Brad Pitt

18.12.1963 Shawnee, Oklahoma, USA William Bradley Pitt

Proglašavan je nasljednikom Roberta Redforda i najseksipilnijim živućim muškarcem. O glumačkim dometima rijetko se zbori(lo).

Brad_Pitt

S licem koje je inspiriralo nebrojene naslovnice magazina, megabajte Internet siteova i mozgove plastičnih kirurga, Brad Pitt je glumac čije ime mnogi vežu prije uz mušku ljepotu no uz glumu.

Pittovo uspinjanje do celuloidnog trona bilo je dugo. Odrastao je u Missouriju u strogoj obitelji kao najstarije od troje djece (3 godine mlađi brat Doug i sestra Julie mlađa 6 godina). Nakon srednje škole, u kojoj se ističe kao dobar sportaš, član debatnog kluba te glumac u školskim predstavama, upisuje se na Sveučilište Missourija gdje studira novinarstvo i oglašavanje. Napušta studij malo prije diplome, kada se opredjeljuje za glumu. Seli u Hollywood, ali u strahu od roditeljske reakcije, govori im da odlazi u Pasadenu na studij dizajna.

U Kaliforniji polazi tečajeve glume i uzdržava se radeći kao vozač stripera, konobar ili golemo pile što reklamira lokalni lanac restorana. Prvu filmsku ulogu dobiva u filmu 'Tamna strana sunca' snimljenom 1988. u tadašnjoj Jugoslaviji. Većina je materijala nestala u domovinskom ratu, no 1996. sve trake su nađene i poslane producentu Angelu Arandjeloviću. Pitt je u filmu glumio mladog Amerikanca kojeg obitelj vodi na Jadran u potrazi za lijekom protiv rijetke kožne bolesti. Kako je film prikazan tek 1997, svijet je perspektivnog glumca službeno 'upoznao' kroz kratko pojavljivanje u seriji 'Dallas', u TV filmu 'A Stoning in Fulgham County' te u tinejđerskom hororu 'Cutting Class' (1989).

1991. predstavlja prekretnicu u njegovu profesionalnom životu. Dobiva malu, ali zapaženu ulogu u Ridley Scottovom 'Thelma i Louise' i postaje slavan gotovo preko noći. Nažalost, izbor slijedećih filmskih uradaka nije mnogo obećavao: 2002. glumi u 'Cool Worldu' Ralpha Bakshija, a potom u 'Johnny Suede' Toma Di Cillia. Svađa između redatelja i glumca u potonjem filmu inspirirala je Di Cillija za lik egocentričnog i taštog Chada Palomina u 'Život u zaboravu' (1995). Pittov slijedeći film, Redfordova drama 'A River Runs Through It' (1992) pružila je mladom glumcu priliku da pokaže da osimšto dobro izgleda izgleda, zna dobro i glumiti.

1993. pojavljuje se u filmu 'Kalifornia' te u 'True Romance', oba filma s temom posrnule žene i nasilnog sociopate i oba zaslužna za afirmaciju njegove glumačke vještine, što naročito vrijedi za 'Kaliforniu'.  Velika uloga iz 1994. je buntovnik u drami 'Legenda o jeseni'. Iste ga godine People magazin proglašava najzgodnijim muškarcem današnjice. Također, iste godine javnost nestrpljivo očekuje njegov novi film u kojem glumi uz 'velikog' Toma Cruisea - adaptaciju gotičke vampirske drame iz serijala Anne Rice, film 'Intervju s vampirom'.

1994. glumi u 'mlakoj' romantičnoj komediji 'The Favor', ali na velika se vrata vraća kao mladi detektiv koji uz Morgana Freemana razotkriva seriju morbidnih ubojstava u filmu 'Sedam' Davida Finchera iz 1995. 1997. prima Zlatni globus i nominaciju za Oscara za portret mentalnog pacijenta, vizionara u filmu montipajtonovca Terryja Gilliama 'Dvanaest majmuna', zbog kojeg je odbio ulogu astronauta u 'Apolo 13'. Iste godine 'nabacuje' austrijski akcent i glumi Heinricha Harrara u 'Sedam godina u Tibetu'. Između ostalog, zbog svojih političkih stajališta, Pittu je doživotno zabranjen ulazak u Kinu.

Za sljedeći projekt izabire film Alana J. Pakule 'Sjeme zla', gdje glumi uz Harrisona Forda, a 1998. portretira nikog drugog do same Smrti u 'Upoznajte Joe Blacka', najskupljem filmu bez specijalnih efekata ikada. Iako su kritike trosatnog filma bile mješovite, svi se slažu da je Pittov Joe prilično primamljiv predstavnik zagrobnog života. Bradova sklonost čudnome bila je presudna za njegovo cameo pojavljivanje u komičnoj fantaziji 'Biti John Malkovich' (1999), a nastavila se i izborom uloge Tylera Durdena, misterioznog antimaterijalista koji proizvodi sapune u Fincherovom kontroverznom 'Klubu boraca' (1999).

