Ukida se HD-DVD! - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Ukida se HD-DVD!

Ukida se HD-DVD!

Rat DVD standarda je završio – Toshiba odustaje od HD-DVD-a, a Sonyjev Blu-Ray ostaje jedini na tržištu. HD-DVD, počivao u miru!

s.p. 19.02.2008 4 komentara

Toshiba je u utorak službeno objavila da se u potpunosti povlači iz HD-DVD biznisa. Više neće proizvoditi, distribuirati ni prodavati HD-DVD playere i rekordere, ali nastavlja sa servisnom uslugom i korisničkom podrškom dosadašnjim kupcima. Predstavnik kompanije koja je razvila HD-DVD standard priznao je da bi nastavak tržišne borbe s Blu-Rayom samo 'donio probleme njihovim klijentima i poslovnim partnerima'.

Toshiba je izjavila razočarenje 'u svoje ime i u ime potrošača', te najavila nastavak proizvodnje klasičnih DVD uređaja, s tim da 'još ne razmišljaju o proizvodnji Blu-Raya'. Iako se HD-DVD nudio uglavnom kao sustav za kućno kino, Toshiba je koristila HD-DVD i kao pogon za pohranu podataka u laptopu, pa će uprava još razmisliti da li će HD-DVD nastaviti svoj život u kompjuterskoj industriji.

U prošlom izvješću o ratu DVD standarda javili smo kako HD-DVD ostao bez podrške velikih studija (Sony Pictures, Walt Disney, 20th Century Fox, MGM), što se odrazilo na drastično manju prodaju. Nakon toga pale je cijna HD-DVD uređajima, ali ni to nije pomoglo. Omjer posuđivanja u videotekama bio je premoćno u korist Blu-Raya - 70:30 %, a podrška Blu-Rayu od strane robne kuće Wal-Mart i internetske videoteke Netflix bila je posljednji, presudni udarac.

Krajem ožujka izlaze zadnji HD-DVD proizvodi, a vlasnici HD-DVD playera moći će uživati u velikim rasprodajama filmova tog standarda. Za posljednji ispraćaj u travnju će se izdati par HD-DVD filmskih izdanja koja će sigurno postati kolekcionarski primjerci: 'Beowulf''Sweeney Todd' i 'Bit će krvi'. Slučajno ili ne, sve baš filmovi u kojima glavni lik na kraju balade završava - tragično.

Komentari
A: ante_filmas 10.03.2008 Pogledaj profil

osobno podržavam Blu-Ray, ali mislim da je malo prerano za to, ako nije prerano onda je preskupo..npr. jedan Blu-Ray Rom i pržilica kosta od 1500-6500kn..sto mislim da je previse,a i o cijeni samog Blu-Rayja bise dalo razgovarat..npr. jedan HD-DVD dodje otprilike od 20 - 25 kn, a ovaj ce sad kostati oko 100kn i vise..tako da nisam pametan tu..a i filmovi (originali) na Blu-Rayju su jaaaaako skupi ...oko 250 kn..dok ja na HD-DVD kupim za 100 kn jedan film,a cesto puta je cijena i manja od 100 kn...tako da sve u svemu blu-ray da, zbog same rezolucije, ali ja bih volio jos malo biti na hd-dvdima..

A: Jaz 22.02.2008 Pogledaj profil

pa i nije baš bilo nepoznato kako filmovi završavaju.... hehehe

A: august999 20.02.2008 Pogledaj profil

hahaha
eto vidis prijatelju, lebowski ti nikad ne otkrije kako film zavrsava, a ti to ne znas cijeniti...

A: matijarma 20.02.2008 Pogledaj profil

o puno hvala što si mi u članku o medijima uspio reći kako završavaju 2 filma koja tek stižu u kina i koja nisam imao prilike pogledati! svaka cast, nemam rijeci!