Morgan Freeman

01.06.1937 Memphis, Tennessee, USA Morgan Freeman

Izuzetno aktivan glumac, često u sporednim i karakternim ulogama. Nesuđeni pilot US Air Forcea.

Morgan_Freeman

Prije studija glume Freeman je pohađao Los Angeles Community College i odslužio pet godina zrakoplovne vojne službe (Air Force), od 1955. do 1959. Počevši glumačku karijeru sredinom 60ih, Freeman je nastupao na Broadwayu, u raznim produkcijama od mjuzikla i suvremenih komada do Sharespearea. U sedamdesetima se prebacio i na televiziju najčešće glumeći u serijalima i tek ponekom filmu. Prve pohvale stigle su ga za ulogu u zatvoreničkoj drami 'Brubaker' (1980), a nakon toga i za dramski tv serijal 'Days of Our Lives' (1982 - 1984).

Trebalo je proći određeno vrijeme od 'Brubakera' da bi Morgan ponovo zablistao. Uloga svodnika u filmu 'Street Smart' (1987) donijela mu je nominaciju za Oscara i niz ponuda u odličnim filmovima, poput 'Clean and Sober' (1988), 'Driving Miss Daisy' (1989) u kojem je glumeći strpljivog vozača južnjaka, zaradio i drugu oskarovsku nominaciju.

Jedan je od rijetkih Afroamerikanaca koji nije glumio samo šablonizirane uloge pisane za crnce. Tako je dospio i u Kevin Costnerovog 'Robin Hooda' ('Robin Hood: Prince of Thieves', 1991) i Clint Eastwoodove 'Nepomirljive' (1992).

1993. okušao se kao redatelj filma 'Bopha!' o južnoafrikanskom policajcu koji se zbog apartheida otuđio od vlastitog sina, a sljedeće je godine dobio treću nominaciju za Oscara ulogom zatvorenika u odličnoj zatvorskoj drami 'Iskupljenje u Shawshanku' (1994) uz Tim Robbinsa. 1995. glumi detektiva u napetom trileru 'Sedam' u društvu Brad Pitta i Gwyneth Paltrow, bivšeg roba u Spielbergovoj drami 'Amistad' (1997), te ponovno detektiva u 'Kiss the Girls' (1997).

Freeman se bavi i producentskim poslom u televizijskoj drami 'Pobuna' (1999) te zajedno s Gene Hackmanom glumi u drami 'Pod sumnjom' (2000). Kasnije te godine, pruža odličnu izvedbu kao plaćeni ubojica opsjednut ženom koju mora ubiti u filmu 'Bolničarka Betty'. Nakon uloge detektiva Alexa Crossa u 'Paukova zavjera' (2001), glumi direktora CIA-e u 'Cijeni straha' (2002). Freeman je ovdje odigrao solidnu ulogu kao mentor mladog Jacka Ryana (Ben Affleck) u pomalo razočaravajućoj ekranizaciji Tom Clancyevog bestsellera.

Naredne godine, odrađuje neobičnu ulogu kao vojnik čiji je zadatak ubiti opasnog aliena u trileru 'Snovolovka' (2003) koji je pokupio katastrofalne kritike. Zatim glumi u komediji 'Svemogući Bruce' (2003) te u hitu iz 2004. godine – 'Djevojka od milijun dolara', gdje je režisersku palicu držao stari prijatelj Clint Eastwood. Morgan je ovdje frustrirani i ostarjeli bivši boksač, a ta mu je uloga donjela zasad jedinog Oskara za najboljeg sporednog glumca te nominaciju za Zlatni globus u istoj kategoriji.

On je jedan od glumaca koji nikad ne miruje pa tako i nakon osvajanja Oskara nastavlja s poslom. Slijedilo je pojavljivanje u filmu 'Vjerni Danny' (2005.), a ljubitelje stripova oduševio je prihvaćanjem uloge Luciusa Foxa u 'Batman: Početak', 2005. godine. Ovo je bila prilično plodna godina za Freemana pa je tako posudio glas u animiranom 'March of the Penguins' i u francuskom dokumentarcu 'La Marche de L'emoerur'. Također se pojavljuje u Spielbergovom 'Ratu svjetova', a nakon toga glumi najboljeg prijatelja mrzovoljnog farmera (Robert Redford) u filmu 'U sjeni prošlosti'.

Kroz cijelu karijeru su ga pratile uloge razumnog  i moralnog čovjeka. Ipak u filmu 'Opaki igrači' (2006) glumi negativca. Ovdje je Freeman kriminalni boss iz New Yorka koji nagovara nevinog čovjeka (Josh Hartnett) da ubije sina zakletog mu neprijatelja (Ben Kingsley). U komediji '10 stvari ili manje' (2007) može ga se vidjeti kao ostarjelu ikonu Hollywooda, a nakon toga opet je bio Bog u komediji 'Svemogući Evan' (2007). Svojom karizmom doprinosi uspjehu hvaljenog trilera 'Nestala bez traga' (2007), a iste godine glumi u još dva filma – komediji 'Imaš petlju?' i romantičnom 'Gozba ljubavi' – te time dokazuje da je daleko od penzije i da ima još mnogo toga za ponuditi svojim fanovima.

U braku je sa drugom suprugom Myrnom Colley Lee, ima dvije kćeri i dva sina.  2001. je otvorio Ground Zero Blues Club u Clarksdaleu, Mississippi.