Svijet Jana Švankmajera - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Svijet Jana Švankmajera

Svijet Jana Švankmajera

Filmaš, grafički umjetnik, dizajner, pjesnik, jedan od najboljih i najmanje priznatih umjetnika našeg doba, čovjek kojem na čelu piše 'Nadrealizam'.

18.06.2004 0 komentara

Svijet Jana Švankmajera

Iako se kreativna karijera Jana Švankmajera, mračnog nadrealnog češkog umjetnka, proteže preko pet dekada, tek je 1983. dobio zakašnjelo filmsko priznanje kada su njegovi radovi iz 60ih prikazani u retrospektivi na Annecyju. Iako su među njegovim fanovima Tim Burton, Terry Gilliam i pokojna Angela Carter, a utjecaj njegovih filmova jasno je vidljiv u filmovima poput 'The Nightmare Before Christmas', 'Toy Story' i 'Alien Resurrection', njegov rad još uvijek je globalno nepoznat.

Odgovor je vjerojatno u morbidnosti i oku neugodnim prizorima koji se nalaze u njegovim radovima. Pogađate, Amerikanci ga nikako ne mogu probaviti, dok mu Europa pokušava odati zasluženo priznanje.

Rođen 1934. u Pragu, prije svoje dvadesete otkriva i ostaje impresioniran Karel Teige-ovim radom 'A Word Which Smells' (Taige je bio osnivač Češke Nadrealne Grupe čiji je Švankmajer član od 1969.) te crno bijelim reprodukcijama Salvadora Dalija, što će se ubrzo pokazati sudbonosnim za njegov daljni rad.

'The Last Trick', Švankmajerov prvi kratki film

Švankmajer je studirao na Praškoj akademiji izvedbenih umjetnosti DAMU, na odjelu lutkarstva, gdje se specijalizirao za lutkarstvo, režiju i scenografiju. Poslije kulturnog otopljenja u Sovjetskom Savezu 1956, analizira radove Luisa Bunuela, Maxa Ernsta, Salvadora Dalija, Joana Miroa i tekstove predratnih sovjetskih nadrealista. Diplomski rad bila mu je produkcija 'King Stag' Carla Gozzija. Predstava je sadržavala lutke i glumce obučene u lutke koje je Švankmajer koristio kasnije u svojim filmovima 'The Last Trick', 'Don Juan' i 'Faust'.

Nakon fakulteta, 1950ih, počinje raditi kao direktor kazališta, uglavnom surađujući s 'Theatre of Masks' i 'Black Theatre'. Počeo je eksperimentirati s filmom kada se uključio u rad praškog ' Lanterna Magika Theatre' i napravio prvi kratki film 1964. - 'The Last Trick'. Nastavio je raditi kratke filmove sljedećih tridesetak godina, a njegov zadnji kratki film je 'Hrana', koji je na TaborFFu ove godine u službenoj konkurenciji.

'Hrana'

Scenarij za ovaj film napisao je još 1970., a 1992. je realiziran bez mnogo preinaka (što nije uvijek slučaj kod Švankmajera). 14minutni uradak je podijeljen u tri dijela; 'Doručak', 'Ručak' i 'Večera', što je također podjela na tri nivoa na kojima se radnja odvija počevši od najjednostavnijeg. Troje ljudi, Babicky, Albert i Cecil, postupno mijenjaju uloge mušterije i humanoidnog stoja za jedenje koji slijede čudna pravila koja se vremenom dodaju.

Dosta njegovih radova nastalo je po pričama jednako morbidnog i mračnog Edgara Allana Poa, a detalje i slike iz njegovih 26 kratkih filmova možete pronaći na netu u dvije skupine: shortovi od 1964-1978 i oni između 1979-1992.

Jan Švankmajer se 1988. počeo baviti i dugometražnim filmovima, a prva na redu bila je specifična interpretacija Lewis Carrollove 'Alise u zemlji čudesa'. Ovaj svestrani umjetnik također je izlagao po izložbama slike, kolaže i 'taktilne skulpture' koje su 70ih bile zabranjene od čeških vlasti. Trenutno, u svojim sedamdesetima, radi na petom dugometražnom filmu, 'Sileni', za čiji je scenarij koristio rukopise i Poa i Marquisea de Sadea. Dakle, vjeran svojoj viziji od početka do, nadajmo se, ne tako skorog kraja.

'Alisa'

Ako smo vas imalo zaintrigirali, na Tabor Film Festivalu možte pogledati retrospektivu njegovih radova i to po sljedećem rasporedu:

Kino Rustica
Sri 23.06.2004. u 1700 i Sub 26.06.2004. u 1900
*Dimensions of Dialogue / Dimenzije dijaloga (1982, 12')
Vrtoglav, strastveni kaleidoskop o prepirkama što onemogućuju svaki dijalog i razumijevanje
* Down To The Cellar / Dolje u podrum (1983, 15')
Mlada djevojka nailazi na mnoge teškoće donoseći krumpire iz podruma.
* The Pendulum, the Pit and the Hope / Njihalo, jama i nada (1983, 16')
Zastrašujuca živa akcija preuzeta iz klasične price E. A. Poa o sputavanju i mučenju.
* Meat Love / Mesna ljubav (1988, 1')
Prica o iznenadnoj strasti i tragediji dvaju mesnih odrezaka.
* Flora / Biljni svijet  (1989, 20'')
Mracna ekološka tragedija.
* Death Of Stalinism In Bohemia / Smrt staljinizma u Češkoj (1990,15')
Švankmajerov prvi film nakon pada komunizma, u kojem nas vodi kroz kratku povijest Čehoslovačke od Drugog svjetskog rata i prikazuje besmislene užase staljinizma.

'Mrak, svjetlo, mrak'

Kino Rustica
Uto 22.06.2004. u 1700 i Čet 24.06.2004. u 1900
* Darkness, Light, Darkness / Mrak, svjetlo, mrak (1989, 8')
Čovjek ispunjava praznu sobu sa svojim tijelom, čulima i egzistencijom.
* Et cetera / I tako dalje (1966, 7')
* U tri kratke epizode – Krila, Bič i Kuća – koje pričaju o začaranom krugu, autor svjedoči o uzaludnom čovjekovom nastojanju da prekine krug sudbine.
* The Fall of The House of Usher / Propast kuće Usher (1980, 16')
Klasična horor priča o prokletstvu bogate kuće koja tone u zemlju kako bi izbrisala krivicu obitelji koja je tu živjela.
* The Flat / Stan (1968, 13')
Odraz otuđenog života u kojem jedna stvar ne prihvaća svoju namjenu već agresivno napada čovjekovu slobodu do njegovog konačnog poraza.
* Manly Games / Muška igra (1988, 15')
Humoristična priča o nogometu koja prije sliči gruboj tučnjavi nego sportskoj igri.
* The Otrants Castle / Dvorac Otrantsky (1977, 18')
Priča je ispričana u ironičnoj i kvazi dokumentarističkoj formi koja rekonstruira događaj iz prošlosti.
*A Quiet Week in a House / Miran tjedan u kući (1969, 20')
Tamna alegorija o besmislenosti svijeta.

Jan Švankmajer

Komentari

Nema komentara.