Redateljska burza - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Redateljska burza

Redateljska burza

Spielberg i Jackson u sretnom braku franšiziraju 'Tintina', Wenders promiče ljepote Sicilije, a Von Trier se osjeća kao prazan list papira.

p.h. 15.05.2007 0 komentara

Redateljska burza

Tjedan dana nakon što je Dreamworks otkupio 80 mil $ tešku dramu Petera JacksonaLovely Bones, isti se bacio u zagrljaj Stevena Spielberga ne bi li zajedno ostvarili dječačke snove – snimanje filma o glasovitom belgijskom stripovsko-filmskom reporteru Tintinu, liku koji je Spielbergu i Lucasu već poslužio kao uzor za oblikovanje Indiane Jonesa. Prava već imaju, Spielberg ih otkupio davne 1983., neposredno prije smrti Tintinova tate Hergea.

Neće to biti jedan film, već cijela franšiza s mnogo brojeva, a Jackson i Spielberg će navodno režirati naizmjence – po principu Spielbergu parni, Jacksonu neparni nastavci, ili obratno. Nije poznato hoće li filmovi biti igrani, animirani ili neka kombinacija tog dvoga, no zna se da će filmovi biti snimljeni tehnikom motion capture. Ovo nije prvo putovanje Hergeova junaka u Hollywood; 60-ih su snimljena dva igrana i tri animirana filma – bez većeg odjeka, a prošle je godine mjuzikl 'Tintin u Tibetu’ uprizoren u londonskom teatru Young Vic.

I Guy Ritchie se vraća korijenima – gangsteskom ansamblu u stilu ‘Zdrpi i briši’ i ‘Lopovi, ubojice i Dvije nabijene puške’ u niskobudžetnoj produkciji naslovljenoj ‘RocknRolla’. Snimanje počinje u ljetnim mjesecima, a deatlji oko priče i glumačkog postava još nisu objavljeni. I dok Ritchie, kao u supruga mu misle samo radno, ima i redatelja kojima u poslu ne cvatu ruže. Lars Von Trier se, primjerice, proglasio nesposobnim za rad i sumnja u to da će se ikad više prihvatiti filmske kamere. U intervjuu koji je u subotu dao danskom magazinu Politiken izjavio je kako se osjeća kao prazan list papira, te objasnio razloge svog možebitnog povlačenja. Redatelj je krajem prošle godine hospitaliziran u jednoj danskoj psihijatrijskoj klinici zbog teške depresije. Odonda je, kako kaže, izgubio mogućnost fokusiranja i više ne uživa u poslu. Tako da od 'Antikrista' kojeg smo se veselili, do daljnjega – ništa.

I dok se slavni danski dogmaš penzionira radi depresije, Wim Wenders se nakon dugog izbivanja vraća u Europu – radi turizma. U Palermu uskoro počinje snimati dramu za koju mu je kesu odriješio sicilijanski regionalni fond, a priča s produkcijom filma pomalo nalikuje onoj o snimanju ‘Priče iz Lisabona’ (1994.), filma koji je prvotno trebao biti promotivni dokumentarac financiran portugalskim kapitalom, a razvio se u dugometražni igrani film u kojem Wenders između ostalog zamijesio i paralelnu storiju o lisabonskoj grupi Madredeus, te naslovnu ulogu povjerio pjevačici Teresi Salguerio. Wendersov se film smatra ključnim za lansiranje benda u međunarodni stars klub.

‘Želim da mi Palermo ispriča svoju priču’, rekao je Wenders najavivši novi projekt za koji upravo traži lokacije. ‘U filmu će se pojaviti lokalno stanovništvo, ali i strani glumac koji grad može doživjeti - ne kao stanovnik, već kao posjetitelj’, izjavio je Wenders u vezi predstojećeg filma. Radnja drame se vrti oko čovjeka iz Berlina kojeg kriza srednjih godina odvuče put Palerma gdje upoznaje mladu ženu totalno različitu od sebe.

Komentari

Nema komentara.