Resfest - po 8. put, na 6 kontinenata - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Resfest - po 8. put, na 6 kontinenata

Resfest - po 8. put, na 6 kontinenata

Digitalni by design bushwacked cinema warp vision video electronica that rock!

05.10.2004 0 komentara

Resfest - po 8. put, na 6 kontinenata

Ove godine održava se osmi po redu Resfest - ‘Digitalni Filmski Festival’. Prošle godine u ovo vrijeme pisali smo o početku i o kraju 7. resfesta, ali godina dana nije malo pa da ponovimo gradivo i naučimo ponešto novo: Festival je pokrenut 1997., putujećeg je karaktera, što u ovom slučaju konkretno znači da će u slijedeća četiri mjeseca gostovati u 33 grada u 13 zemalja na 6 kontinenata, što ga čini najvećim festivalom te vrste.

Program se sastoji od kratkih filmova, glazbenih spotova, žive glazbe, predavanja i koječega drugog, a sama konkurencija sastavljena je odabirom između ukupno 1500 pristiglih radova. Kako su organizatori primjetili da mnogi od njih ocrtavaju današnje ‘čudno i nesigurno vrijeme’, sastavljen je i poseban izbor pod naslovom ‘Bushwacked!’, koji pokazuje reakciju filmaša na političku situaciju u SAD-u uoči predsjedničkih izbora.

Shynola Rarities program: I Changed My Mind / Quannum
Identitet ovogodišnjeg festivala osmislila je grupa ilustratora iz LA-a zvana Kozyndan, a poznata po panoramskim ilustracijama gradova širom svijeta. To ne bi bilo ništa posebno da na njihovim ilustracijama gradovi nisu uglavnom prikazani pod opsadom čudovišta, SARS virusa ili zečeva (za koje autori vole reći kako portretiraju ‘istovremeni nespokoj i ljubav za moderni svijet’).

Ove godine festival također prikazuje i retrospektivu filmova redatelja Jonathana Glazera. 1999. njegov spot za Rabbit In Your Headlights grupe UNKLE (s Thom Yorkeom) prikazan je na festivalu, a za ovu retrospektivu odabrano je još par radova između brojnih Glazerovih uspješnih spotova i reklama. Debitantski (i zasad jedini, drugi film ‘Birth’ očekuje se krajem godine) dugometražni filmski uradak bio mu je ‘Sexy Beast’ iz 2000. (u kojem Ben ‘Gandhi’ Kingsley onako strahovito uvjerljivo glumi onog nepredvidljivog cockney manijaka od kojeg prolazi jeza).

Videos That Rock program: Walkie Talkie Man / Steriogram, r: Michel Gondry 

U programu je također i izbor rijetko viđenih radova dizajn grupe slash studija Shynola, o kojem smo već dosta pisali, a koji je, podsjetimo se, radio spotove za UNKLE, Radiohead, Lambchop i Blur.

Kategorija ‘by Design’ objašnjena je nekako ovako: organizatori smatraju da su reklame, poput glazbenih spotova već prije, ‘evoluirale od nužnog promotivnog materijala (odnosno prerasle svoje komercijalno porijeklo) prema samostalnom umjetničkom obliku koji može zadiviti, zabaviti ili ispričati priču, a još uvijek kvalitetno prenjeti brandovsku poruku’. Ovo samo znači da su promućurne kompanije odlučile više laskati potrošačima sofisticiranijom propagandom, odnosno daljnju prepoznatljivost svog branda (koji prodaje proizvod umjesto obrnuto) graditi i komercijaliziranjem art stila.

Cinema Electronica program: All Caps / Madvillain, r: James Reitano

Program 25 izabranih kratkih filmova podijeljen je u 3 dijela i među njima se nalazi najbolje od najraznolikijeg (za detaljnije o pojedinim filmovima baci oko na krasni resfestov sajt). Od dugih filmova organizatori su izabrali 3 pokušavajući pokriti što šire područje, pa tako filmovi nemaju tematske veze jedan s drugim. Tu su, dakle: 'Sprout' Thomasa Campbella (o surfanju), te dva filma čiji naslovi otkrivaju i njihovu temu: 'Freestyle: The Art of Rhyme' Kevina Fitzgeralda  i 'The Corporation' Marka Archera i Jeniffer Abott.

‘Warp Vision’ naziv je programa u kojem izdavačka kuća Warp Records (label uglavnom eksperimentalne elektronske glazbe) slavi 15 godina postojanja i podsjeća nas sve na svoj izniman doprinos kad je riječ o glazbenim spotovima. Aphex Twin spotovi svakako su morali ostaviti neki dojam na vas. Počevši dakle od prvih uradaka za LFO i Aphex Twin, preko Pulpa do kasnih 90ih i spotova za Autechre, Squarepusher, Prefuse 73, Plaid, Chris Clarka, Warpovci će na radost prisutnih diljem svijeta imati smotru svojih najboljih radova. A za nas filmske surfere tu je njihov sajt s dotičnim spotovima.

Shorts #1 program: We Have Decided Not to Die, r: Daniel Askill
 
Još elektronike i ponešto rocka zastupljeno će biti u dijelovima programa ‘Cinema Electronica’ i ‘Videos that Rock’. Nabrojimo samo neke poznatije spotove iz ovih kategorija: ‘Cish Cash’ Basement Jaxxa (za koji je zaslužan Pleix), ‘Twist’ Goldfrappa (H5), ‘Take Me Out’ Franz Ferdinanda (Jonas Odell), ‘Year Of The Rat’ Badly Drawn Boya (Monkmus), ‘Assessment’ The Beta Banda (John Maclean, Robin Jones).

Resfest od ‘99., svake godine, pa tako i ove, daje publici šansu da izabere favorite u kategoriji kratkog filma i video spota. Pobjednici će biti proglašeni 21. prosinca u LAu uz uručenje i 2500 USDa.

Taman za koju sitnicu pred Božić!

Komentari

Nema komentara.