Zlatni medvjed voli Med - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Zlatni medvjed voli Med

Zlatni medvjed voli Med

Najboljim filmom 60. Berlinalea proglašen je 'Med' a najbolji redatelj je Roman Polanski koji poručuje da više ne dolazi na festivale jer uvijek završi u zatvoru.

s.p. 20.02.2010 0 komentara

Zlatni medvjed voli Med

Prošle godine Berlinale je osvojilo 'Mlijeko (...tuge'), a ove godine s glavnom nagradom 60. filmskog festivala u Berlinu osladio se 'Med' ('Bal') turskog redatelj Semiha Kaplanoglua. Priča o pčelarovom sinu koji pomaže ocu završni je dio autobiografske trilogije koju čine još i 'Jaje' i 'Mlijeko'. Osim glavne nagrade žirija kojim je predsjedavao redatelj Werner Herzog, 'Med' je dobio i nagradu ekumenskog žirija.

Srebrnog medvjeda osvojio je rumunjski 'Eu cand vreau sa fluier, fluier' ('Ako mi se zviždi, zviždim') debitanta Florina Serbana koji se za film pripremao u maloljetničkom zatvoru, a film je dobio i nagradu Alfred Bauer za inovaciju. Srebrnog medvjeda za režiju dobio je nitko drugi nego Roman Polanski za politički triler 'Ghost Writer'.


'Ghost Writer', trailer.

Polanski nije mogao osobno preuzeti nagradu jer je u kućnom pritvoru u Švicarskoj, a iako je film dobio mnoge pohvale, mnogi će imati dojam da je ovo samo još jedna poruka podrške pritvorenom filmašu. Polanski je inače preko producenta uputio sarkastičnu poruku: 'Čak i da sam mogao doći, ne bi došao. Jer zadnji put kada sam otišao na festival preuzeti nagradu - završio sam u zatvoru.'

Dio nagrada otišao je i u Aziju, za najbolju glumicu proglašena je japanska glumica Shinobu Terajima za nastup u filmu 'Caterpillar' ('Gusjenica'), a najbolji scenaristi su Kinezi Wang Quan'an i Na Jin koji su zajedno napisali 'Tuan Yuan' ('Odvojeno zajedno'). Nagradu za najbolju mušku ulogu podijelila su dva glumca iz ruskog filma 'Kak ya provel etim letom' ('Kako sam proveo ovo ljeto') – Grigorij Dobrigin i Sergej Puskepalis, a  taj film dobio je i nagradu za najbolju kameru koju je preuzeo Pavel Kostomarov.

Naša glumica Zrinka Cvitešić je u ponedjeljak navečer na posebnoj ceremoniji primila nagradu Shooting Stars iz ruku Stellana Skarsgarda, a njezin film 'Na putu' dobio je pohvale stranih kritičara. Popis svih nagrađenih možete pročitati na službenoj stranici Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.