trilogije, što se vidi i po brojevima na box-officeu – film je zaradio više od dvjesto milijuna dolara. Ford je bio nezaustavljiv u svom zvjezdanom usponu, a to je dokazao i njegov sljedeći film – 'Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega' (1981). Iako je Lucas želio vidjeti Toma Sellecka u toj ulozi, Spielberg ga je ipak uvjerio da je Ford pravi izbor.

I bio je u pravu. Film je ostvario golemi uspjeh, a uloga pustolovnog istraživača obilježila je Fordovu karijeru. Također, 'Indiana Jones: Otimači izgubljenog kovčega' je zaradio i osam nominacija za Oskara (uključujući i onu za najbolji film). Njegov sljedeća uloga bila je u znanstveno-fantastičnom 'Blade Runneru' (1982) koji je danas jedan od najomiljenijih filmova tog žanra. 1983. godine po zadnji put glumi u 'Ratovima zvijezda', a sljedeće godine snima i novi nastavak o poznatom svjetskom pustolovu – 'Indiana Jones: Ukleti hram'. Pošto si je do sada svojim odabirom uloga stvorio imidž akcijskog glumca, mnogi su bili začuđeni kada su čuli da će glumiti u 'Svjedoku' (1985). Ipak, film je bio veliki hit a njegova izvedba je bila u konkurenciji za Oskara.

1989. godine zlatna koka zvana Indiana Jones snijela je još jedno jaja – 'Posljednji križarski pohod' – a nakon toga Ford je nastavio snimati punom parom. 'Patriotske igre' (1992), 'Bjegunac' (1993) i 'Sjeme zla' (1997) su samo od nekih filmova u kojima je glumio te su i oni zaslužni za reputaciju koju si je stvorio. Naime, Ford je u to vrijeme bio jedan od najbolje plaćenih hollywoodskih glumaca upravo zato što su producenti i režiseri znali da će im vratiti trostruko od uloženoga. Glumio je on i u nekoliko romantičnih komedija, a '6 dana, 7 noći' je jedna od njih (1998) te je čak imao i nekoliko uloga kao antiheroj ('Random Hearts', 'Ispod površine'). Što se tiče posljednjih nekoliko uloga, moglo bi se reći da je Ford promašio u odabiru. Bio je ruski kapetan (sa smješnim rusko-američkim naglaskim) podmornice u 'Tajna podmornice K-19' (2002), a nakon toga i kompjuterski stručnjak u 'Zaštitnom kodu' (2006).

Onda su 2007. godine diljem Hollywooda počela šuškanja i naklapanja. Znalo se da se nešto kuha i nakon nekog vremena u javnost je procurila informacija da se okuplja stara ekipa – Lucas, Spielberg i Ford – i da se snima najnoviji nastavak 'Indiana Jones i Kraljevstvo kristalne lubanje'. Snimanje je od samog početka bilo obavijeno velom tajne, ali onda su procurile razne slike, traileri, kao i izjava jednog statista. Film je premjerno prikazan u Cannesu i, sudeći prema kritikama, nema sumnje da se Harrison Ford vratio u velikom stilu.

Ford je nebrojen broj puta bio uvrštavan na raznorazne liste najbogatijih/najljepših/najseksi glumaca, a 2001. bio je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao najbogatiji glumac. Trenutačno živi u miru na svom ranču u Wyomingu (kojeg je sam izradio). Ima četvero djece, ali nije oženjen nego ima djevojku – Calistu Flockhart – s kojom je od 2002. godine.