Ðens Jhones Bond u raljama Pirata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ðens Jhones Bond u raljama Pirata

Ðens Jhones Bond u raljama Pirata

Odlučili smo istražiti kako izgleda piratska scena na jednom zagrebačkom sajmištu, te što se i za koju cijenu nudi. Otkrića su frapantna...

p.h. 24.04.2006 0 komentara

Ðens Jhones Bond u raljama Pirata

'…Ilegalno kopiranje filmova (piratstvo) predstavlja veliki problem današnje filmske industrije. Osim što čini povredu zakona, morala te intelektualnog vlasništva, prodaja piratskih filmova prema nekim procjenama samo u Hrvatskoj državni proračun godišnje oštećuje za više od  deset milijuna eura…'.

Tako glasi kraj priopćenja za medije koje je voditelj odnosa s javnošću tvrtke Blitz film i video nedavno odaslao na mnoge, pa tako i na FILMSKU adresu. Povod pismu je bilo nedavno uhićenje 'pirata' s Trešnjevke, koji je na istom placu uhvaćen s vrućim DVDom GrlićeveKaraule’.

Bond, Ðems Jhones Bond

Slijedom nemilih događaja koje, dakako, oštro osuđujemo, otputili smo se na najveći zagrebački sajam ne bi li istražili situaciju s piratlukom u Metropoli. Moral i legalistička stremljenja s kojima smo kročili na blatni šljunak Hrelića nestali su kad smo na podu uz stare zahrđale škare i praznu kutiju piškota, a pored upljesnjivjelog primjerka Marxovog ‘Kapitala’ ugledali neoštećeni ‘Meaning of Life Monty Phytona 'the divix' za 1 kn, dakle za cijenu za koju ne možete kupiti ni prazni CD.

Samo par prodajnih mjesta (vrećica rasprostrtih na šljunčanom podu) dalje, nabasali smo na još jednu, bogatiju kolekciju divixa uredno posloženih u plastične kutije. Radi se o kolekciji pasioniranog kolekcionara teške akcije – 'Ðems Bond', 'Mission Impossible', 'Dan nezavisnosti’, RodriguezovBilo jednom u Meksiku’, ‘Rabbit Proof  Fence’? i oooh 'Solaris', pitamo vlasnika da li se radi o Tarkovskom ili o Soderberghu. Ne zna, kaže, ali misli da je ovaj prvi. Onda se sjeća da je u filmu glumio Clooney, bit će da je Markovski... 'Pošto?', pitamo, i uspijevamo spustiti cijenu na 3 kune. Nije loše.

Ventura: Himzo Pirat, ulje na platnu, 1978.

Na drugom kraju ulazimo u samo srce filmskog kriminala, piratski kordon okupljen oko zanimljivog ulja na platnu. Zašto baš oko tog platna i na tom dijelu sajmišta, nije nam bilo jasno, ali pomnijom analizom umjetničkog djela u kojoj su nam asistirali pripadnici popularne zagrebačke manjine, došli smo do sljedećih zaključaka: ulje na platnu prikazuje Himzu Pirata, prvog raspačivača VHSa u ex YU po kojem je ta ilegalna praksa kasnije i dobila ime. Davne 1978., za podnevne sieste istog je svojom kićicom uhvatio artist umjetničkog imena Ventura. Hm… Još uvijek ne znamo bismo li im vjerovali.

Michael Haneke i čarobna svjetiljka

Ulijećemo u zlatnu žilu zagrebačkog piratluka, a pogledi neprijateljski nastrojenih 'distributera' sumnjičavo nas prate. 'Insider' Spikea Leeja, 'Skriveno', 'Grbavica', 'Što je muškarac bez brkova', 'O za osvetu', 'Ledeno doba 2: Zatopljenje', 'Tko je smjestio crvenkapici', 'Sirove strasti 2', 'Thumbsucker' Mikea Millsa, je li potrebno dalje nabrajati? Nepresušni izvor najvrućih DVDa upakiranih u kutije sa skoro pa originalnim coverima. Cijene DVDa su u prosjeku 10 kuna za nešto starije naslove, te filmove poput 'Thumbsuckera', i Hanekea, koji tamošnjoj klijenteli nije baš zanimljiv, dok hitovi tipa 'Grbavice’, koja je u opticaju već oko mjesec dana, na pojedinim punktovima dosežu 20 do vrtoglavih 25 kuna.

U trenutku dok je naša sonda lebdjela nad Hrelićem, najbolje su se prodavali kino hitovi, spomenuta 'Grbavica' i 'Karaula', koje su pred našim očima prodane u desecima primjeraka. Sveto filmsko trojstvo koje se te nedjelje moglo ušićariti za kojih 50  kuna izgledalo je ovako: ‘Grbavica’ za mamu, ‘Karaula’ ili ‘Što je muškarac... za tatu i ‘Crvenkapica’ ili ‘Ice Age’ za klince.

Porno!!!

‘Tako je već tjednima, ta tri filma najbolje idu, ali ne mogu reći koji se najbolje prodaje, tu su negdje’, odaje Dražen koji kaže kako rijetko kad odgleda filmove koje prodaje, draži su mu 'klasici' sa Stevenom Seagalom, kao onaj nedavno prikazan na HRTu (ili RTLu, ne sjeća se), 'U zmajevom gnijezdu', ili 'Bitka za Mali Tokijo' s Dolfom Lundgrenom. Na naše pitanje boji li se policije odgovara: ‘Naravno, već su me uhvatili par puta, kazne su strašne, bolje da ne znate’. Ubrzo su 'kolege' počele streljati Dražena pogledima, a na nas se sručilo prokletstvo Velikog Pirata iz čijih su očiju na platnu počele sijevati munje. Don’t mess with Pirats... povlačenje.

VHSovi se mogu kupiti već od 2 kune naviše, a u ponudi je baš sve, od davno zaboravljenih blockbustera, pa do hard core porna tipa 'Bakine oralne čarolije'. Zanimljivost na Hreliću je i dokumentarna sekcija u kojoj prednjače filmovi vezani uz rat, poraće, domovinsku zahvalnost i religiju. Među ‘dokumentaristima’ prednjači glasni predstavnik udruge  za promicanje domovinskog rata, Fidelis, koji uz svoje objave istine o domovinskom ratu svekolikom puku nudi i DVDe o velečasnom Sudcu, Anti Gotovini, Kninu i Tuđmanu, a kod njegove susjede pronašli smo i nekoliko zanimljivih konkurenata za predstojeći ZgDox. To su ‘Otpor Bosne čuo se do neba’, ‘Bleiburška tragedija’, dokumentarac o beogradskoj mafiji ‘Mafija’, te BBCjev dokumentarac o ratu kojem smo ime zagubili putem.

Dokumentarno - igrana sekcija

Znamo, zabranjeno je i odvratno, ali tako je lijepo kupiti film koji nema šanse ugledati kino platna domaća za 1 kunu. Možda bi se naši filmski distributeri mogli ugledati na Warner Home Video koji je, ne mogavši izaći na kraj s piratlukom u Kini, naprosto snizio cijene DVDa. Kako su to postigli, pitate se. Jednostavno, stavili su disk u kartonsku, umjesto plastične kutije, a cijena je naglo pala s 20 na 1.5 $. Zasad je u probnoj prodaji 'Avijatičar, a mi na drugom dijelu svijeta željno iščekujemo rezultate.

Komentari

Nema komentara.