Wolfgang Petersen

14.03.1941 Emden, Njemačka Wolfgang Petersen

Njemački akcijski redatelj na privremenom radu u Hollywoodu veliki je miljenik Posejdona - njegovi najveći komercijalni i umjetnički uspjesi vezani su uz more.

Wolfgang_Petersen

Wolfgang Petersen rođen je ratne 1941. u Emdenu, gdje rijeka Ems utječe u Sjeverno more. Po vlastitim riječima, zaljubio se u vodu ali je stekao i veliko strahopoštovanje prema potencijalno destruktivnoj sili. Kasnije će ga fascinirati i promatranje ljudi u opasnim situacijama te njihove dramatične reakcije, što je i glavni motiv njegovih najboljih filmova. Mladi Wolfgang odlazio je u kino dva puta tjedno (plus nedjeljne matineje), te uskoro započinje i umjetnički angažman.
Karijeru je započeo šezdesetih godina u Hamburgu, prvo asistirajući kazališnom redatelju a zatim i sam režira predstave. Pohađa glumačku školu i teatrologiju a od 1966. do 1969. studira režiju na filmskoj akademiji u Zapadnom Berlinu. Odmah poslije diplome radi za televiziju, uglavnom snima epizode popularne njemačke krimi serije 'Tatort' te tako upoznaje i glumca Jurgena Prochnowa. Za razliku od kasnije holivudske faze, rad u Njemačkoj donio mu je brojne nagrade i priznanje kritičara. Za 'Einer von uns Beiden' (1974) osvojio je glavnu njemačku nagradu Bundesfilmpreis a 'Schwarz und weiß wie Tage und Nächte' (1978) donio mu je nagradu za najboljeg režisera na filmskom festivalu u Parizu.
Njegov najpoznatiji TV film je 'Die Konsequenz'(1977.), kontroverzna priču o homoseksualnoj ljubavi u zatvoru koja je digla toliko prašine da je za vrijeme prvog emitiranja bavarska televizija radije isključila odašiljače nego da prenosi taj film!

Petersenov najpoznatiji njemački a vjerojatno i njegov najbolji film je 'Podmornica'(1981.), antiratni film o iskustvu ratovanja u u klaustrofobičnoj podmornici. Po općem sudu to je jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena, koji ima posebnu težinu jer je to njemački film o 2. svjetskom ratu, ispričan iz perspektive njemačkih mornara. Bez obzira što baš i ne vole nacistički režim, mornari  pod vodstvom kapetana (u tumačenju odličnog Jurgena Prochnowa) se hrabro bore jer kao i svi vojnici u ratu samo pokušavaju preživjeti. Film uživa tako kultni status da pravi obožavatelji, osim duže redateljske verzije iz 1997. (216 minuta), još više uživaju u istoimenoj TV seriji iz 1985. koja traje čitavih 5 sati. Scenaristička i redateljska majstorija Petersena je što je u svim, pa i najdužim verzijama zadržao pozornost gledatelja na priču koja se u biti može sažeti u : hrpa mornara u jednoj podmornici napada brodove i bježi od bombi.

Veliki uspjeh 'Podmornice' (šest nominacija za Oscara, uključujući i prvu za režiju njemačkog filma) otvara mu vrata Hollywooda te u koprodukciji s Amerikancima režira u to vrijeme najskuplji njemački film u povijesti - 'The Never Ending Story'(1984), fantasy bajku o dječaku u mitskoj zemlji. Iako su ga neki kritičari zlobno zvali 'the neverending movie', film je bio veliki svjetski hit i postao dječji klasik, a stariji još pamte i naslovnu Limahlovu pjesmu. 1985. radi SF 'Enemy Mine' a 1991. 'Raspad' , triler o amneziji, preljubu i osveti. Poslije solidne prođe tih filmova 1987. seli u Kaliforniju, te s Gail Katz osniva Radiant Film USA.
 
Nakon 'Podmornice ' režira još jedan napeti film na temu muškog profesionalizma, 'Na vatrenoj liniji' (1993), u kojem se profi ubojica Mitch(John Malkovich) želi dokazati kao atentator na predsjednika SAD-a a Frank(Clint Eastwood) se želi potvrditi kao predsjednički tjelohranitelj. Osim igre mačke i miša dvojice junaka, film će biti pamćen i po zabavnoj romansi junaka u zrelim godinama, Franka i Lily (Rene Russo). Preko 100 mil. $ zarade uvod je u još jedan skupi triler, 'Outbreak' (1995) o utrci znanstvenika i vojnika da zaustave širenje smrtonosnog virusa. Usprkos još jednom zvjezdanom castingu (Rene Russo, Morgan Freeman,Kevin Spacey, Dustin Hoffman), film nije zaradio poput prethodnika. Nakon montiranja redateljske verzije 'Podmornice' (1997) Petersen snima 'Air Force One' (1997) i uzima Harrisona Forda za predsjednika – heroja, Gary Oldmana za otmičara predsjedničkog aviona a ulogu odmetnutog ruskog generala daje starom znanca iz 'Podmornice', Jurgenu Prochnowu. Samo u Americi film zarađuje preko 170 milijuna $ i Petersen je opet u milosti producenata koji mu, dva desetljeća nakon 'Podmornice', opet nude snimanje u uzburkanom moru.

'Oluja svih oluja' (2000) snimana je prema bestseleru Sebastiana Jungera rađenom prema istinitoj priči o ukletim ribarima koje zadesi oluja neviđenih razmjera. Kao u 'Podmornici', u prvom dijelu upoznajemo junake od akcije (George Clooney, Mark Wahlberg) a u drugom dijelu filma pratimo napetu priču o borbi za život mornara. Fantastični specijalni efekti, emotivna glazba i izvedbe glavnih glumaca prikovale su gledatelje na sjedala i Petersen se potvrđuje kao holivudski akcijski redatelj prve klase. Veliki obožavatelj Ahileja još iz škole, objeručke prihvaća ponudu da režira povijesni spektakl 'Troju' (2004). Dok je u mladosti zamišljao Ahileja kao Branda ili Jamesa Deana, sada je bio u prilici da sam izabere casting. Odlučuje se za superstara Brada Pitta kao buntovnog Ahileja a kao fan Leanovih spektakala odabrao je Petera O'Toola za kralja Prijama - on ga je navodno upitao želi li ga za ulogu Ahileja. Rezultat filma je solidna zarada i neprestana kontroverza oko preslobodne adaptacije knjige a to je i jedna od osobina koju pripisuju i ostalim Petersenovim adaptacijama.

I slijedeći projekt, 'Posejdon' (2006), ima temu katastrofe u moru, što poslije 'Oluje svih oluja' postaje redateljev trade-mark. Opet u prvom dijelu filma imamo upoznavanje likova i broda a u drugom dijelu golu akciju s minimalnim dijalozima. Iako je tako izbjegao suvišnu patetiku, čini se da je tako izbjegao i potencijalnu publiku tog filma koja u takvom tipu filma žudi za povišenom emocionalnošću, koju je Petersen pružio u završnici 'Oluje svih oluja'.

Jedan od Petersenovih projekata koji je bio u planu u vrijeme snimanja 'Troje' bio je i 'Batman vs. Superman' (Jude Law kao Superman!), ali se odustalo od toga. Ipak, dobar uspjeh filma 'Superman Returns' možda omogući Petersenu još jedan veliki akcijski hit, u vodi ili izvan nje.

s.p.