Prepiske oko Dana hrvatskog filma - Dokumentarni
Home      Vijesti      Dokumentarni      Prepiske oko Dana hrvatskog filma

Prepiske oko Dana hrvatskog filma

Kako su se selektirali dokumentarci za ovogodišnje Dane hrvatskog filma, tko je kome pisao u medijima i što je netko nekome odgovorio.

s.p. 19.03.2008 0 komentara

Prepiske oko Dana hrvatskog filma

Kontroverza oko selekcije filmova DHF-a počela je kada je Nikica Gilić u otvorenom pismu optužio selektoricu dokumentarnog programa DHF-a Nanu Šojlev da je u sukobu interesa jer je izabrala značajan broj filmova koji su rađeni u produkciji HTV-a dok je ona tamo bila urednica. Zatim je Dragan Jurak u Jutarnjem selektorici Šojlev zamjerio filmove koji NISU izabrani - čak 6 dobitnika nagrade Oktavijan, filmove Dražena Žarkovića, Hrvoja Hribara, Petra Krelje, Biljane Čakić Veselić, Dane Budisavljević  i Goran Devića. Kasnije je u opširnijem tekstu Nenad Polimac zaključio da je Šojlev 'otpilila toliki broj zanimljivih ostvarenja da je selekcioniranje jednostavno trebalo ponoviti'.

Na primjedbe je prvo odgovorio umjetnički ravnatelj Dana Tomislav Kurelec koji je ustvrdio da je 'gđa Šojlev bila kritičnija prema HTV-ovoj proizvodnji nego što bi vjerojatno bio netko tko s HTV-om nije nikako povezan', te da je HTV 'daleko najveći proizvođač dokumentaraca' među koima je selektorica 'izabrala tek mali dio'. Javila se i Nana Šojlev te je prvo zamjerila kritičarima što su ju prozvali tek kada je objavila uvrštene filmove, a ne onda kada je u veljači najavljena kao selektor Dana hrvatskog filma.

Objasnila je i kako su ove godine Dani skraćeni na pet dana, zbog čega je od nje tražena radikalna selekcija, pa je odabrala samo 18 od sedamdesetak prijavljenih.  Pohvalila se i time da se 'nije dala impesionirati potpisima na špicama', te da 'nije obvezna uvažavati prijašnja dostignuća autora', već mora samo valorizirati recentnu proizvodnju. Naglasila je da filmove koje je uvrstila u svoju selekciju jednostavno smatra – boljima od ostalih. Inače, od filmova koje je Šojlev potpisala kao urednica HRT-a četiri su uvrštena u program ('Edo Maajka – sevdah o rodama', 'Larisa', 'Matičari' i 'Idiot'), na još dva uvrštena filma njezin se potpis našao 'uredničkim automatizmom', a desetak ih je odbijeno.

Kao šlag na kraju došlo je još jedno otvoreno pismo, i to ono u kojem redatelj Dražen Piškorić brani – odluku selektoricu koja je odbila i njegov film 'Griški maj'. On je iznio vlastiti primjer, te objasnio kako je jedan festival u Češkoj jedne godine nagradio njegov film s Grand Prixom, a druge godine odbio njegov novi film. To je po njemu primjer 'biranja filmova, a ne autora', te je 'ustao u obranu prava selektora na vlastiti izbor'.

'Morana' - još jedan uspješan crtić Bogojevića Naratha

Ukratko, Dani su s ovom polemikom dosta živnuli i bilo bi dobro kada bi se publika zbog svega zainteresirala da pogleda dokumentarce i ostale fimove na programu. Već smo u prethodnom tekstu najavili bogati popratni program, a i glavni obiluje uspješnim domaćim autorima i filmovima. U programu animiranih filmova prikazuju se filmovi koji su u konkurenciji Annecyja, 'Morana' Simona Bogojevića Naratha i 'Onu koja mjeri' Veljka Popovića, u programu eksperimentalnih imamo radove Zdravka Mustaća, Ane Hušman i Gorana Trbuljaka, a namjenske filmove snimaju svi – od Nuića, Bogojevića Naratha, Hribara, Kulenovića, Gonza i Juke. Kratke igrane predstavljaju Kristijan Milić, Dario Juričan i Sara Hribar, a dokumentarci su, kako i sami vidite, posebna priča. 

Zanimljivo je da će se na posebnom pultu moći pogledati i odbijeni filmovi, pa će sami gledatelji moći usporediti odabrati i odbijene filmove, a novost je i glasanje publike koja će sve filmove iz konkurencije moći nagraditi ocjenama od 1 do 5 i tako dodijeliti nagradu publike. Još samo da publika ovaj festival shvati jednako ozbiljno kao što su ga shvatili razni akteri iz hrvatskog svijeta filma. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan, pa filmofili nemaju isprike za nedolazak. 

Komentari

Nema komentara.