Počastite se 10. Resfestom i vikendom u Beču - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Počastite se 10. Resfestom i vikendom u Beču

Počastite se 10. Resfestom i vikendom u Beču

Slavni turing festival, jubilarni 10. Resfest, ponovno jaše po svim poznatim nam kontinentima. Uhvatite ga 29. 11. u Beču!

m.b. 14.11.2006 0 komentara

Počastite se 10. Resfestom i vikendom u Beču

Jedan od festivala koje nikada ne propuštamo, barem ne na našim surferskim pohodima, jest Resfest – danas pravi festivalski div koji se od 1996. uspio proširiti po cijelome svijetu i u maniri starih putujućih kina dovoditi nove zanimljive digitalije i eksperimentalije od Amerike i Afrike do Azije i Europe.

Tako je možda bilo u početku, no kako sami naglašavaju na svom homesajtu, danas se mnogo toga promijenilo – od jeftinih dv kamera do YouTubea i MySpacea, koji omogućuju mladom talentu da se probije i prije od sljedeće Resfest selekcije. No, program im je i opet izdašan te više nego zanimljiv, iako smo ove godine dosta stvari koje puštaju uspjeli vidjeti na Animafestu i 25 FPS-u te, ne biste vjerovali, Danima hrvatskog filma.

U tri glavna programa smjestilo se oko 25 radova, a još se 10-ak nalazi u programima dizajnerskih radova i 'namjenskih' filmova, koji ove godine odgovaraju zajedničkom nazivniku 'goruća pitanja', dakle globalizacija, hrana, ekologija i slično. Nas su najviše zanimala prva tri programa u kojima smo prepoznali cijelu četu poznatih i nepoznatih autora i njihovih filmskih čeda.

Okupljeni pod imenom 'State of the Art' kriju se neki od pobjednika 25 FPS-a, primjerice, humoristično-metanarativan rad 'I am (Not) Van Gogh' Davida Russoa. Nagrađen od zagrebačke publike na istom festu, Chris Shepherd, predstavlja se fantastičnim igrano-animiranim filmom 'Silence is Golden', a tu je još i odlični Run Wrakeov animirani 'Rabbit' o pohlepi i svemu ostalome što ona nosi.

Program 'Out of the Box' krije domaćeg favorita nagrađenog na DHF-u i Animafestu – odličnog 'Levijatana' Simona Bogojevića Naratha. Uz naše gore list Resfest će u boxanom programu pustiti i odličan doku-animirani 'Never Like the First Time' slavnog Jonasa Odella u kojem nekoliko osoba pripovijeda o svom romantičnom ili pak jezivom iskustvu gubljenja nevinosti. Animafestovska grandprijevka Joanna Quinn dala je Resfestu svoj odličan rad 'Family Ties: Dreams and Desires', a mladi kolumbijsko-francuski redatelj Nieto svoj 'Carlitopolis', eksperimentalac o autorovu eksperimentiranju s Carlitom, malim laboratorijskim mišem.

U popratnim programima Resfest uvijek daje mnogo prostora spotovima i odličnim bendovima, pa je tako cijelu retrospektivu posvetio Radioheadu, bendu inače poznatom po odličnim spotovima. A tu se mogu naći imena poput Jonathana Glazera (Street Spirit, Karma Police), Shynole (Pyramid Song), Michela Gondryja (Knives Out), Alexa Rutterforda (Go to Sleep), Mikea Millsa (National Anthem) i Chela Whitea, koji je novi singl s Yorkeova solo albuma The Eraser, 'Harrowdown Hill', vizualizirao elementima iz odličnog eksperimentalnog filma Davida Russoa 'Pan With Us' (vidi ga ovdje).

Ostatak spotova okupljeno je u dva odlična bunta elektronike i rocka, čime je Resfest lijepo naznačio da im je bitno i slušanje, a ne samo gledanje, pa ljubitelji svakoga žanra znaju gdje će naći svoje favorite.

U elektro buntu nas je najviše zanimao već višestruko spominjan Pleixov spot za Vitalicovu stvar 'Birds' (koji se gleda i na FILMSKOM.NETu), zatim zabavan ekspić za Jamiea Lidella 'New Me' u režiji Slovenke Aleksandre Domanović (vidi ga tu), animirani klip mladog Thomasa Hicksa za Gravenhurst 'The Velvet Cell' (ček ovdje) te hiperproduktivnog Gondryja za Tigu 'U Gonna Want Me' (vidi spot) i Beckov 'Cell Phone's Dead' (klik), koji se vrti u rokerskom programu.

Ne zaboravite svratiti u susjedstvo od 29. 11. do 3. 12., kad se Resfest muva po Beču. Klikajte na bečki sajt i čekirajte sami cijene i programe, a za sve ostalo čekirajte i dalje FILMSKI.NET.

ps. ukoliko vam 10. Resfest golica tabane i rado biste brrrm, brrrm put Beča, evo još jednog poticaja za ciljanu publiku - fenomenalni party line up u Konzert Hausu istog tog vikenda, 02. prosinca, između ostalih, uključuje: Coldcut (live), Zoot Woman, Mylo, Peter Kruder meets Henrik Schwarz, Markus Kienzl (Sofa Surfers)....

Komentari

Nema komentara.