Natalie Portman

09.06.1981 Jeruzalem, Izrael Natalie Hershlag

Izgleda poput djevojčice i odbija erotične uloge, a s godinama je odrasla i postala nagrađivana glumica.

Natalie_Portman

Već kao djevojčica zaigrala je sa Jeanom Renom u Luc Bessonovom akcijskom hitu 'Leon profesionalac' (1994.) i zadobila pozornost kritike i publike. Nakon vrlo uspješnog debija, uslijedio je film 'Vrućina' (1995.) gdje glumi Al Pacinovu pokćerku koja pati jer ju njezin biološki otac zanemaruje. Ovdje je do potpunog izražaja došao njezin nesumnjiv glumački talent. Uslijedila je romantična komedija 'Beautiful girls' (1996.) te opet zaslužuje sve pohvale kritičara koji su tvrdili da se odlično snašla u ulozi mlade djevojke koja je mudrija od većine svojih vršnjaka. Ovakve pohvale priskrbile su joj mnoge buduće angažmane.

Iste godine pojavljuje se u Woody Allenovom mjuziklu 'Everyone Says I Love You' te kao kćer američkog predsjednika u otkačenom filmu Tima Burtona 'Mars napada'. Tijekom karijere odbila je nekolko uloga koje su joj mogle donijeti velik uspjeh. Naime, ponuđena joj je uloga Lolite u još jednom remakeu tog poznatog književnog klasika, a otkazala je i suradnju s Robertom Redfordom u romantičnoj drami 'Šaptač konjima'. U to vrijeme gradila je karijeru na Brodwayu u predstavi 'Dnevnik Anne Frank', čime je ponovno osvojila kritičare.

Uloga koja ju je učinila internacionalnom zvijezdom je definitivno ona kraljice Amidale u legendarnoj sagi 'Ratovima zvijezda: Epizoda I – Fantomska prijetnja' (1999.). Svoju ulogu reprizirala je u slijedeća dva nastavka sage, što je za nju bila vrlo teška odluka uzevši u obzir njezinu želju za obrazovanjem i priznanje da ni sama nije sigurna ako je gluma njezina prava i jedina budućnost.

U 'Anywhere But There' (1999), priči o usponima i padovima jedne majke i kćeri nakon preseljenja na Beverly Hills, surađivala je sa Susan Sarandon. Na zahtjev Natalie i njezine obitelji, redatelj filma Wayne Wang iz završnog scenarija je izbacio erotske scene, iako se film bavi maloljetnom majkom. Nataliena obitelj uvijek se trudila ostati u sjeni njezina uspjeha i odbijala se medijski eksponirati pa je tako prezime Portman Natalieno umjetničko prezime koje skriva pravi identitet njezine obitelji.

Nakon toga surađuje s redateljem Anthonyjem Minghellom na snimanju romatične drame 'Studengora' (2003), gdje Natalie igra ulogu mlade udovice i samohrane majke. Prema mnogima njezina najšarmantnija zrela izvedba je ona slobodoumne i otvorene Sam u romantičnoj komediji 'Garden State' (2004).

Nastavlja sa zrelijim ulogama u Mike Nicholsovim 'Bliskim odnosima' (2004.), gdje igra striptizetu. U ovom filmu pojavljuju se Julia Roberts, Clive Owen i Jude Law. Iako je u početku dopustila nekoliko golišavih scena, kasnije se predomislila i zamolila da se golotinja izbaci, pa redatelj to i učinio. Odradila je odličan posao i zaradila Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu, a bila je nominirana i za Oscara u istoj kategoriji.

Ponovno se vraća na poznat teren 2005. godine u 'Ratovima zvijezda: Epizoda III – Osveta Sitha'.  Iste godine snimila je još dva filma, naslova 'Free Zone' i 'O za osvetu' u kojem je možemo vidjeti obrijanu na ćelavo. Izrazito produktivna godina za nju bila je 2007. jer je sudjelovala na čak pet filmskih projekata, među kojima su 'Noći boje borovnice' i 'Darjeeling d.o.o.'. 2008 godine okušala se i u režiji te snima romantični 'New York, I Love You' za  koji je napisala i dio scenarija.

Najveći uspjeh postigla je hororom smještenim u svijet baleta, 'Crnim labudom' za kojeg je dobila svog prvog Oscara, a zaručila se i s plesnim partnerom iz filma, Benjaminom Millepiedom, s kojim je dobila svoje prvo dijete, sina Alepha. Majku je glumila i u prethodno snimljenom filmu, ratnoj drami 'Zakon braće', a Oscar i majčinstvo dobro su joj poslužili za promociju drame o majčinstvu 'Ljubav i druge nemoguće potrebe'. Nakon brojnih ozbiljnih drama, Portman je odlučila da želi snimati vulgarne komedije, no 'Your Highness' i 'Samo seks' nisu baš uspjeli kod publike i kritike. No, i nakon rađanja bebe ju čekaju brojne zanimljive ponude...