Von Trier se vraća Dogmi - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Von Trier se vraća Dogmi

Von Trier se vraća Dogmi

Umoran od obaveza koje sa sobom nosi velika produkcija, Lars se odlučio sljedećim filmom odmoriti malo u naručju gospodarice Dogme.

i.a. 12.05.2005 0 komentara

Von Trier se vraća Dogmi

Već i vrapci na grani znaju da se gospon Danac obavezao snimiti svoju SAD ili USA trilogiju, kako hoćete. I dok je 'Manderlay' (naslovna) finiširan, štoviše, u prestižnoj je konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu, vrijedna mu producentica Vibeke Windelov ovijh je dana izvijestila širu javnost da se Master malo premorio od svih tih obaveza koje za sobom vuče velika produkcija i odlučio pauzirati malčice.

Što u prijevodu znači da je snimanje trećeg dijela SAD-ologije, 'Washingtona', odgođeno za 2007. godinu i što to nipošto ne znači da Von Trier misli stavit prst u uho pa zapjevat, već se, evo baš u jeci pustih osvrta i eseja oko svrhe i potrebe osnivanja i poštovanja Dogme 95, odlučio dogodine u veljači vratiti u okrilje sirovog filmmakinga kojeg ista propisuje. Naslov o kojem govorimo je 'Managing Director Of It All' , kako je screendaily.com grubo preveo dansku kovanicu 'Direktoren For Det Hele'.

'Ne dopustite da vas naslov zavara,' upozorava Windelov, 'Lars nikada ne bi radio film o trgovini ili industriji, on je zainteresiran samo za ljude koji djeluju unutar tih krugova.' Odmarao se Lars od problematičnoga ega svoga, koji se zasigurno nije sljubio s možebitnim rogovima ostale ekipe tj. umjetnika na setu, o čemu je bilo podosta riječi za vrijeme snimanja i 'Plesa u tami' i 'Dogvilla', baš nas briga. Rado bi malo svjedočili njegovom ponovnom interpretacijom pravila kojima su se zadužili te 1995.

Još Mandelaya

Von Trier je dirigirao drugim Dogminim filmom – 'Idioterne', prvi je bio 'Festen' Thomasa Vinterberga, a zajedno su oba bila prikazana 1998. godine u Cannesu, u natjecateljskoj festivalskoj sekciji (te godine Palmu je odnio 'Mia aioniotita kai mia mera' redatelja Thea Angelopoulosa).

U međuvremenu ćemo vas malčice udaviti i brojkama, ali i zgodnom klauzulom koja se primjenjuje na filmskom placu. Kako je 'Manderlay' već neko vrijeme 'na prodaju', nije čudno da su prava za njegovu distribuciju već i prodana određenim tržištima poput Japana, Meksika ili Španjolske, nabrojimo samo neke od postojećih trideset. Ukoliko se dotični uradak okiti Zlatnom palmom, svi oni, ali i svi budući kupci platiti će dodatnih 25% vrijednosti na onu ugovorenu. Sa takvom klauzulom, bogme se fino zavaliti, snimati kamerom iz ruke, ne zamarati se šminkom, kostimima, špicama i kokicama…

Komentari

Nema komentara.