Guy Ritchie uzima ga 2000. za film 'Zdrpi i briši', nastavak hvaljenog 'Lock, Stock and Two Smoking Barrels', a 2001. glumi u krimi-komediji 'Mexican' s Juliom Roberts kao partnericom. Trilerom 'Špijunska igra' (2001) s Robertom Redfordom prekida portretiranje niza ekscentričnih likova. 2001. dobiva i ulogu u Soderberghovom remakeu Rat Pack klasika 'Oceanovih jedanaest', priči o grupi kriminalaca koji planiraju opljačkati kasino. Nastavak, naslovljen 'Oceanovih dvanaest' (2004) ostvario je jednako dobar uspjeh. Naposljetku, uslijedio je i 'Oceanovih trinaest' (2007) u kojem se ponovno okuplja slavna ekipa pojačana Al Pacinom koji se pojavljuje kao vlasnik kasina kojeg poznata i simpatična ekipa profesionalnih kradljivaca želi opljačkati.

2002. glumi u 'Ispovjedima opasnog uma' u režiji kolege Georgea Clooneya, a posuđuje i glas Sinbadu u animiranom 'Sinbad: Legenda o 7 mora'. 2004. godine zaigrao je i u dugo najavljivanom epskom spektaklu 'Troja' kao grčki heroj Ahilej te opet iskoristio svoje najveće adute - lijepo lice i mišićavo tijelo.

Vijest o rastavi od Jeniffer Aniston (za koju se oženio 2000.) začudila je svjetsku javnost, budući da su slovili kao 'par iz snova' ne samo zato što su oboje prelijepi nego jer su ostavljali dojam skladnog odnosa. Jedan od razloga za rastavu, kako se pretpostavljalo, bilo je i Bradovo novo poznanstvo s Angelinom Jolie koju je upoznao za vrijeme snimanja filma 'Gospodin i gospođa Smith' (2005). Upravo to je vjerovatno i rezultairalo ogromnim uspjehom filma na kino blagajnama, iako ga kritika baš i nije mazila.

Par Pitt/Jolie počeo je posvajati djecu diljem svijeta, a zatim su se odlučili i na vlastito. Osim male Shiloh, Angelina je rodila i blizance, djevojčicu i dječaka. Par je pod stalnom paskom medija, paparazzi ih ne puštaju na miru, no oni to sve dobro podnose budući da jos uvijek nije bilo fizičkih obračuna s novinarima.

Nakon jednogodišnjeg izbivanja iz svijeta filma, ali ne i sa stranica tabloida, Pitt se vraća s filmom 'Babel' (2006). U ovoj kompleksnoj drami je nakon dugog vremena odigrao jednu zrelu i kvalitetnu ulogu, što su zamijetili njegovi obožavatelji i filmski kritičari. Film je sniman na tri kontinenta – Aziji, Africi i Sjevernoj Americi, a osim Pitta tu je i odlična Cate Blanchett. Nakon ove uloge, Pitt je zakoračio na nepoznati teritorij, ali se i ovdje odlično snašao – glumio je poznatog američkog pljačkaša i odmetnika Jessea Jamesa u vesternu 'Ubojstvo Jessea Jamesa od kukavice Roberta Forda' (2007).

Za tu ulogu dobio je glumačku nagradu na festivalu u Veneciji, a slijedilo je još nekoliko priznanja struke. Njegov sljedeći film, otkačeni 'Spaliti nakon čitanja', donio mu je brojne pohvale zbog nove komične uloge, te nominaciju BAFTA-e. Još više velikih nominacija dobio je za 'Neobična priča o Benjaminu Buttonu', te je umalo dobio nagrade BAFTA-e, Zlatnog globusa i Oscara. Iako se nije okitio kipićima, zahtjevna uloga pod maskom vječnog starca potvrdila ga je kao ozbiljnog glumca. No, nastavio je i s komičnim ulogama, Tarantino mu je dodijelio ulogu zapovjednika Gadova u 'Nemilosrdnim gadovima'. Južnjački naglasak i tanki brčići možda mu barem donesu nagradu za najboljeg komičara na MTV Movie Awards.

Poznate su i njegove veze sa Juliette Lewis (s kojom 1993. i glumi u 'Kaliforniji'), Genom Davis te Gwyneth Paltrow s kojom se 1996. zaručio, a 1997. se sporazumno i rastao. Malo je poznato da je zamalo on glumio Nea u 'Matrixu' (1999). Tada bi nam možda Morpheus objasnio da u stvarnom svijetu Pitt nema tako bijele zube. Inače, nema genetika ništa s tim. Sjaj snježnobjelih zubića koji otkriva svakim 'Coca Cola' osmjehom može zahvaliti svom zubaru koji mu je radio navlake.

Tom osmjehu, kao ni mnoge druge, nije mogla odoljeti ni devetnaestogodišnja Atena Rolando koja je 1999. upala u njegovu holivudsku kuću i tamo oblačila njegovu odjeću. Deset sati kasnije zazvonio je alarm i Atena je uhapšena te joj je douđena zabrana prilaženja slavnom glumcu. Eh, da je imao postavljača alarma upola kvalitetnog kao zubara, ne bi Atena prčkala po njegovom donjem rublju.