Kino Europa uskrsnulo! - Dugometražni
Home      Vijesti      Dugometražni      Kino Europa uskrsnulo!

Kino Europa uskrsnulo!

Zagreb ponovno ima kino u centru, i to kakvo – art kino za domaće festivale, premijere hrvatskih filmova, pobjednike Cannesa, Venecije i Berlina...

s.p. 16.01.2008 0 komentara

Kino Europa uskrsnulo!

Akcija 'Daj mi kino' bila je više nego uspješna – grad Zagreb otkupio je kino Europa te ga dao na upravljanje Umjetničkoj organizaciji Zagreb film festival. Ekipa sa ZFF-a odmah je najavila poslasticu: kino započinje projekcije 25. siječnja, i to s dugoočekivanim 'Požuda, oprez' Anga Leeja. Ovim filmom otvarit će se posebni program 'Pobjednici' u sklopu kojega će se na redovnim dnevnim projekcijama prikazivati osvajači najvećih filmskih festivala - pobjednik Berlinalea, 'Tuyin brak' Quanana Wanga; te laureat Cannesa i Europskih filmskih nagrada, '4 mjeseca, tri tjedna i 2 dana' Cristiana Mungiua.
 
Europa neće biti samo kino za filmove sa stranih festivala, nego i zagrebačko festivalsko kino. Već u veljači ugostit će Human rights film festival. Početkom ožujka Europa stižu premijere dokumentaraca - Queer Zagreb predstavlja film o Karlu Lagerfeldu, a domaći autor Miroslav Mikuljan premijerno prikazuje svoj film 'Sam'.

Filmofili, oprez! 'Požuda, oprez!' stiže u Europu!

Producent Zagreb film festivala Hrvoje Laurenta najavio je još ambicioznije planove – da kroz godinu, dvije kino Europa postane 'pravo filmsko središte Zagreba i Hrvatske.' U kinu bi se tako trebala otvoriti i trgovina DVD-a i suvenira, te specijalizirana filmska knjižara i čitaonica filmskih časopisa. Obećano je i da se program ovog 'centra za promicanje nezavisnog i hrvatskog filma' neće preklapati s programom Hrvatskog filmskog centra u kinu Tuškanac, već će se uz suradnju s distributerima prikazivati premijere art hitova iz cijelog svijeta.

Prvi čovjek za kulturu u gradu Zagrebu, Duško Ljuština, objasnio je kako je Grad potrošio 22 milijuna za otkup kina Europa, ali da to nije jedino ulaganje u zagrebačka kina. Uz Tuškanac i Europu, planira se renoviranje bivšeg kina Kalnik koje će imati polivalentnu dvoranu, što opet uključuje i prikazivanje filmova. Grad Zagreb će u svom proračunu osiguravati i posebni 'filmski fond' iz kojeg će se financirati filmovi koji se bave Zagrebom ili se samo snimaju u njemu. Iako je plan bio da se u kinu Europa uskoro prikaže i pulski pobjednik 'Živi i mrtvi', nastali su neki problemi pa je to odgođeno, ali hrvatski film ne treba se bojati za svoju perspektivu – dvorana kraj Cvjetnog trga uskoro će procvjetati filmskim sadržajima.

Komentari

Nema komentara.