Berlinale - Madonna, sex i komedija - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale - Madonna, sex i komedija

Berlinale - Madonna, sex i komedija

Najviše glamura donijela je Madonna, seksom se bave Talijani, a komedijom se uspješno bavi nitko drugi nego – Mike Leigh!

s.p. 15.02.2008 0 komentara

Berlinale - Madonna, sex i komedija

Muškarci se uvijek tuku zbog velikih žena, a kada je Madonna u pitanju, onda i na Berlinaleu imamo opći krkljanac. Madonnih filmski debi 'Filth and Wisdom' premijerno je prikazan u srijedu u dvorani od 350 mjesta u koju ju pokušalo ući 500 ljudi. Kolege novinari su se potukli sa zaštitarima, no čini se da film nije vrijedan tolike pažnje.

Iako je Zlatko Vidačković izjavio da film 'odiše stilom nezavisnog, niskobudžetnog projekta' i procijenio film 'posve solidnim za jedan debi', Peter Bradshaw (Guardian) je komentirao da je 'Madonna bila užasna glumica u mnogim filmovima, a sada je napredovala i do užasnog redatelja', te da je film 'nevjerojatno loš'. No, ne da se ona tako lako smesti - već je dovršila dokumentarac o Malawiju, gdje je usvojila svog sina, te da će taj film predstaviti na kanskom filmskom festivalu. Nadamo se - u velikoj dvorani.


'Filth & Wisdom', r: Madonna, insert

Već smo objavili vijest o 'skandalu' s realističnim scenama seksa u drami 'Caos Calmo' ('Quiet Chaos') koja konkurira za Zlatnog medvjeda. Riječ je o filmu Anotella Grimaldija, a glavnu ulogu tumači Nanni Moretti koji je optužio medije za napuhavanje i oprao političare koji nemaju snage suprotstaviti se Vatikanu. Priča filma bavi se udovcem koji spasi jednu ženu od utapljanja i kasnije se ševi s njom, a dobila je solidne kritike. 
   
'Film Mikea Leigha' je obično sinonim za ozbiljne socijalne drame ('Vera Drake'), no britanski redatelj snimio je film kojeg najbolje opisuje njegov naslov, 'Happy-Go-Lucky' /naslovna/. Iako bez čvrste priče i velikih glumačkih zvijezda, film će sigurno biti hit, jer dvosatna priča o učiteljici vrvi humorom i optimizmom glavne junakinje. Kao i uvijek, pohvale kritike idu i na račun glumačke ekipe (Sally Hawkings, Alexis Zegerman, Eddie Marsan), koja zna improvizirati pod Leighovim vodstvom.


Stefan Arsenijević duhovito najavljuje svoj film, 'Ljubav i drugi zločini'

U sekciji Panorama prikazan je jedan film iz susjedstva, 'Ljubav i drugi zločini' Stefana Arsanijevića. Arsenijević je već gostovao na Berlinaleu i inim festivalima sa svojim kratkim filmovima ('Atorzija'), a u ovom dugometražnom debiju glumi i hrvatska glumica Semka Sokolović-Bertok. Film se bavi 30-godišnjom Anicom (Anica Dobra) koja planira napustiti zemlju, i to s novcem opljačkanim od šefa, a onda pronalazi - ljubav. Kritičar European-films.neta pohvalio je stil 'magičnog realizma' u filmu u kojem se miješaju drama i komedija, socijalna kritika i španjolske sapunice, a 'Bésame Mucho' je glavna pjesma pjesma iz soundtracka.       

Kad smo kod glazbe, ovaj put Madonna nije glavna vijest vezana uz muziku, a bogme ni Rolling Stonesi nisu in. Na Berlinaleu ove godine stvarno prikazuju jako puno glazbenih filmova, od biografije repera iz Ugande do priča o iračkim heavy metalcima. One koje zanima o kakvim je to filmovima riječ, samo neka se malo strpe, krajem mjeseca stižu na ZagrebDox.

Komentari

Nema komentara.