Tata je mrtav - Kratki
Home      Vijesti      Kratki      Tata je mrtav

Tata je mrtav

Osim poznate liverpulske četvorke, koja je drmala davnih 60-ih, taj će britanski grad u budućnosti vjerojatno biti poznat i po Chrisu Shepherdu...

filmski.net 02.11.2004 0 komentara

Tata je mrtav

...animatoru, web dizajneru i autoru do sada mnogo puta nagrađivanih hibridnih filmova smještenih negdje na tankoj margini između digitalne animacije i eksperimentalnog filma.

Njegova animatorska karijera počinje 1995. godine, kada debitira višestruko nagrađivanim petominutnim filmom 'The Broken Jaw', što je ujedno i naziv puba, okupljališta penzića koji će se naći izgubljeni u urbanoj džungli nakon što njihovo omiljeno mjesto poklekne pred komercijalizacijom i promijeni svoj specifični identitet. Svoju karijeru nastavlja brojnim reklamama, te kratkim skečevima za nadrealističku komičnu seriju 'Big Train' (BBC), a režira i deset crtanih epizoda pod nazivom People’s Britain za Channel 4.

2000. godine osniva s Mariom Manton produkcijsku animacijsku kuću The Slinky Pictures s kojom svoje animatorske prstiće upliće u mnoge produkcijske i dizajnerske projekte, od video materijala za U2 Elevation Tour i Travisovu turneju, do raznih reklama koje se zapaženo vrte po britanskim tv-postajama (Hedgehogs Stayin Alive, BMI Baby, Eagle Star...).

Dad's Dead No1

Njihovu web stranicu, naravno, toplo preporučujemo svim poklonicima flash dizajna, ali i onima koji su već bukmarkirali Shepherda kao jednog od zanimljivijih mlađih britanskih autora. Uz sve to, šuška se da Chris priprema i svoj dugometražni prvijenac 'Up in Heaven' te još dva kratka filma koja će svjetlost dana ugledati sljedeće godine.

No, svoju vječnu slavu Chris Shepherd može zahvaliti uistinu genijalnom filmu sada već kultnoga statusa, 'Dad's Dead' (2003., 7 minuta), u kojem je igrana, narativna forma mutirana odličnom digitalnom animacijom. Film je u stvari jeziva priča o dječaku Johnnou, kojega se pripovjedač (glas Iana Harta) prisjeća iz davnih dana svojega djetinjstva. Slažući komadiće fragmentiranoga sjećanja, u kojima se isprva ne krije skrivena fascinacija prema junaku svoje mladosti, priča se razvija u uistinu zanimljivome smjeru, pri čemu se i ton pripovjedača mijenja i prelazi u gađenje izazvano nasiljem i destruktivnom naravi nemoralnoga Johnnoa.

Dad's Dead No2

Ta genijalna i mračna priča o djetinjstvu, sjećanju, izdaji i junacima među pripadnicima radničke klase u nekom veoma bijednom britanskome naselju, ispričana je brojnim animacijskih flešbekovima, a sve je to začinjeno fantastičnim britanskim naglaskom, koji preporučujemo samo zaljubljenicima u pravi engleski radnički sleng. Film je do sada nagrađen na preko dvadeset filmskih/animacijskih festivala (Rim, Toronto, Split, Machester, British independent film...), a na engleskim je filmskim sajtovima već stekao status legende.

No, prije svega, Dad's Dead pokazuje kako digitalna tehnologija može smisleno naglasiti pripovijedanje u igranoj formi, a ne biti samo prazni efekt koji će u kina privlačiti zaljubljenike u specijalne efekte a.k.a posebne učinke.

Dad's Dead No3

Komentari

Nema komentara.