(A)Torzija Stefana Arsenijevića - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      (A)Torzija Stefana Arsenijevića

(A)Torzija Stefana Arsenijevića

Za Stefana Arsenijevića čuli ste nedavno zbog nomininacije za Oscara u kategoriji kratkog filma za (A)Torziju koju možete i pogledati na netu.

27.02.2004 0 komentara

(A)Torzija Stefana Arsenijevića

Ali znate li koliko je nagrada do sada Stefan već osvojio?

Rođen je 11. ožujka 1977. godine u Beogradu gdje je završio osnovnu i srednju školu te upisao studij filozofije. Negdje u to vrijeme napravio je svoj prvi kratki film ‘Čekajući smak svijeta’. 1997. upisuje režiju na beogradskoj akademiji dramskih umjetnosti gdje je trenutno apsolvent u klasi profesora Srđana Karanovića.

Na drugoj godini snimio je kratki igrani film ‘Šljiva’ za koji je na Festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma 2000. godine dobio nagradu za najbolji debitantski film, a u Moskvi, na festivalu Zlatni vitez, specijalnu nagradu žirija za visoki umjetnički domet.

2001. godine na Festivalu kratkog metra u Beogradu njegov film ‘Noćni portir’ dobio je nagradu za najbolji kratki igrani film, a iste godine snima i jednu od priča u omnibusu Beogradski zvuk, 'The Celts Strike Again', s kojom osvaja prvu nagradu na Festivalu jugoslavenskog filma u Londonu. 2002. godine, za film ‘Mala jutarnja priča’ dobija nagradu za najboljeg mladog režisera na Festivalu studentskog filma u Munchenu, ali i nagradu Bavarskog filmskog fonda. Nešto kasnije za isti film osvaja i nagradu za najbolji studentski film na festivalu u Bitolju.

Redatelj s glumicom Mirjanom Šainović

Priča o (A)Torziji počinje negdje u to vrijeme, kada je Srđana Karanovića pozvao slovenski producent Jurij Košak, koji je preminuo prošlog ljeta. Film '(A)torzija' je nastao po scenariju Abdulaha Sidrana, a snimatelj je bio Vilko Filač. Glavne uloge igraju Davor Janjić i Mirjana Šainović.
'Košak je vrlo profesionalno nastupio, htio je bosansku priču iz opsade Sarajeva koju će režirati mladi talentirani režiser. Pitao me tko bi to mogao biti i ja sam mu predložio Stefana Arsenijevića kao vrlo nadarenog dečka. Stefan mu je potom pokazao svoje filmove s akademije i oni su se dogovorili o suradnji.', rekao je Karanović te dodao da cijela priča može prije svega biti primjer producentima, jer je to recept po kojem se danas prave svjetski filmovi, bilo dugometražni ili kratki.

Osim navedene nominacije, trinaestominutna (A)Torzija nagrađena je na prošlogodišnjem Berlinskom festivalu Zlatnim medvjedom, kao i tzv. europskim oscarom na European Film Awardsima kojeg dodjeljuje Europska filmska akademija. Na slovenskom nacionalnom festivalu u Portorožu dobio je ‘Grand prix’ festivala, a bio je nominiran i na ovogodišnjem Motovunu za nagradu Motovun online, tako da film možete i pogledati.

Ratna tematika najčešća je inspiracija redatelja s područja bivše SFRJ

Sam Arsenijević o filmu kaže:
'(A)torzija je film, istovremeno i komičan i tragičan, i nadrealan i realan, i visokostiliziran i krajnje naturalistički. To je ratni film u kojem nitko ne gine, u kojem nema politike, pitanja tko je kriv, tko je prvi počeo, tko je više patio? Ja na takva pitanja zaista nemam odgovor i ne osjećam se pozvanim da se njima bavim. To je univerzalna priča koja ratnu situaciju prikazuje iz perspektive jedne krave i jednog amaterskog pjevačkog zbora. Priča koja se mogla desiti bilo gdje, priča o suludosti i apsurdu ratnih situacija i priča o ulozi umjetnika u teškim vremenima, kojoj sam dao osoban, emotivan ton.'

Nominacija ga je poprilično iznenadila: 'Sve mi je još uvijek jako apstraktno čudno. Naravno, divno se osjećam, zvone telefoni, proslavljam s prijateljima. Znao sam da je film ušao među 20 najboljih, ali ovo nisam očekivao. Mislim da je nominacija sasvim dovoljno. Više od toga ne mogu zamisliti. Ne iz skromnosti, ja sam samo student.'

Iako je i nominacija velik uspjeh na kojemu mu čestitamo, nadamo se da će Stefan za svoj 27. rođendan dobiti i zlatni kipić.

Komentari

Nema komentara.