Boxing Kar Wai - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Boxing Kar Wai

Boxing Kar Wai

Čovjek s najtužnijim naslovima na Istoku, u talu s kompanjonom od slike Chrisom Doyleom, stvorio je opus vrijedan gledanja, slušanja, mirisanja i tugovanja!

m.b. 26.04.2006 0 komentara

Boxing Kar Wai

Najveći filmski delikatessssen od nedavno nam se uboxan smiješi s Amazonovih stranica. A kao i nesretnu Helenu iz naslovne analogije i nas polako zahvaća štokholmski sindrom te potpuno uživljavanje u nesretne priče Kar Waijevih melankoličnih protagonista. Pandorina kutija s hitovima majstora atmosfere krije čak 5 uspješnica koje obuhvaćaju Wongove prve radove te, izuzevši lirski borilački ep 'Ashes of Time' (1994), i nekoliko filmova tzv. srednje faze; krimi-debi 'As Tears Go By' (1988), tugaljivu dramu 'Days of Being Wild' (1991), fast-food priču s femme fatale 'Chungking Express' (1994), urbanu noćnu priču o honkonškim anđelima 'Fallen Angels' (1995) i intimnu gej dramu o ljubavnicima koji u Buenos Airesu otkrivaju tužnu stranu ljubavi - 'Happy Together' (1997).

Kar Waijev je stil teško ne uočiti već pri prvom gledanju – labava narativna struktura, usamljeni protagonisti koji tumaraju noćnim ulicama, tužne i komplicirane ljubavne priče iz prošlosti koje onemogućuju likovima da se pomaknu s mjesta i krenu u nove početke. Za drugi je dio cijele priče zadužen Wongov mali od kamere, Australac Christopher Doyle (ali i njegov najdraži glumac Tony Leung), čiji je vizualni pečat upravo šlag na torti režijskih majstorija konkonškog doktora atmosfere; nježni kadrovi koji polako prolaze kraj likova, fantastični krupni planovi i česti pogledi preko ramena uz baršunastu zvučnu kulisu i tamne zagasite interijere. Takva se poetika u svom punom sjaju oprimjerila u dva zasad posljednja Wongova filma koja se međusobno nadopunjuju, čineći nam priču jasnijom, ali nikada sasvim razjašnjivom.

'In the Mood for Love' (2000) i '2046' (2004) carska je melankolična 'dvalogija' smještena u hotelske sobe, opskurne barove i vlakove na putu u budućnost u kojima se protagonisti zaljublju, ostavljaju i ponovno sreću. Prvo je poglavlje također dostupno na DVD-u (ovdje), a na priču sa šifriranim brojem u naslovu još će se pričekati. Naravno, čeka se i Wongov novi film najavljen za ovu godinu ('The Lady From Shanghai'), a dok redatelj žirira u Cannesu imate još vremena upoznati se s njegovim radovima i spremno dočekati šangajsku damu. Sve to za samo 500-ak kuna na amazonskom sajtu, što je, da budemo iskreni, cijena jednog melankoličnog izlaska na domaće nam noćne ulice...

Komentari

Nema komentara.