Umrla Semka Sokolović-Bertok - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Umrla Semka Sokolović-Bertok

Umrla Semka Sokolović-Bertok

Ostaje zapamćena kao jedna od najvećih hrvatskih glumica, koja se proslavila ulogom mudrih starica. Glumila je praktički do posljednjeg trenutka.

s.p. 06.03.2008 7 komentara

Umrla Semka Sokolović-Bertok

Semka Sokolović-Bertok preminula je u utorak navečer u zagrebačkoj bolnici Rebro, gdje je nekoliko dana ležala zbog posljedica moždanog udara. Rođena je 22. prosinca 1935. godine u Sarajevu, a veći dio svoje bogate karijere provela je u Zagrebu. Debitirala je na filmu 1956. godine, u drami 'U mreži' uglednog srbijanskog redatelja Bojana Stupice. Nakon tog filma glumila je u brojnim domaćim filmovima: 'Protestu', 'Varioli Veri', 'Štefici Cvek u raljama života'. Devedestih godina bila je neizostavna i u hrvatskoj kinematografiji, glumila je u 'Dok nitko ne gleda', 'Krhotinama', 'Sedmoj kronici' i 'Dugoj mračnoj noći'. U rodnoj Bosni je glumila u filmu 'Kod amidže Idriza' Pjera Žalice, a zapažen je i nastup u uspješnoj 'Grbavici' Jasmile Žbanić.

Svoje najzapaženije uloge odigrala je na televiziji, stariji gladatelji je pamte po serijama 'Kuda idu divlje svinje', 'U registraturi', 'Roko i Cicibela' i 'Velo misto'. U zadnje vrijeme je snimala popularne serije 'Naši i vaši', 'Je l' me netko tražio' i 'Bitange i princeze'. I pod stare dane je neumorno snimala i u Hrvatskoj i u Bosni, a u Srbiji je snimila svoj posljednji film, 'Ljubav i drugi zločini'. Redatelji su ju uglavnom birali za komične uloge, gdje bi došao do izražaja njezin živi temperament i bosanski smisao za humor. Osim u glumi, Semka Sokolović je briljirala i u šahu, te je u mlađim danima osam puta osvajala naslov šahovske prvakinje Hrvatske.

Na Pulskom filmskom festivalu dobila je nagradu za životno djelo 'Fabijan Šovagović', a Motovunski festival joj je 2006. dodijelio nagradu za 50 godina glumačkog djelovanja na filmu. U anketi magazina Hollywood završila je na 10. mjestu na listi najvećih hrvatskih filmskih glumica. Posljednji ispraćaj ove velike glumice bit će održan u ponedjeljak na zagrebačkom Mirogoju.

Komentari
radjevac 25.05.2018

Poruka ha-ha,sa mujama uvek smeh do suza... znaci, kad si direktan potomak M.P.Sokolovica nisi SRBIN nego bosnjak... ha-ha kakvi vicevi...

anonymous 08.01.2014

Moje pretpostavke bile su tacne. Upravo nadjoh na Internetu malo opsirniju biografiju Semkinu, koja nam otkriva da joj se otac zvao Rasim a majka Abida. Dakle, nesumnjiva bosnjacka etnogeneza. Cak sam pomenuo i Mehmed-pasu Sokolovica, a ova biografija tvrdi da je ona njegov daleki potomak. U krajnjoj liniji, sve to meni licno nije toliko vazno, jer nisam nikad brojao krvna zrnca, ali me uzrujava kad nadobudni Hrvati, Srbi ili Bosnjaci lazno svojataju odredjene poznate licnosti.

anonymous 08.01.2014

Poruka Semka je cesto bosnjacko ime u Bosni, a Sokolovic prezime (sjetimo se Mehmed-pase Sokolovica). Smijem se kladiti da joj je barem otac bio Bosnjak ako ne i majka.To sto se ona mozda osjecala vise Hrvaticom zbog zivota u Zagrebu ne mijenja objektivne etnicke cinjenice. Hrvati uvijek prvi svojataju Hrvate u rasijanju ili preobracuju ne-Hrvate u Hrvatskoj u Hrvate, a drugi Balkanci mnogo ne zaostaju za njima.
Tu se radi o teskim naci-kompleksima.

A: beco 07.07.2008 Pogledaj profil

zao mi je te velike bosanske glumice rahmet joj dusi neznam samo po cemu je to nasa semka hrvatska glumica to je isto kad bi neko reko suker je spanski fudbaler ili sulejman halilovic je hrvatski fudbaler

A: movie_obssesion 06.03.2008 Pogledaj profil

Na divnim ulogama, na unikatnom humoru, na tome što ste uvijek bili svoji.....

Vaše uloge i život su trajno pohranjeni na celuloidu.

Veliki gubitak za našu scenu, sućut obitelji, rodbini i svima koji su surađivali s njom.

A: Sinja 06.03.2008 Pogledaj profil

Zaista velika glumica. Veliki gubitak. Počivala u miru.

A: maggie_the cat 06.03.2008 Pogledaj profil

Otišla je još jedna predstavnica stare garde. Izvrsna glumica, koja je često bivala i podcijenjena.
Pokoj vječni.