Goran Višnjić

09.09.1972 Šibenik, Hrvatska Goran Višnjić

Hrvatski Hamlet i američki Dr. Luka Kovač dvije su uloge koje su obilježile Višnjićevu ranu karijeru. Hrvati su nostalgični i ponosni na svoj glumački izvoz, a Ameri ga obožavaju.

Goran_Višnjić

Gorana Višnjića, kojeg stranci nazivaju hrvatskim Tomom Cruiseom, sjećam se kao Hamleta koji je jedno popodne došao izvesti svoju ulogu za vrijeme sata razredne zajednice u moju školu. Sjećam se da smo komentirale da je zgodan, što je 2000. potvrđeno uvrštanjem među pedeset najljepših ljudi na svijetu po izboru magazina 'People'. Kasnije je taj isti Hamlet izvođen šest punih godina, svako ljeto od 1993.-2000., na Dubrovačkim ljetnim igrama, a kasnije čak i u seriji 'Hitna služba'.

Višnjić se rodio u Šibeniku u četveročlanoj obitelji. Majka Milka bila je prodavačica, otac Željko vozač autobusa. Brat Joško je sretno oženjeni mornar i otac dvoje djece. Kao osamnaestogodišnjak na vojnom roku, zatekao se u Sloveniji kad je počeo rat, a nakon odsluženja se vraća u Hrvatsku i pridružuje se Hrvatskoj vojsci kao dobrovoljac.

Oduvijek zaljubljen u glumu i aktivan u lokalnim kazališnim grupama, Goran se upisao na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a brat Joško ga je zamijenio u vojsci. Legenda kaže da ga je na Akademiji Rene Bitorajec pitao za ime, a kada je čuo da se taj Šibenčanin zove Goran, odlučio je dati mu dalmatinsko ime – Šime, koje je ostalo kao njegov nadimak. 

U ulozi Hamleta je angažiran u 21. godini života te postaje popularan izvodeći ga po cijeloj Hrvatskoj. Glumačkom je vještinom osvojio razne hrvatske nagrade, uključujući i Orlanda za najboljeg glumca. Glumio je i u predstavama: 'Braća Karamazovi', 'Miss Julie', 'Ivanov'... Od domaćih filmova, zapažena je bila uloga u 'Vidimo se' (1995) Ivana Salaja

Prva internacionalna prilika ukazala se filmom 'Welcome to Sarajevo' (1997) u režiji Michaela Winterbottona. Zatim mu je jednog lijepog dana zazvonio telefon i razgovarao je s Madonnom, koja ga je angažirala za svoj video 1998. 'The Power of Goodbye'. On je vjerovatno jedini Hrvat koji je poljubio Madonnu. 

1999. godine ga nazivaju najseksi uvozom u 'People' magazinu, a iste godine postaje TV glumac u SAD-u, pojavljuje se kao dr. Luka Kovač u seriji 'ER', gdje glumi doktora iz Hrvatske koji je izgubio porodicu u ratu, a zatim emigrirao u SAD. Čini se da je Goranovo porijeklo i prošlost zaista intrigantna i mistična, što pali Amerikance.  

Iako mu savršeni engleski izgovor zadaje dosta muke i vjerojatno je glavni kamen spoticanja za nove uloge, glumio je u 'The Deep End' (2001), zatim s Heather Graham i Lukeom Wilsonom u Miramaxovoj produkciji 'Committed' (2000), i u nezavisnom filmu 'Dr. Sleep' (2003). U filmu 'Practical Magic' (1998) se pojavljuje s Nicole Kidman, na koju je očito ostavio dobar utisak jer su zajedno radili i na slijedećem projektu 'Mirotvorac' (1997) zajedno s Georgeom Clooneyem, bivšom zvijezdom serije 'ER'. U odličnom animiranom filmu 'Ledeno doba' posudio je svoj glas Sotu. Njegovi kasniji holivudski projekti ('Spartak', 'Elektra') podebljali su njegov novčanik, ali su loše prošli i kod publike i kod kritike.  

U slobodno vrijeme se bavi plivanjem i ronjenjem, a sudjelovao je sa svojim psom Bugsyjem i u prvoj PETA-inoj kampanji u istočnoj Europi protiv nošenja krzna. 

Oženjen je kiparicom Ivanom Vrdoljak od 1999. godine, a zajedno su usvojili sina, kojeg su nazvali Tin po pjesniku Tinu Ujeviću. Ivanin otac je redatelj Antun Vrdoljak, koji je Gorana angažirao u svojem filmu i TV seriji 'Duga mračna noć', a Višnjić je nastupio i u ulozi producenta. Usprkos negativnim recenzijama kritičara, film je bio veliki hit u Hrvatskoj, a Višnjić je za tu ulogu dobio Zlatnu arenu u Puli te razne nagrade publike, Večernjakovu Ružu, te pobjedu na izboru čitatelja Filmskog.neta. Za tu ulogu bećara Ive u tom filmu Goran je rekao da mu je bila najzahtjevnija u životu, a stoga i najdraža. Iako se spominjalo da je i on mogao biti novi Bond, čini se da je Goranov problematični izgovor presudio protiv tog izbora, ali se navodno Višnjić razmatra za neku drugu ulogu u Bondovom serijalu.  

Trenutno živi u Los Angelesu, ali često posjećuje Hrvatsku. Sa suprugom Ivanom u Americi je usvojio dijete, koje je dobilo ime po pjesniku Tinu Ujeviću. Iako se uz Višnjića obično nisu vezani skandali, njegov preljub sa jednom Šibenčankom i njezino izvanbračno dijete pune stupce hrvatskih novina. Najavio je i odlazak iz svog najpoznatijeg projekta, 'Hitne službe', pa izgleda da njegova karijera kreće u sasvim novom smjeru...