17. DHF - na pola puta - Dugometražni
Home      Vijesti      Filmski      Dugometražni      17. DHF - na pola puta

17. DHF - na pola puta

Edo Maajka plijeni pažnju i kada repa i kada je na filmu, a Igor Mirković pokazuje da nije samo novinar, nego i odličan redatelj.

filmski.net 27.03.2008 0 komentara

17. DHF - na pola puta

Malo polemike uvijek dobro dođe - kontroverzni dokumentarni program 17. DHF-a je solidno posjećen. To i nije tako začuđujuće kada se zna da se na besplatnim projekcijama prikazalo dosta razglašenih filmova, među njima i 'Dan nezavisnosti Radija 101' Vinka Brešana s uvijek popularnom temom politike. Robert Zuber je u suradnji s Tomislavom Mršićem predstavio svoju osobnu priču o usvajanju ('Slučajni sin'), a 'Larissa - mirna žena' je emotivna priča o zlostavljanoj ženi. 'Direkt: Lopta, cipela, Coca-cola' je još jedan dokaz da bi se ovaj serijal mogao natjecati u zasebnoj kategoriji, na svakom domaćem festivalu epizode 'Direkta' pokazuju kako bi moderni dokumentarci trebali izgledati.

Naš favorit, a vjerojatno i favorit publike, je 'Edo Maajka - sevdah o rodama' Silvia Mirošničenka. Priča o poznatom reperu je rađena poput neke hip-hop pjesme - efektna montaža čini film jako dinamičnim i upečatljivim, a glavni protagonist Edo i na filmu svojim tekstovima udara direktno u glavu. S obzirom na popularnost Ede i dobre reakcije publike, ovaj film bi možda dobro prošao i u kino distribuciji.

'Slučajni sin' - i Zuber pokazuje da novinari znaju ispričati priču

U igranom programu veliko je iznenađenje film odličan debitantski igrani film Igora Mirkovića 'Krupni otpad'. Poznati novinar ni u ovom filmu ne bježi od angažiranosti (skinsi - Romi), ali film je u osnovi dobro ispričana priča o avanturama srednjeklasnog preljubnika koji tijekom cijelog filma komunicira uglavnom - SMS-ima. Kratki film Kristijana Milića 'Zamka' pokazuje da su krvavu, nasilni i horor filmovi jednostavno njegov trade-mark, a 'Pričaj mi o ljubavi' Sare Hribar je zanimljivo djelo rađeno u formi filma o snimanju filma. Vrijedi primijetiti da ovaj film, kao i većina ostalih prikazanih igranih filmova, ima jako dobru urbanu atmosferu za što je zaslužan i soundtrack s Elvisom Stanićem, Svadbasima i Rundekom.

Moj favorit je 'Mama' Ivane Škrabalo, kojeg možemo predstaviti kao jedan od onih filmova koji se ne boji tišine. Redateljica Škrabalo je umjesto filmova s 'kulerskim' dijalozima koje rade njezini vršnjaci, radije odabrala napraviti ugođajan film, i u tome je uspjela.

Krajem tjedna pogledat ćemo i ostale programa Dana (eksperimentalni i animirani), a vikend je i dobra prilika da vidimo da li će na najveći hrvatski filmski festival doći još više publike. 

Siniša Paić

Komentari

Nema komentara.