Mostra - više politike nego u Saboru - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Mostra - više politike nego u Saboru

Mostra - više politike nego u Saboru

Mostra je u isti koš potrpala kapitalizam, socijalizam i fašizam, dok po crvenom tepihu bauljaju ljudi u donjem vešu.

s.p. 09.09.2009 0 komentara

Mostra - više politike nego u Saboru

Osim antiberluskonijevskog 'Videocracyja' koji je izazvao veliku strku, u Mostri ima još ljevičarskih filmova zbog kojih se više priča o politici nego o sedmoj umjetnosti. Najrazglašeniji film Mostre je sigurno 'Capitalism: A Love Story' u kojem se iskusni propagandist Michael Moore iz sve snage obrušava na kapitalizam. Kritičari ističu da mu je na meti osobito bankarski sustav, te film opisuje aktualnu akonomsku krizu 'na način da ju mogu razumjeti i osnovnoškolci'.

To je za neke i tipični Mooreov problem, oni koji ne vole Moorea opet ponavljaju da je u starom pamletističkom stilu sve pojednostavio i površno predstavio, a u dvosatni film natrpao puno svojih sentimentalnih mudrovanja. Ipak, prevladavaju pozitivne ocjene, Michael Moore se proglašava 'Frankom Caprom ove generacije' koji se vratio svojim korijenima i napravio jedan od svojih najboljih filmova. Predstaviti kapitalizam kao veliko zlo i nije tako teško u ovim vremenima, no zanimljivo je da Moore kao rješenje za probleme nudi svojevrsno samoupravljanje, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će hrvatska publika reagirati na ovaj film.


'South of Border', trailer.

Drugi najpoznatiji američki ljevičar je Oliver Stone koji se više orijentira na kritiku američkog imperijalizma, a na Mostri je predstavio 'South of Border', film o venecuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu. Premijeru dokumentarca uveličao je predsjednik Chavez koji je osobno doletio helikopterom na promociju filma, pa možemo biti sigurni da će opet najviše kritika biti zbog toga što je Stone 'dopustio jednom diktatoru' da na filmu veliča sebe i svoju politiku, kao što je to činio i Castro u 2 Stoneova dokumentarca. Ipak, Stone otkriva ono o čemu američki mediji ne govore, a to je uloga SAD-a u pripremanju državnog udara protiv Chaveza.

A nakon već spomenutog 'Videocracyja', Italiju je razbjesnio još jedan politizirani film, ali stranog porijekla. 'Francesca' je film Rumunja Bobbyja Paunescua koji se školovao u Italiji, a kada je snimio ovaj film o rumunjskim useljenicima u Italiji, napravio je i lik rasističkog oca glavne junakinje. On u filmu spominje 'kurvu Mussolini' i 'seronju gradonačelnika Verone' pa su se Mussolinijeva unuka i veronski gradonačelnik, inače oboje zakleti desničari, uvrijedili i izborili zabranu daljnjih projekcija i odgodu distribucije.  


George Clooney dobio je golo upucavanje na presici, ali nažalost - ne od neke novinarke nego od 'talijanskog Brune'!

Od 'nepolitičkih' filmova, kritičari ističu 'Accident' redatelja Soia Cheangea i u produkciji Johnniea Toa. Koncept je strašno zanimljiv - profesionalni ubojica izvodi ubojstva koja izgledaju kao nesreće, a kada jedan njegov zadatak završi slučajnom smrću njegovog suradnika, počinje vjerovati da je on na meti drugog tima ubojica koji izvode istu stvar, ali ovaj put s njim kao metom! Paranoičnom trileru predviđaju međunarodni uspjeh, a od ozbiljnih drama tu je 'Lourdes', austrijska priča o bolesnoj djevojci koja hodočasti u poznato svetište i tamo doživi čudo. Iako zvuči kao film Jakova Sedlara, kritike kažu da je riječ je o filmu u kojem 'ništa ne izgleda tako kako ste očekivali', pa predlažu ovaj film kao austrijskog kandidata za Oscara.

I hrvatskom kritičari Jurici Pavičiću sviđa se 'Lourdes', a kao svojeg favorita ističe i 'Life During Wartime', crnu komediju Todda Solondza u kojoj se nastavlja priča njegove kultne 'Sreće', samo s drugim glumcima. Pavičić hvali Solondza kao 'sjajnog dramatičara apsurda sa smislom za bizarno i crni humor', a razočarao ga je Werner Herzog koji je predstavio dva nova filma, 'My Son, My Son, What Have Ye Done' i remake 'Bad Lieutenanta', a nijedan od tih filmova nije baš oduševio ni strane kritičare. 

Za kraj je pohvaljen još jedna politički film, 'The Men Who Stare at Goats' koji je satira američkoj vojno-političkog sustava, ali navodno i vrlo zabavan film. A za zabavu se pobrinuo i jedan domaći zafrkant koji je na presici tog filma trebao postaviti ozbiljno pitanje. Umjesto toga, on se počeo skidati (!) i ponudio se Georgeu Clooneyu koji je ponudu ljubazno odbio, ali je pohvalio muškarčevu dugu...kravatu. Nakon toga Clooney je sljedećem novinaru savjetovao da 'skine odjeću prije nego što postavi pitanja', a zatim su obojica izmijenili komplimente da 'dobro izgledaju'. Eto, i nakon puno ozbiljnih političkih tema, na Mostri vlada prava vesela atmosfera, iliti u prijevodu - gay atmosphere!

Komentari

Nema komentara.