Rat DVD formata - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Rat DVD formata

Rat DVD formata

I Spielberg i Michael Bay moraju odlučiti:  HD-DVD ili Blu-ray? Vodi se ogorčeni meč novih DVD formata, a onaj koji gubi pokušava – kupiti pobjedu!

s.p. 23.08.2007 0 komentara

Rat DVD formata

Prije par godina predstavili smo vam dva DVD formata  - Blu-ray i HD-DVD. Ti formati su u mnogočemu superiorniji dosadašnjem DVD formatu, samo je pitanje koji će od njih prevladati tržištem, i vjerojatno uništiti konkurenta, kao u legendarnom sukobu VHS-a i BETA-e. Većina filmskih studija (Sony, MGM, Disney, Fox i Lionsgate) odlučila je podržati Blu-ray, čiji filmovi se u Americi i Europi prodaje dvaput više nego HD-DVD-ovi, pa je ekipa koja stoji iza HD-DVD-a odlučila sklopiti dogovor s velikim Paramountom i Dreamworksom.

Dosad je Paramount izdavao svoje filmove u oba formata, a Dreamworks još nije distribuirao filmove u novim formatima, ali se spremao izdati superkomercijalni 'Shrek Treći' u nekom od njih. No, nakon novog dogovora, Paramount/Dreamworks će dobiti 150 milijuna dolara, a zauzvrat će svoje filmove sljedečih 18 mjeseci izdavati samo na HD-DVD-u, a nikako ne i na Blu-rayu.

No velike redateljsko-producentske face ne pristaju na dealove u koje oni nisu uključeni. Michael Bay je prvo žestoko reagirao na najavu Paramounta/ Dreamworksa, jer ako će oni izdavati filmove samo na jeftinijem HD DVD-u, Bayovih 'Transformera' neće biti na tehnološki naprednijem Blu-Ray formatu, na koji stane više podataka. Bay je rekao da želi da publika vidi njegove filmove na najboljem mogućem formatu, pa je čak zaprijetio da neće raditi na Paramountovim 'Transformerima 2' zbog ovog slučaja. Bay se ipak u roku hitno predomislio i na svom blogu objavio da je pretjerao u reakciji, jer je eto baš bio na večeri s predstavnicima Blu-raya. Nakon prve, bijesne reakcije, pogledao je film '300' na HD-DVD-u i tvrdi da mu je bilo fantastično, pa se vraća radu na 'Transformerima 2'...

I dok je Bay vjerojatno dobio 'ponudu koja se ne može odbiti', javio se i najkomercijalniji od svih američkih redatelja, Steven Spielberg. On je preko svog glasnogovornika poručio da će u novom formatu izdati svoj klasik, 'Bliske susrete treće vrste', no da je on veliki podržavatelj - Blu-ray formata. Spielberg ima i poseban položaj, pa iako Paramount distribuira mnoge Spielbergove filmove (uključujući i predstojećeg 'Indianu Jonesa 4'), dogovor s proizvođačima HD-DVD-a ne obvezuje i Spielberga. Tako će vjerojatno Spielberg još pričekati s izdavanjem svojih filmova u novim formatima, pa neće izdavati ni svoje filmove koji su u katalogu Universala ('E.T.', 'Schindlerova lista', 'Ralje'), jer i ta kompanija u taboru HD-DVD-a.

Ipak, spominje se i da bi Universal mogao početi s izdavanjem u oba formata, što bi dodatno povećalo prednost Blu-raya, koji je u Americi prodao puno više svojih playera nego što je to uspjelo HD-DVD-u. Borba se tako nastavlja... Još kad bi i kupci mogli sami odlučivati...

Komentari

Nema komentara.