Resfest vineri 2005. - Kratki
Home      Vijesti      Filmski      Kratki      Resfest vineri 2005.

Resfest vineri 2005.

Senzacionalna vijest čita se na FILMSKOM prije nego na kućnoj stranici Resfesta! Dakle, ekskluzivno – tko, od koga, za što i kuda sada...

m.b. 15.12.2005 0 komentara

Resfest vineri 2005.

Putujući festival prefiksa Res jedan je od najzanimljivijih smotri novih digitalnih, hibridnih kratkih radova, koji uključuje i glazbene spotove te dizajnerske promo-shortove. Točnije, uključeno je sve što je zanimljivo i novo i sve što jednoga dana, poput Gondryja ili Jonzea, može postati novim svjetskim čudom u filmskom svijetu.

Njihove su nagrade, dakle, krem d la krem, a cjelokupni je program na svojoj godišnjoj turneji obišao već pola svijeta i u losanđeleskoj dvorani proglasio svoje pobjednike. Njih je do sada uglavnom birala publika, no ove su se godine odlučili na još veći korak – uvođenje stručnog žirija koji je također prije dva dana guknuo svoje favorite. Nama je pak drago što smo, bez obzira na to što Resfest ne planira uskoro predstaviti svoju kratku riznicu domaćoj nam publici, većinu kratkiša već gledali na ZFF-u ili na 25 fps-u.

Galvanize, Adam Smith

Nagradu publike za najšort osvojio je nama dobro znani redatelj Talmage Cooley za film kojeg smo gledali na ZFF-u 'Dimmer'. Short koji se bavi svakodnenim životom slijepih tinejdžera iz Buffala, uz genijalnu žestoku kulisu (Interpol) ovogodišnji je i kratki dokumentarni oskar nomini.

Žiri je rekao da mu je najbolji kratki 'Raftman's Razor' redatelja Keitha Beardena (naslovna ilustracija, gledaj nekoliko inserata ovdje), a dodijelio je i posebnu nagradu koju su zajednički prihvatili 'Dimmer' i film 'City Paradise' Gaelle Denis. Grad iz raja priča je o Londonu i o njegovom tajnom i nevidljivom podzemnom životu kojeg upoznaje Japanka Tomoko kada stigne u London naučiti engleski. Uostalom, već smo vam pričali o tome.

'Raftman's Razor' kratki je animirani film o dva tinejdžera koji pobjegnu iz svojih dosadnih života u pustolovinu predvođenu stripovskim antijunakom koji se, ako dobro razumijemo engleski, pojavljuje u splavu na napuhavanje (what?).

Perfect, Sally Arthur

Najbolji je glazbeni spot po mišljenju publike 'Human' (Carpark North) redatelja Martina de Thuraha, a žiri je pak odlučio dodijeliti zlatnu/srebrnu/brončanu u istoj kategoriji. Najspot za stvar The Chemical Brothersa 'Galvanize' režirao je Adam Smith; priznanje je osvojila 'Dream' Dizzeeja Rascala u režiji Dougala Wilsona; posebno je spomenut Shakedownov 'Love Game' kojeg je u spot uobličio Wilfrid Brimo. Nećemo puno o njima jer vjerujemo da ponekad čekirate MTV, bez obzira što je Adria.

Dizajnerski filmovi u kategoriji Design films dobili su svoja dva vinera – 'Perfect' u izvedbi Sally Arthur (pogledaj 30 sekundi rada ovdje) i 'Dancing About Architecture' njemačkog kolektiva Zeitguised.

Dancing About Architecture, Zeitguised

Uz spomenute nagrađene, Resfestovci su proteklih godinu dana prikazivali enormne količine programa od kojih vam moramo spomenuti i neke dugometražne filmove, poput 'Ghost in the Shell II: Innocence' ili 'Thumbsucker' njihovog najfrenda Mikea Millsa, koji je i ove godine uz svoj feature imao i nekakvu retrospektivu.

No, dok se Resfest ne zakotrlja našim putem čini se da će drugi festivali dobro doći kako bismo stekli uvid u produkciju najshortova godine. Kako sda stvari stoje – ne izgleda sve tako crno.
I da - ako vam nije teško, idite na njihov sajt. Baš je kul.

Komentari

Nema komentara.