Berlinski medvjed napada - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Berlinski medvjed napada

Berlinski medvjed napada

Berlinale počinje uz Rolling Stonese, nastavlja angažirano bez hrvatskog filma u konkurenciji, ali uz mlade Hrvate/ice u filmskoj školici.

s.p. 06.02.2008 0 komentara

Berlinski medvjed napada

Danas počinje Berlinski filmski festival i to uz puno sjaja i bučne glazbe – Scorsese predstavlja dokumentarac o Rolling Stonesima 'Shine a Light'. Stonesi će, naravno prisustvovari premijeri, a na ovogodišnjem, 58. Berlinaleu neki glazbenici će se predstaviti s druge strane kamere. Kritičari, ali i tabloidi jedva čekaju redateljski prvijenac Madonne koja predstavlja 'Filth and Wisdom', ali u sekciji Panorama.

Ove godine žirijem predsjedava redatelj Costa Gavras, a za Zlatnog medvjeda natječu se filmovi koji obiluju temama o raznim zločinima. Među okrutnim pričama se izdvaja brazilski 'Tropa de elite' ('The Elite Squad'), kojeg smo već opširno najavili u članku o policijskoj zabrani filma. U kontroverzne filmove ubraja se i 'Heart of Fire', biografija djeteta-vojnika u Eritrejskom ratu za nezavisnost, koja je izazvala tužbe nekih koji su se prepoznali među likovima ove priče. Iskorištavanja djece ima i u 'Gardens of the Night' Damiana Harrisa, koji opisuje sudbinu dvoje djece koja su bila zatočena 9 godina. Ruse će vjerojatno razljutiti poljski kandidat za Oscara 'Katyn', o zločinima sovjetske Crvene armije nad Poljacima, a o zločinima Amera progovara dokumentarist Errol Morris u filmu o Abu Ghraibu, 'S.O.P. Standard Operating Procedure'.


'Shine A Light', r: Martin Scorsese, trailer

Od 'klasičnih' autora tu je Mike Leigh s filmom 'Happy-Go-Lucky', a za filmofile je očekivana poslastica novi film Paula Thomasa Andersona 'There Will Be Blood'. Ljubitelji holivudskih zvijezdi mogu vidjeti Juliju Roberts u 'Fireflies in the Garden', a fanovi  klasičnih kostimiranih filmova doći će na svoje s filmom Justina Chadwicka 'The Other Boleyn Girl', gdje će se u korzetu moći vidjeti Natalie Portman i Scarlett Johansson.

Na njemačkom crvenom tepihu očekuju se nacionalne zvijezde kao što su Fatih Akin, Sibel Kekilli, Franka Potente, Tom Tykwer i Alexandra Maria Lara, a od svjetskih najavljeni su Brian De Palma, Goldie Hawn, Steven Soderbergh, Natalie Portman, Scarlett Johansson i Penelope Cruz. Od popratnog programa treba izdvojiti retrospektivu Luisa Bunuela, a Festival završava 17. veljače uz film Michela Gondryja 'Be Kind Rewind'.

A što je s Hrvatima na Berlinaleu? Pa, ništa od konkurencije, ali bit će živo. Hrvatska će imati svoj štand na Berlinskom filmskom sajmu, a Hrvatski audiovizualni centar će u suradnji s Ministarstvom kulture održati projekcije hvaljenih hrvatskih filmova - 'Živi i mrtvi', 'Pjevate nešto ljubavno', 'Sve džaba', te netom završeni 'Kino Lika'.


'Živi i mrtvi' se od danas konačno prikazuje i u hrvatskim kinima, a ne 'samo' u Berlinu

Osim toga, Festival ima i svoj Berlinale Talent Campus, koji okuplja mlade filmaše iz cijelog svijeta na stručnim predavanjima i radionicama koje drže iskusni kolege. Ideja je tako dobra da je i Sarajevski filmski festival pokrenuo svoju podružnicu Berlinale Talent Campusa, a Bogu hvala, dosta Hrvata se prijavilo Berlinčanima i na ovogodišnji natječaj – možda su i naše informacije bile korisne? U svakom slučaju, na BTC 2008. upali su snimateljica Eva Kraljević, redatelji Miroslav Sikavica i Matija Debeljuh, glumica Marija Tadić, te producentica Magdalena Petrović.

A prilikom zatvaranja festivala 17. veljače, u sklopu programa 'Why Democracy', prikazat će se i kratki dokumentarac autorice koja je sudjelovala na prošlogodišnjem BTC-u. Film se zove 'Na trgu' i provokativno podsjeća građane da je i Hrvatska bila i dio Jugoslavije, a na odjavnoj špici je kao autorica potpisana Vanja Juranić, iako se u u međuvremenu to izmijenilo. Naime, Vanja se u međuvremenu udala za redatelja Ognjena Sviličića (koji je na Berlinaleu 2007. predstavljao svog 'Armina'!), pa je odsada možete pratiti pod imenom Vanja Sviličić. U svakom slučaju, očito su druženja hrvatskih filmaša bila plodonosna, pa očekujemo da i ostala gostovanja Hrvata na Berlinaleu ostave pozitivne rezultate.

Komentari

Nema komentara.