Kako se držao hrvatski film - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Kako se držao hrvatski film

Kako se držao hrvatski film

2008. kina su se sve više obnavljala, a i domaći film se dobro držao. Napustili su nas veliki ljudi, a igrani film očekuje nove autore.

filmski.net 30.12.2008 0 komentara

Kako se držao hrvatski film

A sve je počelo tako dobro... 1. siječnja je počeo djelovati Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), krovno tijelo hrvatskog filma sa širokim ovlastima. Pod vodstvom Alberta Kapovića, HAVC je od početka vodio ambiciozne projekte kojima je želio poboljšati hrvatsku kinematografiju.

Velika boljka hrvatske kinematografije bilo je propadanje kina širom zemlje. Ove godine trend je ipak bio više nego pozitivan – ako bi se neko kino i zatvorilo, obično bi se obnovilo pod novim vlasnikom i novim imenom. Tako je na mjestu Broadway kina u Zagrebu otvoren Movieplex, a ni Cinestar nije mirovao – otvoren je multipleks u Zadru i najavljuju se novi u Osijeku, Šibeniku i Varaždinu, te  još jedan u Zagrebu. No, zaživjela su i art kina, uskrsnuli su zagrebačka Europa i riječka Croatia, a u Puli je otvoreno kino Valli. Uprava kina Europa spominjala je i umrežavanje tih malih kina, pa možda možemo reći da akcija 'Dajte nam kino!' počinje davati prave rezultate.
 
Alternativa kino distribuciji uvijek je bila bogata festivalska ponuda. Uz već dokazane prestižne festivale (Pula, Motovun, ZFF, ZagrebDox, Animafest) pojavili su se i novi, kao što je filmofilski-politički Subversive Film Festival. Novo izdanje One Take Film Festivala ugostilo je velikog Carlosa Reygadesa, a Pula je predstavila još jednu hrvatsku filmsku sezonu.


'Ona koja mjeri', Veljko Popović

Pokazalo se da se nakon komedija za mase hrvatski film vratio svojim art korijenima i intimističkim dramama, a ipak nije posve otjerao publiku. Pravi primjer je 'Tri priče o nespavanju' koji je svojim radikalnim pristupom odbio i dio kritike, ali je dobio svojih par tjedana u hrvatskim kinima, na radost zahtjevnijih filmofila. A Ogrestin 'Iza stakla' je uz pohvale kritike dobio i solidnu posjećenost te je nekoliko mjeseci igrao na repertoaru multipleksa. Čak je i sumorna 'Kino Lika' /naslovna/ ostvarila 20.000 gledatelja – vjerojatno zaslugom neizbježnog don Kaćunka.

Ipak, najveće priznanje otišlo je zanemarenim hrvatskim filmašima – animatorima. Simon Bogojević Narath i Veljko Popović dobili su specijalne nagrade na prestižnom festivalu animiranih filmova u Annecyju. Na žalost, dosta hrvatskih filmskih velikana neće dočekati više nijedna priznanja.

Tijekom godine su nas zauvijek napustili snimatelj Tomislav Pinter i glumci Semka Sokolović-Bertok i Boris Dvornik. Godina je završila još jednom velikom tragedijom – umro je Albert Kapović kojeg su nazivali 'pokretačkom snagom hrvatske kinematografije'. No, njegov HAVC je zaživio i krajem 2008. odobrio sredstva za dugometražne filmove raznim debitantima, a svoju priliku će dobiti i ugledne hrvatske redateljice (Juka i Čakić Veselič). Ukratko, 2009. se hrvatskom filmu smiješi novi početak - uz filmove novih filmaša u novim kinima!

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.