61 film u utrci za stranog Oscara - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      61 film u utrci za stranog Oscara

61 film u utrci za stranog Oscara

Na listi konkurentskih zemalja po prvi puta se nalazi i Kazahstan, Hrvatsku predstavlja Bulajićev 'Libertas', a Kaurismaki je nominaciju glatko - odbio.

p.h. 24.10.2006 0 komentara

61 film u utrci za stranog Oscara

Popis 61 filma koji će se na 79. dodjeli Oscara 25.02.2007. natjecati za kipić u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku objavljen je nedavno na službenim stranicama MPAA-e.

Kao što vam je poznato, sedamnaest članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika tajnim je glasovanjem odlučilo da će za Oscara konkurirati 'Libertas' Veljka Bulajića, biografski film o Marinu Držiću. BiH predstavnik je pobjednik Berlinalea 2006., 'Grbavica' Jasmile Žbanić, Srbiju predstavlja 'Sutra ujutro' Olega Novkovića, a Sloveniju 'Od grobadogroba' Jana Cvitkoviča.

Češka u Los Angeles šalje 'Ludilo' Jana Švankmajera /NASLOVNA/, a Njemačka duplog pobjednika 4. ZFF-a 'Život drugih', debitantski rad Floriana Henckela von Donnersmarcka. Talijani se uzdaju u 'Golden Door' /('Nuovomondo') Emanuelea Crialesea, dobitnika nagrade Silver Lion Revelation na ovogodišnjoj Mostri, film o sicilijanskoj obitelji Mancuso koja početkom 20. stoljeća, u potrazi za boljim životom migrira u Ameriku. Od ostalih, 'zvučnijih' naslova, tu je i Almodovarov 'Vraćam se' koji predstavlja Španjolsku.

I Kazahstan ove godine (pitamo li se zašto?) ima kandidata za 'The Kipić'. Radi se o 53 mil $ teškom filmu 'Nomad' čija je radnja smještena u osamnaesto stoljeće, a glavni lik je naočiti junak Mansur koji pokušava ujediniti kazahstanska plemena i osloboditi zemlju od mongolskih osvajača.

Finski je odbor jednoglasno izabrao 'Svijetla u suton' Akija Kaurismakija, no slavni je Finac povukao film, navodno zbog toga što ga nitko nije ništa pitao. Predsjednik MPAA-inog odbora za strani film Mark Johnson navodno pokušava uvjeriri Akija da vrati film u konkurenciju.

Preostale konkurente potražite ovdje.

Komentari

Nema komentara.