Pixar: tata-mata animatorskog zanata - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Pixar: tata-mata animatorskog zanata

Pixar: tata-mata animatorskog zanata

Dokumentarac Leslie Iwerks prikazuje povijest Pixara i priča o onima koji stoje iza 'Priče o igračkama' – animatorima koji se nisu bojali kompjutera.

s.p. 10.10.2007 2 komentara

Pixar: tata-mata animatorskog zanata

Leslie Iwerks animacija je u krvi - unuka je Uba Iwerksa koji je zajedno s Waltom Disneyem kreirao besmrtnog Mickyja Mousea. O svom slavnom dedi snimila je dokumentarac 'The Hand Behind the Mouse', a prvu osvcarovsku nominaciju ipak je zaslužila drugim filmom - 'Recycled Life', čiji trailer možete pogledati malo niže. 

Njezin najnoviji film je 'The Pixar Story', za kojeg također gaji oskarovske ambicije. Kako i sam naslov kaže, tema je filmska kuća Pixar, koja je Leslie dala otvorene ruke da istraži i snimi sve što želi o toj tvrtki. Šest godina radila je na filmu, jer se cijelo vrijeme snimanja 'Priče o Pixaru' razvijala uzbudljiva priča o tvrtki koja je revolucionarno izmijenila filmsku animaciju – primjenom kompjutera.  


'A Recycled Life', r: Leslie Iwerks, trailer

'The Pixar Story' jasno naglašava da Pixar nije izmislio kompjutersku animaciju. Animatori iz Europe i Japana već su eksperimentirali s tom tehnologijom i u 70-tima, ali neprirodan, hladan crtež činio je takvu vrstu animacije neprikladnom za dugometražne filmove. Tada se pojavio John Lasseter, koji je na početku radio za Disneyland, a nakon uspjeha Disneyevog 'Trona' (jedan od prvih filmova s kompjuterskom animacijom uopće) uspio se izboriti za osnivanje odjela za eksperimentiranje s 3-D animacijom. No strah od kompjutera koji bi mogli zamijeniti ljude i uzrokovati brojne otkaze bio je tako velik da je Lasseter otpušten čim je dovršio projekt. 

Lasseter nije dugo čekao drugi posao, priključio se kompjuterskom odjelu Lucasfilma, gdje je sreo još jednog vunderkinda – kompjuteraša Eda Catmulla. Treći kompanjon bio je Steve Jobs koji je nanjušio priliku za uspjeh i 1986. kupio taj odjel Lucasfilma. On osniva Pixar i postavlja Lassetera i Catmulla na vodeće pozicije. Stvoren je pobjednički trio: Umjetnik (Lasseter), Znanstvenik (Catmull) i Poduzetnik (Jobs) udružili su snage i krenuli vizionarski u posao u kojeg na početku nije vjerovao ni sam George Lucas - a bar on ima dara za tehnološke inovacije i filmski biznis!  


'Priča o igračkama', r: John Lasseter, trailer

Na početku su piksarovci pet godina gubili po milijun dolara godišnje, no momci nisu odustajali nego su odlučili da tvrtkakrene u rizik i napravi prvi dugometražni film koji je u potpunosti kompjuterski animiran. Film se zvao 'Priča o igračkama' ('Toy Story'), a bio je to i početak njihove priče o uspjehu. Film je zaradio 350 milijuna dolara, a i svi ostali Pixarovi filmovi ('Potraga za Nemom', 'Auti') bili su i komercijalni i kritičarski uspjeh. Treba li uopće i spominjati da zadnji Pixarov hit 'Ju-hu-hu' ima preko 200 milijuna dolara zarade samo u Americi i da su reakcije kritike pune oduševljenja?

Zato se i Disney sjetio starog kapitalističkog načela – ako ga ne možeš pobijediti, kupi ga. Tako je već početkom 2006. kupio i preuzeo Pixar, a Lasseter i Catmull dobili su vodeću ulogu u kreiranju Disneyevih projekata, s tim da su se 'pod stare dane' počeli vraćati i klasičnoj animaciji. Zadnja vijest kaže da u planu imaju čitavu trilogiju prema knjigama iz serijala 'John Carter of Mars'. Riječ je o djelima Edgara Ricea Burroughsa, autora Tarzana. O radnji smo pisali ovdje, a još je davnih dana za tu vanzemaljsku priču bio zainteresiran Robert Rodriguez. Očito je da je Pixar opet umočio prste u med i da će pozlatiti još jednu franšizu.

'John Carter of Mars', ilustracija

Leslie je za 'The Pixar Story' intervjuirala Georgea Lucasa, Toma Hanksa, Tima Allena i vječno zabavnog Billyja Crystala. Glavni narator filma je Stacy Keach, a direktor fotografije je Suki Medenčević, snimatelj porijeklom iz Dervente koji je završio u Hollywoodu. Poslije 6 godina rada ostalo je dosta materijala koji nisu uključeni u ovaj 86-minutni film, a tek će se na DVD-u moći vidjeti i ti snimci – intervjui bez kraćenja, reportaže sa snimanja Pixarovih filmova i sl. Čak i ako ne zaradi oscarovsku nominaciju, film će svakako naći poklonike i među ljubiteljima dokumentarizma, ali i među ljubiteljima animacije.

Komentari
A: uredništvo 15.10.2007 Pogledaj profil

Film trenutno kruži po festivalima u americi, a za svjetsku distribuciju zaslužan je Disney. Njihova video izdanja kod nas zastupa Continental Film koji je nedavno izdao DVD s kolekcijom Pixarovih kratkih animiranih klasika. Pa eto, za utažiti Pixarovsku glad, barem privremeno....

A: skomdra 15.10.2007 Pogledaj profil

Gdje se to može nabavit, vidjet, ukrast?