Von Trier se vraća Dogmi - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Von Trier se vraća Dogmi

Von Trier se vraća Dogmi

Umoran od obaveza koje sa sobom nosi velika produkcija, Lars se odlučio sljedećim filmom odmoriti malo u naručju gospodarice Dogme.

i.a. 12.05.2005 0 komentara

Von Trier se vraća Dogmi

Već i vrapci na grani znaju da se gospon Danac obavezao snimiti svoju SAD ili USA trilogiju, kako hoćete. I dok je 'Manderlay' (naslovna) finiširan, štoviše, u prestižnoj je konkurenciji za Zlatnu palmu u Cannesu, vrijedna mu producentica Vibeke Windelov ovijh je dana izvijestila širu javnost da se Master malo premorio od svih tih obaveza koje za sobom vuče velika produkcija i odlučio pauzirati malčice.

Što u prijevodu znači da je snimanje trećeg dijela SAD-ologije, 'Washingtona', odgođeno za 2007. godinu i što to nipošto ne znači da Von Trier misli stavit prst u uho pa zapjevat, već se, evo baš u jeci pustih osvrta i eseja oko svrhe i potrebe osnivanja i poštovanja Dogme 95, odlučio dogodine u veljači vratiti u okrilje sirovog filmmakinga kojeg ista propisuje. Naslov o kojem govorimo je 'Managing Director Of It All' , kako je screendaily.com grubo preveo dansku kovanicu 'Direktoren For Det Hele'.

'Ne dopustite da vas naslov zavara,' upozorava Windelov, 'Lars nikada ne bi radio film o trgovini ili industriji, on je zainteresiran samo za ljude koji djeluju unutar tih krugova.' Odmarao se Lars od problematičnoga ega svoga, koji se zasigurno nije sljubio s možebitnim rogovima ostale ekipe tj. umjetnika na setu, o čemu je bilo podosta riječi za vrijeme snimanja i 'Plesa u tami' i 'Dogvilla', baš nas briga. Rado bi malo svjedočili njegovom ponovnom interpretacijom pravila kojima su se zadužili te 1995.

Još Mandelaya

Von Trier je dirigirao drugim Dogminim filmom – 'Idioterne', prvi je bio 'Festen' Thomasa Vinterberga, a zajedno su oba bila prikazana 1998. godine u Cannesu, u natjecateljskoj festivalskoj sekciji (te godine Palmu je odnio 'Mia aioniotita kai mia mera' redatelja Thea Angelopoulosa).

U međuvremenu ćemo vas malčice udaviti i brojkama, ali i zgodnom klauzulom koja se primjenjuje na filmskom placu. Kako je 'Manderlay' već neko vrijeme 'na prodaju', nije čudno da su prava za njegovu distribuciju već i prodana određenim tržištima poput Japana, Meksika ili Španjolske, nabrojimo samo neke od postojećih trideset. Ukoliko se dotični uradak okiti Zlatnom palmom, svi oni, ali i svi budući kupci platiti će dodatnih 25% vrijednosti na onu ugovorenu. Sa takvom klauzulom, bogme se fino zavaliti, snimati kamerom iz ruke, ne zamarati se šminkom, kostimima, špicama i kokicama…

Komentari

Nema komentara.