ZagrebDox u pobjedničkom tonu - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      ZagrebDox u pobjedničkom tonu

ZagrebDox u pobjedničkom tonu

Iz bijelog svijeta u Zagreb stižu nagrađivane priče o kanibalima i ratnim zločincima, prostitutkama i seksu s konjima i gumenim lutkama.

s.p. 30.01.2008 0 komentara

ZagrebDox u pobjedničkom tonu

Dokumentarci koji su osvajali najveće svjetske festivale stižu u Zagreb! U Studentskom centru od 25. veljače do 02. ožujka održat će se 4. ZagrebDox. Filmove iz njegovog programa već smo mahom predstavili u našoj rubrici 'Dokumentarni film' a sada ćemo ih napokon moći pogledati. Mašala!

S IDFA-e stižu svi laureati - dugometražni 'Stranded' o kanibalizmu nakon avionske nesreće; srednjemetražni 'To See If I'm Smiling' o ženama u izraelskoj vojsci (osvojio je i nagradu publike i kritike) te kratkometražni 'The Tailor' o šutljivom krojaču Mohamedu.

'Paper Cannot Wrap Up Embers' je potresna priča o kambodžanskim prostitutkama i ovogodišnji dobitnik nagrade EFA-e. Za Oscara se natječe 'War/Dance', koji je osvojio nagradu na Sundanceu, baš kao i 'Manda Bala' ('Send a Bullet'), film  impresivne fotografije o nasilju i korupciji u suvremenom Brazilu. Najsvježiji pobjednik sa Sundancea je 'Durakovo: Village of Fools', priča o ruskom nacionalizmu.

'War Dance' - afrička priča kandidat je i za Oscara 
U regionalnoj konkurenciji natječe se čak 29 filmova, među kojima i  razglašeni 'Slučajni sin' Tomislava Mršića i Roberta Zubera, 'Panj pun olova' Branka Schmidta o problemima branitelja i 'Ti meni, ja tebi' Irene Škorić o životnim pričama iza novinskih oglasa.

Jedan od najpopularnijih programa ZagrebDoxa je 'Kontroverzni Dox' o kojemu samo ime dovoljno govori. O šokantnom 'Zoo' već smo pisali - to je iznenađujuće suptilan film o općenju sa konjima. Nakon tog filma čak ni dokumentarac o tipovima koji vole lutke ('Guys and Dolls') ne izgleda toliko nastrano. 'The Great Global Warming Swindle' je odgovor na 'Neugodnu istinu' Ala Gorea. Neugodnu ratnu istinu pokušati će otkriti srpski 'Škorpioni, spomenar' Lazara Stojanovića o zloglasnoj srpskoj paravojnoj postrojbi, te 'Pad Krajine' Filipa Švarma, o zakulisnim događajima na kraju jugoslavenskih ratova iz 1995. I Hrvati imaju što za reći o ratu - '3' Gorana Devića govori o veteranima koji bili na različitim stranama.

'Heavy Metal in Baghdad' – ti rokeri zaista žive opasno
Novost su dva tematska programa – Glazbeni globus, te Očevi i djeca. Prvi tematizira odnos glazbe i društvenih promjena, u sklopu njega će biti prikazani 'Heavy Metal in Baghdad', 'American Hardcore' i 'Joy Division'. Program Očevi i djeca problematizira odnos očeva i njihove neshvaćene djece, a naslovi kao što su 'Over My Dad's Body' sve govore.

Tu je još retrospektiva japanskih dokumentaraca, a ima i domaće retrospektive - radovi s ADU po izboru dr. Hrvoja Turkovića (školski dokumentarci Ostojića, Matanića, Juke, Puhovskog...) i ciklus Petra Krelje koji je i predsjednik međunarodnog žirija.
 
Retrospektivno će biti prikazano i 14 dokumentaraca poznatog poljskog redatelja Marcela Lozinskog koji će posjetiti festival i održati radionicu na 'ZagrebDox Pro' koji služi za razmjenu znanja, ideja i kontakata između filmskih profesionalaca. Program uključuje i radionicu Paula Pauwelsa 'Dokumentarac kao business', radionicu za unapređivanje pisanja i prezentiranja projekata, te Pitching forum s TV urednicima iz cijele Europe.

Sveukupno, bit će prikazano oko 130 filmova iz više od 30 zemalja, koji će se boriti za Veliki pečat (najbolji filmovi u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji) te Mali pečat (za autora/autoricu do 30 godina starosti). A očekuje se i da publika nagradi festival – dobrom posjećenošću.

Komentari

Nema komentara.