Poplava Amerikanaca u Veneciji - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Poplava Amerikanaca u Veneciji

Poplava Amerikanaca u Veneciji

Objavljeni su filmovi koji će se naći u konkurenciji i popratnom programu ovogodišnje venecijanske Mostre. Invazija Amera!

s.p. 31.07.2009 0 komentara

Poplava Amerikanaca u Veneciji

Međunarodni filmski festival u Veneciji bit će u znaku brojnih američkih filmova - njih ukupno 17, od kojih se 6 bori za glavnu nagradu. Jedan od najrazglašenijih filova u konkurenciji je dokumentarac Michaela Moorea 'Capitalism: A Love Story' koji analiza uzroke sadašnje ekonomske krize, a konačno će se vidjeti i premijera apokaliptične drame 'The Road' Johna Hillcoata. Ozbiljniji filmofili će vjerojatno najviše uživati u filmu 'Life During Wartime' Todda Solondza, jer je riječ o nastavku 'Sreće', kultne i perverzne crne komedije istog autora.

Američki 'crnjak' je i 'Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans' njemačkog redatelja Wernera Herzoga, rimejk 'Okorjelog policajca' Abela Ferrare. Malo iznenađenje je da je u programu konkurencije čak i jedan zombie hororac, 'Survival of the Dead' tate tog žanra - Georgea Romera. Već je poznato nekoliko dobitnika Zlatnog lava, i opet je riječ o Amerikancima. Zlatni lav za životno djelo bit će dodjeljen Johnu Lasseteru i redateljima iz njegove Disney/Pixar ekipe, a održat će se i prigodne projekcije koja najavljuju budućnost filma: premijere prva dva nastavka 'Priče o igračkama' u 3D-u!


'Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans', trailer.

Komentirajući prisustvo mnogih američkih filmova, ravnatelj Festivala Marco Mueller, kojeg i inače optužuju da preferira holivudske filmove, izjavio je da je očito da ekonomska kriza i štrajk scenarista nisu napravili zastoj u jakoj američkoj produkciji. Kao zanimljive američke filmove izdvojio je 'A Single Man', debitantski film bivšeg modnog kreatora Toma Forda; te 'Informant' Stevena Soderbergha koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Od ostalih nacionalnih kinematografija treba spomenuti da Mostra uvijek preferira domaće filmova, Italija ima oko 22 filma u svim programima od kojih su četiri u konkurenciji. Među njima je i film koji 2. rujna otvara Festival - 'Baaria' oskarovca Giuseppea Tornatorea posvećena njegovog rodnom gradu na Siciliji. Od europskih filmova u borbi za nagrade tu su još i 'Soul Kitchen' Fatiha Akina, 'Persecution' Patricea Chereaua, te 'White Material' Claire Denis.


'Baaria', trailer.

U programu izvan konkurencije prikazat će se još i satira o vojnom eksperimentu kontrole uma 'The Men Who Stare at Goats', te 'The Hole' - 3-D horor još jednog doajena žanra, Joea Dantea. Oliver Stone predstavit će svoj dokumentarac o Hugu Chavezu 'South of the Border', a razbarušeni Abel Ferrara nudi film s domaćom temom: 'Napoli Napoli Napoli'. Od filmova s naših prostora imamo samo 'Medeni mjesec' Gorana Paskaljevića, srpsko-albansku koprodukciju koja će biti prikazan u programu 'Dani Venecije'.

Filmski festival u Veneciji održavat će se od 2. do 12. rujna. Žirijem 66. Mostre predsjedava američko-tajvanski redatelj Ang Lee, dvostruki dobitnik Zlatnog lava za 'Planinu Brokeback' 2005. i 'Požudu, oprez' 2007. U žiriju su i francuska glumica Sandrine Bonnaire, američki redatelj Joe Dante, talijanska redateljica Liliana Cavani, indijski filmaš Anurag Kashyap i talijanski pisac, filmaš i roker Luciano Ligabue. Kompletni program 66. Mostre i raspored projekcija bit će objavljeni sredinom kolovoza, a više informacija potražite na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.