Blu-Ray gazi HD-DVD - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Blu-Ray gazi HD-DVD

Blu-Ray gazi HD-DVD

Warner Bros oženio Blu-ray, a HD-DVD više nikom nije zanimljiv. No ni Blu-ray nije nevjesta bez mana.

s.p. 10.01.2008 0 komentara

Blu-Ray gazi HD-DVD

Nakon što je moćni studio Warner Bros odlučio poduprijeti DVD standard Blu-Ray, konkurentskom HD-DVD-u ne piše se dobro. Šuška se da je Warner dobio 250 do 500 milijuna dolara (!) da postane ekskluzivni Blu-ray korisnik, kao što je onomad Toshiba navodno platila 150 milijuna Paramountu da pređe na HD-DVD. Warner poriče glasine i najavljuje da će izdavati filmove u oba standarda do kraja svibnja 2008, a onda prelazi isključivo na Blu-ray vode, baš kao i partnerski New Line Cinema. Dosada je navodno podržavao HD-DVD jer je imao kvalitetniji prikaz nekih dodataka poput slike u slici, ali sada se priklanja premoćnijem standardu.

Toshibin i Microsoftov projekt HD-DVD tako gubi presudnu bitku, a izumitelj Blu-raya Sony može trljati ruke.  Čelnici Warnera tvrde da 'dva formata samo zbunjuju kupce', koji su 'očito izabrali Blu-ray', pa se i oni pokoravaju toj odluci. Širenju Blu-Raya pomogla je i reprodukcija na PlayStationu 3, ali ni on nije bez mana. Krajem godine na Blu-rayu je izdano nekoliko Warnerovih filmova s ozbiljnim greškama.

Blu-ray kolekcija 'Blade Runnera'ima dva istovjetna diska - e, to je pravo SPECIJALNO izdanje!

Tako su neki primjerci specijalnog, peterostrukog izdanja 'Blade Runnera' izašli s diskom na kojem je pisalo da sadrži 'nikad viđenu radnu verziju filma', a u biti je to bila samo još jedna kopija već viđene redateljeve verzije koja se već nalazila u paketu. Zatim je i Blu-ray izdanje 'Terminatora 3' imalo grešku koja je ometala reprodukciju filma, a 'Harryja Pottera i plameni pehar' zapakirali su u Blu-ray omot, a u izdanju je bio HD-DVD disk!

Warner je zbog toga otvorio posebnu telefonsku liniju na kojoj kupci tih izdanja mogu naručiti zamjenske diskove, a i Disney je doživio slično iskustvo - na Blu-ray izdanju 'Pirata s Kariba: Prokletstva Crnog bisera' zamrzavala se slika.

Već je izvjesno koji će pobijediti...

Ipak, Blu-ray definitivno pobjeđuje, a dokaz je brojnost filmskih kompanija koje ga podržavaju, redom: Sony Pictures, Walt Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate, Discovery Channel, Magnolia i Tartan Video USA, plus Warner Bros i New Line koji uskoro i službeno ulaze u Blu-ray grupu.

Za ekipu HD-DVD-a dalje će igrati samo Universal, Focus Features, Paramount, Dreamworks i Weinstein Co. Toshiba još ne baca ručnik u ring, iako se priča da bi i ovi studiji mogli uskoro popustiti Blu-ray maniji.  

I tako, dok Samsung izdaje prvi istinski combo player (koji potpuno reproducira diskove s oba formata), čini se da jeftiniji HD-DVD odlazi u povijest. To je usrećilo ljubitelje tehnološki naprednijeg Blu-raya, među njima i filmaša Michaela Baya koji se ljutio što njegovi 'Transformeri' moraju izaći na HD-DVD-u, a i veličine poput Spielberga preferiraju Blu-ray. Glavni američki lanac videoteka Blockbuster već naručuje uglavnom samo taj format, a čak i na domaćem tržištu sve češće viđamo Blu-rayeve - no dok se novi format konačno pojavi u našim videotekama, veliki rat će sigurno već biti riješen.

Komentari

Nema komentara.