Resfest na 33 svjetske lokacije - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Resfest na 33 svjetske lokacije

Resfest na 33 svjetske lokacije

Festival koji će se klonirati u 33 izdanja tijekom sljedeća 3 mjeseca zaslužuje pozornost svih ljubitelja inovacije, digitalizacije i anima-eksperimentalizacije.

m.b. 06.09.2005 0 komentara

Resfest na 33 svjetske lokacije

Za 10-ak dana počinje najveća svjetska turneja digitalno-inovativnog-novog filma koja se pod imenom Resfest već devetu godinu zaredom sprema osvojiti čitav svijet, točnije čak 33 svjetske metropole. Put oko svijeta u 100-ak dana počinje u New Yorku, a mi ćemo se moći osladiti Resfetovim programom samo ako 2. ili 3. prosinca skoknemo do Beča. Ovogodišnji je program digitalne filmske inovacije i više nego prebogat, a množina radova raspoređena je u nekoliko kategorija, od kratkih filmova, videospotova do pokojeg dugometražnog ostvarenja.

Resfestovci, kao što već znate, svake godine pokušavaju prikupiti zavidan arhiv filmova koji  se kreću na tankom ledu između animacije, eksperimentale i narativnosti, pa ih često prati epitet hibridnih radova. Naravno, u tome nisu jedini pa ih se tako počesto stavlja uz bok još jednoj sličnoj smotri koja već nekoliko godina funkcionira i kao distribucija/izdavačka kuća – Onedotzero. Filmovi koje smo tako uočili na jedantočkanula festivalu, mogu se pogledati i na Resfestu, a pokoji će svoju premijeru imati i na 25 fps festivalu u Zagrebu.

Primijetili smo i da u kratkoj hibridnoj animacijsko-eksperimentalnoj formi glavnu riječ vode Francuzi i Britanci, posebice novootkriveni Dominic Hailstone s filmom/spotom/hororom 'The Eel' i mladi animacijski genijalac neizgovorljiva imena Phillipe Grammaticopoulos s mračnom animacijom o problemima kloniranja i mutacije, 'Le Régulateur'.

Le Régulateur, Phillipe Grammaticopoulos

Edouard Salier će u resfestovskom programu prikazati čak dva politička eksperimentalna filma, 'Flesh' i 'Empire', a Hendrick Dusollier predstavit će se prekrasnim i nostalgičnim 3D masterpisom 'Obras'  o rušenju stare barcelonske četvrti i pretvaranju staroga u novi stakleni grad. Uz još nekoliko odličnih francuskih animacija ('Overtime' Atlan, Berland & Ferrié), u programu se nalazi odličan Animetov UK short 'Animal Tragic' Tima Macmillana (naslovna) koji donosi tri čudnovate urbane priče o nesretnom susretu između životinja i ljudi.

Resfestov folder za videospotove također je dupkom pun pa će se među ostalima zavrtiti pokoji glazbeni broj Chemical Brothersa ('Believe'), The Streetsa ('Blinded by the Light'), Basement Jaxxsa ('U Don't Know Me'), Flaming Lipsa ('You Gotta Hold On', u režiji brazilskog Loboa) te spot Michela Gondryja za Willowz 'I Wonder' i najnoviji spot Fatboy Slima, poznatog po Spike Jonze suradnji, 'The Joker', ovaj put u režiji Jona Wattsa.

Ima toga još, no nećemo o svemu, samo da vam još za kraj spomenemo kako je zasad na službenim stranicama potvrđen samo jedan dugometražni film koji će se puštati samo u San Franciscu i  Londonu – 'Thumbsucker' spotmajstora Mikea Millsa. Ostale podatke čekirajte na njihovom sajtu, a u sljedeća tri mjeseca informirat ćemo vas o najpodacima s turneje, ako nam drago...

Komentari

Nema komentara.