Von Trier ima novu tehniku snimanja - Automavision! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Von Trier ima novu tehniku snimanja - Automavision!

Von Trier ima novu tehniku snimanja - Automavision!

Premijerno je prikazan 'The Boss Of It All', film u potpunosti snimljen u Automavisionu, novom izumu danskog genijalca.

p.h. 26.09.2006 0 komentara

Von Trier ima novu tehniku snimanja - Automavision!

'The Boss Of It All'/'Direktoren For Det Hele', Lars Von Trierov povratak čistim i mirnim vodama Dogme, koji smo još sredinom 2005. najavljivali pod nešto drugačijim nazivom 'The Managing Director of It All', nedavno je doživio svjetsku premijeru na Copenhagen International Film Festivalu.

Von Trier je snimanje ovog filma uzeo kao kreativni odušak i svojevrsni poklon za 50. rođendan odlučivši zaokružiti američku trilogiju finalnim dijelom 'Washington' tek 2007., i stati na loptu s PR zaduženjima, stresom i naraslim očekivanjima drugih.

Ujedno, odlučio je više vremena posvetiti svojoj najvećoj strasti – vrtlarenju i uzgoju povrća u pitoresknoj okolici Zentropa studija koji u posljednjih godinu dana više nalikuje nekoj hipijevskoj komuni iz Moodyssonovog 'Zajedno', no užurbanom filmskom studiju. Zidovi su obojani u zeleno kao u 'odjelima smrti' američkih zatvora i prošarani sentencama Mao Cea na danskom. Članovi filmske ekipe ne libe se zapjevati, igraju tenis, vrtlare, a petkom sudjeluju u jutarnjim molitvama. U vrtu ispred zgrade studija imaju i set vrtnih patuljaka, poklon jednog američkog studija po kojima Von Trierov najbliži suradnik, novi producent Aalbeck Jensen svakodnevno - urinira.

'Šef' je Dančev povratak humoru, i to klasičnom crnjaku iz tv serijala 'The Kingdom' i 'Idiota', a da je niskokalorični pristup životu prenio i u svoj rad, jasno je na samom početku filma kad ga narator (sam redatelj) najavljuje: 'Evo filma. Radi se o komediji i potpuno je bezopasna'. Film je snimljen u samo pet tjedana s iznimno niskim budžetom i kompletno domaćom glumačkom postavom, a radnja, slična onoj tv serijala 'The Office', odvija se u uredu među zaposlenicima jedne IT tvrtke.

Sredovječni šef Ravn (Peter Gantzler) provodi godine i godine omiljen među svojih šest ključnih zaposlenika jer za sve 'nepopularne' odluke okrivljuje svog navodnog šefa koji zapravo ne postoji. Problem nastaje u trenutku kad odluči prodati firmu islandskom biznismenu, a potencijalni kupac želi razgovarati s 'pravim' šefom. Ravn unajmljuje propalog glumca Kristoffera (Jens Albinus) da glumi njegovog nadređenog. No, Kristofferu to nije samo usputni poslić. Za njega je to uloga života koju mora odigrati besprijekorno. Nakon što upozna zaposlenike upadne u moralne dvojbe...

Film je snimljen bez kamermana, tehnikom Automavision pomoću koje je Von Trier htio u potpunosti ograničiti utjecaj ljudskog faktora. Tehnika se sastoji u tome da se pronađe savršena pozicija kamere, a zatim kompjutor odlučuje kad će se ona podići ili spustiti, zumirati ili odzumirati. Automavision je velik korak za filmskog čistunca, inače teškog control freaka, a na to se odlučio jer je htio onemogućiti glumcima da koriste svoje standardne trikove.

Zahvaljujući nasumičnom kadriranju, glumci nisu mogli biti sigurni da su pokazali svoju najbolju stranu. Inače, originalna Dančeva zamisao bila je da sakrije kameru i snima kroz zrcalo, no za to, na njegovu veliku žalost, nije bilo dovoljno svjetla.

Rezultat su pomalo čudni kadrovi u kojima su glumcima glave odrezane u visini vrata, pojavljivanja na rubovima kadra i slično... Za razliku od kamere koju je pustio s lanca, scenarij je pomno proračunat, posebno činjenica da je lik investitora u filmu Islanđanin, čime Von Trier igra na sigurno, potpirujući vječna bockanja na relaciji Island - Danska i sve prisutniji upliv islandskog kapitala na dansko tržište. Više o filmu čitajte na Varietyu.

Sudeći prema svježim glasinama koje stižu sa Screendaily.com, zbog dosta lošeg financijskog stanja Zentrope, Von Trierov predah neće potrajati jer već u ljeto 2007. kreće snimanje novog američkog projekta - komercijalnog horora 'Antichrist' koji se bazira na tezi da svijet nije stvorio Bog, već Sotona.

Isti izvor javlja i da je snimanje filma 'Erik Nietzsche: The Early Years' prema Von Trierovom poluautobiografskom scenariju upravo počelo, no ne u režiji Lone Scherfig ('Italian For Beginners') kao što smo najavili, već u režiji Jacoba Thuesena, perspektivnog mladog Danca čiju smo dramu 'Optuženi' o ocu-pedofilu imali prilike vidjeti na minulom Motovunu. Thuesen je za taj film dobio 5.2 mil $, a naslovna uloga je povjerena Jonatanu Spangu, danskom stand up komičaru.

Komentari

Nema komentara.