Kevin Spacey

26.07.1959 South Orange, New Jersey, USA Kevin Spacey Fowler

Tajanstven i karizmatičan glumac, karijerno posvećen koliko filmu, toliko i kazalištu. Detalje iz privatnog života čuva kao zmija noge.

Kevin_Spacey

Kevin Spacey, glumac koji je odradio cijeli spektar različitih likova, od ubojice do brižnog oca, svakako je jedan od najboljih iz svoje genaracije. Osim filmskih ostvarenja, poznat je i po televizijskim i kazališnim ulogama, a njegovo je umijeće nagrađeno Oscarom i Tonyjem.

Kao klinac bio je pravi nestaško. Jednom je srušio i rasturio sestrinu kućicu na drvetu, kakvu puno malih Amerikanaca obožava, pa su ga njegovi roditelji prijavili u vojnu školu u kojoj mu se nije baš svidjelo. Na njegovu radost, obitelj se morala preseliti zbog posla, pa je mali Spacey dobio priliku da promijeni školu te odlazi u drugu, Chatsworth, koju je pohađao zajedno s Val Kilmerom. Tu se uključuje u kazališnu skupinu i biva vrlo aktivan, pa mu zbog uspjeha i talenta savjetuju da ode na Juilliard, koji napušta dvije godine kasnije kako bi se posvetio glumačkoj karijeri.

Nastupao je na Broadwayu te postaje jedan od omiljenijih kazališnih glumaca tog desetljeća. Baš daske će mu pružiti prvu priliku za nastup na platnu. Za vrijeme audicije za Tom Stoppardov komad, prišao mu je redatelj Mike Nichols i angažirao ga u 'Heartburnu' (1986). Dvije godine kasnije surađivali su ponovo u 'Zaposlenoj djevojci' (1988) u kojoj je Spacey imao sporednu i malu, ali zapamćenu ulogu. Tada se odlučio posvetiti filmu, ali nije prestao biti odan svojoj prvoj ljubavi - kazalištu. 1990. dobio je prestižnu nagradu Tony za ulogu u Broadwayskoj produkciji 'Lost in Yonkers', a pojavljivao se i u TV seriji 'Wiseguy'.

Njegova prva glavna uloga dolazi s filmom 'Consenting Adults' (1992), a iste godine glumi u hvaljenom 'Glengarry Glen Ross' (1992). Dvije godine kasnije ostvaruje još jednu značajnu ulogu u filmu 'Swimming With Sharks' (1994), koji je također i koproducirao. Slijedeće priznanje, iste godine, donosi mu posve drugačija uloga u 'The Ref' (1994) u kojem portretira jednog od supružnika koji se stalno svađaju.

Fantastično oglumljena uloga u 'Privedite osumnjičene' (1995) zaslužna je za sve veću popularnost i sve veće priznanje njegovog talenta, kako kod publike tako i kod kritičara. Tajnoviti 'Verbal Kint' donosi mu Oscara u kategoriji za najboljeg sporednog glumca, a iste godine osvaja jednako priznanje za ulogu serijskog ubojice u napetom i fantastičnom trileru 'Seven' (1995).
 
Nakon što je osigurao svoje mjesto u samom vrhu piramide Hollywooda, prepustio se slijedećem izazovu - režiji. Prvi redateljski uradak, 'Albino Alligator' (1996), je krimi drama koja je uspjela osvojiti pozitivne osvrte iako je slabo pazarila na blagajnama. Slijedeći glumački izazovi bili su 'A Time to Kill' i dokumentarac 'Looking for Richard' (oba 1996), kojeg je režirao Al Pacino.
 
I dalje ambiciozan i zaposlen posuđuje svoj glas animiranom filmu 'Život buba' (1998) i iste godine glumi u 'Hurlyburly', redatelja Mike Nicholsa kojem duguje svoju prvu filmsku šansu, a ostaje aktivan i u kazalištu. Slijedeća godina donosi mu ugodno priznanje, Oscara za najboljeg glumca u crnoj komediji 'Vrtlog života' (1999) redatelja Sam Mendesa. Na dodjeli Oscara pratilja mu je bila majka, a kipić je posvetio Jack Lemmonu.

Zatim smo ga gledali u 'K-Pax' (2001) gdje portretira mentalnog bolesnika koji tvrdi da je s drugog planeta  te  u 'The Shipping News' (2001), koji se pokazao neuspješnim, jedino je njegova gluma  pohvaljena. Bez obzira na ovakav početak 21.st. Spacey je nastavio ne usporivši niti za trenutak pojavljujući se u tri potpuno različita projekta koja su potvrdila njegovu kameleonsku osobinu: 'Austin Powers u Goldmemberu' (2002), 'Život Davida Galea' (2003) u kojoj glumi sveučilišnog profesora, aktivista koji se bori protiv smrtne kazne i biva osuđen na smrt zbog silovanja i ubojstva, te naposlijetku, možemo ga gledati u 'Neočekivanom zločinu' (2004) u kojem je otac 15-ogodišnjakinje koja ubije autistično dijete.

2004. također se vraća i svom radu iza kamere pa snima i glumi u 'Beyond the Sea', za koji je napisao i scenarij. Inače, Spacey je dugo sanjao o izradi ovog biografskog filma koji govori o životu Bobbyja Darina. On je bio popularni pjevač iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća te Spaceyjev idol iz djetinjstva. Njegova sljedeća uloga bila je ona u 'Supermanu – Povratak' (2006) gdje je glumio Lexa Luthora, Supermanovog vječnog neprijatelja. Njegova posljednja uloga je ona briljantnog profesora matematike koji svoje studente uči tajnama potkradanja kasina u '21 - Raspad Las Vegasa'. Što se režije tiče, za narednu godinu nema ništa u planu, ali zato sprema tri uloge i to u dramama 'Recount', 'Telstar' i 'The Trial of the Chicago 7'.

Posjeduje i produkcijsku kuću, TriggerStreet, koja je dobila ime po ulici u San Fernandu gdje je Spacey odrastao i gdje je maštao kako će jednog dana tu izgraditi kazalište i raditi filmove. Umjetnički je direktor Old Vic kazališta u Londonu. Eto, snovi se ostvaruju.