Jude Law

29.12.1972 Lewisham, London, England, UK David Jude Law

Britanac čiji je glumački angažman ravnomjerno raspoređen prema filmskoj kameri i kazališnim daskama.

Jude_Law

Jude Law (prelijepi čovjek, koji bi se trebao što više razmnožavati diljem zemljine kugle pa da ga ostavimo u nasljeđe novim naraštajima, iako sama pomisao na to izaziva ljubomoru) rodio se u Londonu gdje je počeo glumiti u National Youth Music Theatre s već 12 godina.

U sedamnaestoj je potpuno napustio školu jer je bio angažiran u TV-sapunici 'Families'" (1990) koja se snimala u Granadi. Glumio je u mnogim londonskim kazalištima i bio je zamijećen kao mladi talentirani glumac, pogotovo nakon nastupa u drami 'Indiscretions' koju je izveo i na Broadwayu. Ta uloga donijela mu je nekoliko nagrada, uključujući i Theater World Award.

Još prije Broadwaya započela je njegova karijera na velikom platnu filmom 'Shopping' (1994) kada je upoznao buduću suprugu Sadie Frost. Nakon uspjeha na broadwayskim daskama bivao je sve više angažiran u filmovima kao što su 'I Love You, I Love You Not' (1997) i 'Wilde' (1997), za koji je osvojio nagrade: London Film Critics Circle Award i Evening Standard Award.

Iste godine ostvaruje prvu značajniju ulogu s filmom 'Gattaca' (1997) gdje glumi s Ethan Hawkeom, svojim bivšim cimerom u privatnom životu i Umom Thurman. Smatra se da se tom ulogom probio u holivudski svijet slave i para. Odigrao je također odličnu ulogu u filmu 'Midnight in the Garden of Good and Evil' (1997). Iako ovi filmovi nisu postigli iznimno velik uspjeh ni kod kritičara, kao ni u blagajnama, ipak su doprinjeli prihvaćanju Judea kao ozbiljnog glumca.

Sljedeći projekt bio je sci-fi fantazija, 'Existenz' (1999), a zatim slijedi uloga kojom je osvojio nominacije za Oscara i Zlatni globus, Dickie Greenleaf u Anthony Minghellinom filmu 'The Talented Mr. Ripley' (1999). Kada se snimala scena ubojstva u čamcu, toliko se uživio (ili je Damon bio preuvjerljiv?) da je slomio rebro.

Vraća se znanstvenoj fantastici kao android žigolo, Gigolo Joe, u Steven Spielbergovom 'A.I.' (2001) s kojim je također bio nominiran za Zlatni globus. Nedavno se pojavio u Sam Mendesovom oscarovskom dobitniku, 'Road to Perdition' (2002), gdje glumi s veteranima Tom Hanksom i Paul Newmanom.

U londonskom kazalištu zadnja Judeova ostvarenja bila su: John Fordova drama 'Tis Pity She's A Whore' i Christopher Marloweova 'Dr. Faustus'. 2003. je premijerno prikazan film 'Cold Mountain' gdje glumi vojnika koji se vraća iz rata svojoj voljenoj Adi u izvedbi Nicole Kidman. Priprema ulogu u ljetnom blockbusteru 'Sky Captain and the World of Tomorrow' (2004) i adaptaciju najprodavanije dječje knjige, 'Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events', redatelja Brad Siberlinga u kojoj bi Jude bio Lemony Snicket. U 2005. godini glumit će u remake komediji 'Alfie' (2005), redatelja Charles Shyera.

S bivšom ženom Sadie Frost, rastavili su se 2003, ima troje djece: sinove Raffertyja (rođen 1996) i Rudyja (rođen 2002) i kćer Iris (rođena 2000). Također ima posinka Finleyja.

Zajedno sa Sadie Frost, Sean Pertweeom, Ewan McGregorom i Jonny Lee Millerom osnovao je produkcijsku kompaniju Natural Nylon koja trenutno nije u funkciji jer su se i sami osnivači malo udaljili. Njegovi roditelji bili su učitelji u školi, a sada vode kazališnu kompaniju u Francuskoj. Jude ima stariju sestru, Natashu, koja je fotografkinja.

Ovaj poznati vegetarijanac emotivno se veže za majice u kojima su ubijeni njegovi likovi pa tako još uvijek čuva one iz filmova 'The Talented Mr. Ripley', 'Midnight in the Garden of Good and Evil'" i 'Gattaca', koje će vjerojatno jednoga dana vrijediti čitavo bogatstvo.