Lukas Moodysson

17.01.1969 Malmö, Skåne, Sweden Karl Frederik Lukas Moodysson

Kao mladi redatelj pobrao je odlične kritike svojih radova, a tko zna dokle će ga odvesti senzibilitet za odabir prave teme i glumaca u kombinaciji s filmaškom vještinom.  

Lukas_Moodysson

Švedski pisac i redatelj, Lucas Moodysson, pridobio je publiku diljem svijeta svojim dosadašnjim hitovima: 'Show Me Love' (1998), 'Together' (2000) i 'Lilja 4-Ever' (2002).

Već s dvanaest godina pokazivao je interes za film. Napisao je i izdao prvu knjigu poezije kada mu je bilo svega sedamnaest godina. Izbjegavao je školu bježeći u poeziju pa do dvadeset i treće uspijeva izdati pet knjiga poezije i novelu.

Nakon toga pažnju mu je zaokupio film. Upisao je Švedsku dramsku akademiju (Stockholm's Dramatiska Institutet) i diplomskim radom zaokružio tri kratka filma koji su dokazali njegov talent. Redateljski debut bio je dugometražni film 'Show Me Love' ('Fucking Amal', 1998), priča o adolescentici koja živi u malom gradu u kojem se ne događa apsolutno ništa. Film je osvojio glavnu švedsku nagradu (Guldbagge Awards) u kategoriji za najboljeg redatelja i najbolji scenarij.

Lucasov slijedeći dugometražni film, 'Together' (2000), govori o otkrivanju samoga sebe u Stockhlomu u komuni, sredinom 70-ih godina. Treći dugometražni film 'Lilja 4-Ever' (2003) je mračna, tragična, brutalno iskrena i istinita priča o običnom, nevinom i pristojnom ljudskom biću koje postaje žrtvom tragičnih okolnosti i - seksualnog ropstva. Produkcija 'Lilja 4-Ever' počela je u listopadu 2001. u Paladiski i Tallinnu u Estoniji, a neka snimanja su obavljena u Trollhattanu, u Švedskoj.

Proslavljeni švedski redatelj Lukas Moodysson počeo je snimati novi film koji je još uvijek bez naslova, ali upitan u jednom interviewu o temi svog budućeg filma, izrazio je želju da obradi utjecaj američkog sustava zdravstvenog osiguranja.

Trenutno živi u Malmou sa suprugom Coco i njihovih dvoje sinova.