Berlinale - filmovi, a ne zvijezde - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Berlinale - filmovi, a ne zvijezde

Berlinale - filmovi, a ne zvijezde

Slavljeničko izdanje festivala nema puno holivudskih zvijezdi, ali ima filmove Scorsesea, Polanskog i Winterbottoma.

s.p. 12.02.2010 0 komentara

Berlinale - filmovi, a ne zvijezde

Jučer je otvoren jubilarni, 60. Berlinski filmski festival. Hrvati imaju velika očekivanja jer imaju jedan kratki film u konkurenciji ('Žuti mjesec'), dugometražni 'Na putu' također se bori za nagrade, a u toj bosansko-hrvatskoj koprodukciji značajnu ulogu imaju hrvatski glumci predvođeni Zrinkom Cvitešić koja je ušla i u program Shooting Stars. Najbitnije za Festival je da ima svoju brojnu domaću publiku čak i kada je okovan snijegom i ledom, no ove godine pokazalo se da se dodatno smanjuje broj holivudskih zvijezdi.

Glavni razlog je pomicanju termina dodjele Oscara zbog čega se i premijere holivudskih filmova pomiču na kasnu jesen, a tako filmovi otpadaju iz službene konkurencije Berlinalea u koju se u pravilu uvrštavaju samo svjetske premijere. Ove godine 'zvijezde žirija' su kultni njemački redatelj (hrvatskog porijekla!) Werner Herzog koji predsjedava ocjenjivačkim sudom, a u ocjenjivanju filmova pomagat će mu američka glumica Renee Zellweger. Svoj hit film 'Otok Shutter' predstavljaju Martin Scorsese i Leonardo Di Caprio, a i Roman Polanski bi sigurno volio biti na premijeri 'Ghost Writera', ali ne može iz poznatih razloga.


'Tuan Yuan' ('Apart Together'), r: Wang Quan, trailer.

Festival je inače otvorio kineski film 'Tuan Yuan' ('Apart Together') koji se bavi ostarjelim parom koji se opet nalazi nakon što ih je građanski rat razdvojio. Redatelj je Wang Quan koji je prije 3 godine osvojio Zlatnog medvjeda za 'Tuyin brak'. U konkurenciji su još i 'The Killer Inside Me' Michaela Winterbottoma (poznat u tabloidima kao film u kojem Jessica Alba dobiva po guzi!), 'Greenberg' Noaha Baumbacha, te francuski 'Mammuth' s Gérardom Depardieuom i Isabelle Adjani.

Od ostalih filmova treba spomenuti 'San Qiang Pai An Jing Qi'('A Woman, A Gun and A Noodle Shop') u kojem je poznati Zhang Yimou rimejkao 'Krvavo jednostavno' braće Coen. 'The Illusionist' je crtić nastao prema scenariju Jacquesa Tatija, a režirao ga je Sylvain Chomet, poznat kao autor 'Trojki iz Bellevillea'. Imamo i jedan omnibus sa deset kratkih priča, 'Revolucion' u kojem latinoamerički filmaši obilježavaju stotu godišnjicu Meksičke revolucije. Među redateljima kratkiša su brojna poznata imena: Gael García Bernal, Diego Luna, Carlos Reygadas.


'San Qiang Pai An Jing Qi', r: Zhang Yimou, trailer.

Dok svjetskim kinima hara SF 'Avatar', zanimljivo je da su i na Berlinaleu najveće poslastice u popratnom programu baš djela iz znanstveno-fantastičnog žanra. Prvi put će se na velikom platnu prikazati SF TV serija 'Welt am Draht'('World On A Wire') koju je režirao Rainer Werner Fassbinder, a u planu je i projekcija restaurirane originalne verzije Langovog 'Metropolisa', i to vani, ispod legendarnih Branderburških vrata. Više informacije o Berlinaleu potražite na službenoj stranici Festivala ovdje.

Komentari

Nema komentara.