Preminuo Boris Dvornik - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Preminuo Boris Dvornik

Preminuo Boris Dvornik

Bio je poznat po ulogama čovjeka iz naroda, te su njegovi Roko Prč, Meštar i Dimnjačar ostali u kolektivnom sjećanju milijuna gledatelja.

s.p. 24.03.2008 0 komentara

Preminuo Boris Dvornik

Otišla je još jedna hrvatska glumačka legenda - Boris Dvornik, koji je preminuo od moždanog udara u bolnici u Splitu. Poznati filmski, kazališni i televizijski glumac trebao je za koji tjedan proslaviti 69 rođendan. Rođen je 16. travnja 1939. u Splitu, a glumiti je počeo s 8 godina, kada je nastupao u dječjim predstavama. Pohađao je školu za električare, a zatim je otišao u Novi Sad i maturirao u Srednjoj glumačkoj školi, nakon čega je upisao Kazališnu akademiju Sveučilišta u Zagrebu.

Za vrijeme studiranja glumio je u 'Devetom krugu' (1960), napetoj drami o mladiću koji za vrijeme rata pokušava spasiti mladu Židovku. Film je postigao veliki uspjeh, a iako se u sljedećim filmovima ('Martin u oblacima') dokazao i u komičnim nastupima, krajem 60-tih se specijalizirao za uloge u partizanskim filmovima ('Bitka na Neretvi'). Nakon 'Mosta' Hajrudina Krvavca najuspješniji je bio nastup u ratnom filmu Antuna Vrdoljaka 'Kad čuješ zvona', za koji je 1969. dobio nagradu na Pulskom festivalu.

Uloge koje su mu obilježile karijeru bile su ipak one u televizijskim serijama, i to uglavnom onim nastalim po tekstu Miljenka Smoje. Prvo je glumio Roka Prča u humorističnom 'Našem malu mistu', potom i brijača Meštra u 'Velom mistu'. U partizanskoj seriji 'Kapelski kresovi' bio je popularni Dimnjačar, a krajem osamdesetih pojavio se u najgledanijoj seriji u bivšoj Jugoslaviji, 'Boljem životu'. Uz brojne TV drame i serije snimio je ukupno preko 40 dugometražnih igranih filmova ('U gori raste zelen bor', 'Licem u lice', 'Čovek nije tica', 'Kiklop', 'Duga mračna noć').


Boris Dvornik u 'Velom mistu' - 'Neću politiku u svoju butigu'.

Znao se pojaviti i na estradi, a njegovi sinovi Dino i Dean glumili su kao klinci u filmovima, ali su kasnije otišli u pjevačke vode. Osamdesetih godina Dvornik sve više glumi i u kazalištu, u splitskom HNK, gdje će se osobito pamtiti nastupi u djelima Ive Tijardovića ('Male Floramy', 'Splitski akvarel'), Ive Brešana ('Hamlet u selu Mrduša Donja') i Miljenka Smoje ('Roko i Cicibela', 'Roko krvolok').

Godine 1992. Boris Dvornik ušao je u Hrvatski sabor kao zastupnik HDZ-a, no iz politike se brzo povukao, ističući kako mu to u karijeri 'nije trebalo'. Za vrijeme rata raskinuo je prijeteljstvo s kolegom iz Srbije, Batom Živojinovićem koji je tada branio Miloševićevu politiku. U zadnje vrijeme se više puta javno mirio (i svadio) s kontroverznim srpskim glumcem koji je bio ozbiljno bolestan.

Pred kraj života Dvornik je imao problema s alkoholom, te je sudjelovao u nekoliko incidenata. Doživio je i moždani udar, zbog čega je otkazao sve glumačke angažmane. Ipak, počeo se oporavljati i nakon duže pauze počeo je glumiti u TV serijama, te je prije smrti posljednji put nastupio u 'Ponosu Ratkajevih'. Ostaje jedan od najpopularnijih glumaca u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, gdje će ga pamtiti po ulogama u nezaboravnom filmovima i serijama.

Pogreb će se održati 26. ožujka u 15:30 na splitskom groblju Lovrinac.

Komentari

Nema komentara.