Festivalska magistrala Motovun-Dubrovnik - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      Festivalska magistrala Motovun-Dubrovnik

Festivalska magistrala Motovun-Dubrovnik

Reprizama u Zagrebu počinje zagrijavanje za Motovun, Dubrovnik prima 'dragocjenu' gošću, a Bulajić, Šorak i Jurić primaju priznanja.

s.p. 15.06.2010 0 komentara

Festivalska magistrala Motovun-Dubrovnik

Kao uvertira u predstojeći Motovun Film Festival nudi se program 'Motovunsko zagrijavanje'. Kratki presjek filmova s posljednja dva izdanja Motovuna održat će se od 27. lipnja do 03. srpnja u Movieplexu, a uključuje niz od sedam sjajnih radova. Program započinje prošlogodišnjim dvostrukim pobjednikom, upečatljivom dramom 'Akvarij' Andree Arnold, nastavlja se sjajnim 'Revanšom' Austrijanca Götza Spielmanna, a završava jednim od najnagrađivanijih filmova 2009., 'Bijelom vrpcom' provokativnog Michaela Hanekea. Prikazat će se još i 'Gigante', 'Svi ostali', 'Tri majmuna' i 'Neka uđe onaj pravi'. Istovremeno javljamo i da je u Movieplexu te na još 60 prodajnih mjesta u Hrvatskoj krenula pretprodaja kompleta ulaznica za sljedeći Motovun.

Pulska filmska tvornica upriličuje premijeru sedam filmova nastalih u sklopu Radionica filmske medijske kulture u osnovnoškolskoj nastavi. Filmovi će se prikazati u prostorijama Doma Hrvatskih branitelja, u utorak, 15. lipnja 2010. u 18.00 sati. Cilj radionica bio je je kroz sedmosatne praktikume učenicima približiti HNOS-om propisane pojmove iz filmske medijske kuture. Partner projekta je Pula Film Festival, a partner prezentacije Pleter-usluge d.o.o.

Gabourey Sidibe, koja se proslavila s nominacijom za Oscara za glavnu glumicu u filmu 'Precious: Based on the Novel Push by Sapphire', gostovat će na 6. Libertas Film Festivalu u Dubrovnik. Zajedno s Gabourey u Dubrovnik dolazi i producentica 'Preciousa' Lisa Cortes, a tom prilikom održat će se i regionalna premijera tog filma kojeg su mnogi nazvali 'holivudskim iznenađenjem godine'.


'Precious', trailer.

'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića uvrštena je na 32. međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi među deset najvažnijih filmova o Drugom svjetskom ratu. Festival se održava od 17. do 26. lipnja, u konkurenciji za 10 odabranih filmova nalazilo se 120 radova, a uz Bulajićev film među najboljih 10 uvršteni su 'Most na rijeci Kwai' Davida Leana, 'Najduži dan' Kena Annakina, 'Gori li Pariz' Renea Clementa i 'Carstvo sunca' Stevena Spielberga.

'U zemlji čudesa' Dejana Šorka osvojio je Grand prix nagradu na filmskom festivalu u Napulju. U glavnom natjecateljskom programu bilo je još šest filmova, a u obrazloženju žirija stoji kako su 'scenarij, gluma, režija, filmska fotografija vrhunski usklađeni u priči o posljedicama rata na svakodnevni život'.

Kratkometražni igrani film 'Žuti mjesec' Zvonimira Jurića nagrađen je Nagradom Mário Ventura za najbolji scenarij za kratkometražni film na upravo završenom portugalskom 26. međunarodnom filmskom festivalu u Setúbalu – Festroia (4.-13. lipnja 2010.). Nagrada nosi ime preminulog portugalskog pisca i novinara Mária Venture, ujedno i osnivača filmskog festivala u Setubalu.

Komentari

Nema komentara.