Libanon osvojio Veneciju - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Libanon osvojio Veneciju

Libanon osvojio Veneciju

U Mostri glavne nagrade podijelili Izraelac i Iranka, a najboljim gayevima proglašeni Colin Firth i Tom Ford. To je tolerancija!

s.p. 13.09.2009 0 komentara

Libanon osvojio Veneciju

Ove subote završio je 66. filmski festival u Veneciji i najboljim filmom proglasio jednog od favorita, izraelski (anti)ratni film 'Lebanon'. Riječ je o filmu u kojem redatelj Samuel Maoz iz perspektive izraelskog tenkista opisuje libanonski rat, a u biti je dijelom riječ o autobiografskom djelu, redatelj se filmom riješavao vlastitih ratnih trauma, baš kao i njegov sunarodnjak Ari Folman u 'Valceru s Bashirom'. Srebrnog lava za najbolju režiju dobila je Iranka Shirin Neshat za film 'Women Without Men' koji se također bavi burnom prošlošću njezine zemlje, samo što je riječ o priči o 4 žene u Iranu.

Specijalno priznanje žirija (kojeg predvodi Ang Lee) dobio je 'Soul Kitchen' njemačkog Turčina Fatiha Akina, komedija posvećena njegovom rodnom gradu Hamburgu. Nagradu za najbolji scenarij za film 'Life During Wartime' dobio je Amerikanac Todd Solondz koji je očito pokazao da je još uvijek odličan crnohumorni pripovjedač.

Ruskinja Ksenija Rappoport proglašena je najboljem glumicom za ulogu slovenske sobarice Sonje u talijanskom trileru 'The Double Hour'. A Britanac Colin Firth, poznat kao legendarni hetero zavodnik mr. Darcy, proglašen je najboljim glumcem za ulogu - homoseksualnog profesora u filmu 'A Single Man' Toma Forda. 'Fashion guruu' Tomu Fordu ovo je debitantski film, ali je pokazao dobro upućenost u gay tematiku, pa je i on dobio jednu nagradu - Queer lava za najbolji gay film! Čestitamo svim pobjednicima ovog tolerantnog i multikulturalnog festivala, a popis svih nagrađenih potražite na službenoj stranici Festivala.

Komentari

Nema komentara.